a

KOSOVALI TÜRK ÖĞRENCİLERİ SEVİNDERECEK ANLAŞMA (VİDEO)

anlasma3anlasma4anlasma5Kosova Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) arasında Kosova’da Türkçe orta öğretimini tamamlamış olan Kosovalı Türk öğrencilerine burs imkanı sağlayacak olan anlaşma imzalandı.
Anlaşma ile Kosovalı Türk çğrenciler daha büyük sayıda Türkiye üniversitelerinde yüksek eğitim görmüş olacak.
Kosova ve Türkiye arasında eğitim alanında varolan işbirliğine bir yenisi daha eklendi. Kosova’da yaşayan Türk gençlere Türkiye’de burslu okuma imkanı sağlayan anlaşma imzalandı. Anlaşma Türkiye YÖK Başkanı Yekta Saraç ve Eğitim Bakanı Arsim Bajrami tarafından imzalandı.
Kosova’ya ziyaret gerçekleştiren Türkiye Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Yekta Saraç, Eğitim Bakanlığını ziyaret etti. Ziyarette Saraç’a, söz konusu projenin mimarı Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar ile Türkiye’nin Kosova Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç da eşlik etti.
Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanı Arsim Bajrami tarafından kabul edilen Saraç, iki ülke arasında varolan işbirliğinin güçlenerek devam ettiğini kaydetti. Görüşmede, söz konusu anlaşma ile Türkiye’de yüksek öğrenimini tamamlayan Türk gençlerin Kosova’ya dönmeleri ve ülkelerine katkı sunmaya yardımcı olacağı ifade edildi.
Anlaşmanın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Eğitim Bakanı Arsim Bajrami, “biz bugün, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kez uygulamaya sokacağı pilot proje için anlaşma izmaladık. Bu uygulamanın Kosova’yı kapasamasından dolayı öldükça memnunuz. Proje kapsamında çok sayıda Türk genci kazançlı çıkacak. Kosova’daki Türk gençleri proje ile Türkiye’nin en iyi üniversitelerinde burslu okuma imkanı yakalayacaklar. Proje, öğrencilerin üniversiteyi tamamlandıktan sonra Kosova’ya geri dönüp ülkelerine katkı sunmalarını amaçlıyor. Bu anlaşma Kosova ve Türkiye arasında varolan startejik işbirliğinin bir kanıtıdır. Ben birkez daha Türkiye Cumhuriyeti’ne Kosova’daki gençlerimiz için yaratılan imkanlar ve sundukları destekdolayı teşekkür ederim” dedi.
YÖK Başkanı Yekta Saraç da geçen yılın aralık ayında imzalanan mutabakat zaptının ardından bugün imzalanan anlaşma ile somut bir adımın atılmış olduğunu söyledi. “Bu kadar kısa süre içerisinde somut adımların atılması iki ülke arasındaki dostlukla ilişkilidir” diyen Saraç, Türkiye Cumhuriyeti’nin yüksek öğrenim alanındaki bilgi ve tecrübelerini başta Kosova olmak üzere dost ülkelerle paylaşmaya hazır olduğunu kaydetti.
Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar ise, böyle bir Projenin mimarı olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.
Yağcılar, “Başta Türk toplumu olmak üzere Kosova’da yaşayan tüm gençler için yüksek öğretim kapasitesinin arttırılması ve Türkiye’nin bu alandaki tecrübelerinden faydalanmak oldukça önemli. Bugün atılan bu somut adımdan dolayı çok mutluyum. Burs imkanı kazanacak olan gençleri şimdiden tebrik ederim” ifadelerini kullandı.
Proje, yüksek eğitimini Türkiye’de tamamlayan Kosovalı Türk öğrencilerin ülkelerini dönmelerini zorunlu kılıyor./kosovaport/

[youtube width=”300″ height=”250″ video_id=”uJrAidq_-Bs”]

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

OTEL “VİCTORY” YE KİLİT VURULDU

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş