a
b

b

b
b

AZEM SHKRELİ EDEBİYAT TOPLANTISINA TÜRKİYE’DEN İKİ ŞAİR KATILDI

b

IMG_2020İpek Belediyesi tarafından bu yıl 14.sü düzenlenen Azem Shkreli Uluslararası Edebiyat Toplantıları 20-21 Mayıs 2016 tarihlerinde Kosova’nın İpek şehrinde gerçekleştirildi. Birçok ülkeden şairlerin katıldığı programa bu yıl onur konuğu olarak ünlü Arnavut yazar İsmail Kadare davet edildi. Programa Kosova, Karadağ, Slovenya, Bulgaristan, Amerika’dan katılan şairlerin yanı sıra Türkiye’den de İpek Yunus Emre Enstitüsü aracılığıyla Hüseyin Akın ve Ahmet Murat Özel katılarak şiirlerini seslendirdiler.

14. Azem Shkreli Uluslar arası Edebiyat Toplantıları, Azem Shkreli’nin Priştine’de yer alan kabrini ziyaretle başladı. Ardından İpek Sanat Galerisinde Kültür Müdürü Engelbert Zefaj tarafından açılışı yapılan programda Hüseyin Akın “Ölürsem Ölürüm” şiiriyle dinleyicileri selamladı ve Kosova’da kendisini evinde gibi hissettiğini ifade etti. Çeşitli söyleşi, konser gibi etkinliklerle süren programda Hüseyin Akın, İpek YEE’de Türkçe öğrenen öğrencilerle edebi bir söyleşi gerçekleştirdi. Öğrencileri şiir ve edebiyat konularında bilgilendiren Akın, herkesin duygularını yazıya dökmesinin önemine değindi.

İkinci gün Priştine YEE Müdürü Dr. Mehmet Ülker, Ahmet Murat, Hüseyin Akın ve İpek YEE okutmanı Erdem Hamaratlı milli şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’un baba ocağı Suşitsa Köyü’nü ziyaret ederek Âkif’in hayatta olan akrabaları ile görüştüler. Ardından İpek İstref Begolli Tiyatrosunda Ahmet Murat “Kalbin Kararı” ve Hüseyin Akın “Türkçe Sözlü Hafif Müzik” isimli şiirlerini okudular. Şehir turu ve İpek Sanat Galerisindeki şiir dinletisiyle devam eden program İpek Meydanı’nda gerçekleştirilen şiir dinletisi ve Rugova halk oyunları gösterisi ile son buldu.

Hüseyin Akın, Kosova’ya üçüncü gelişi olduğunu ve hepsinin de şiir programları için olduğunu kaydederek Kosova’nın Balkanlar’da önemli bir ülke olduğunu ifade etti. Ahmet Murat ise Kosova’yı kültürel bir altyapıya sahip ülke olarak niteleyerek Yunus Emre Enstitüsünün misafiri olarak Kosova’da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

FERONİKEL BAKANLAR KURULU GÜNDEMİNDE

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomholiganbet girişOnwinholiganbetDeneme Bonusu Veren Siteleronwinonwin girişcasibom girişcasibom girişbets10 giriş