Hindistan’ın Haydarabad kentinde yaşayan bir mühendis ve ekibi giyenleri aşırı soğuklarda sıcak tutan, aşırı sıcaklarda serinleten bir pilli ceket icat etti.
Kranthi Kiran Vistakula’nın geliştirdiği, pilleri sekiz saat dayanan ve bir kilogram ağırlığındaki ceket, termo elektrik bir cihazla, hafif Peltierplastik levhalar barındırıyor.
Hindistan ordu personelinin Siachen buzulunda denediği ceketlerin eksi 40 derece soğukta bile başarıyla kullanılabildiğini kaydeden Hintli mühendis, bu teknolojiyi başka alanlara da yaymak istediklerini, örneğin donmaya karşı aynı şekilde geliştirdikleri ayakkabıların da askerlerce beğenildiğni ifade etti.
Cambridge’deki ünlü Massachusetts Teknoloji Entitüsü’nden (MIT) mezun olduktan sonra doğum yeri olan Haydarabad’a dönen Vistakula, bu giysileri boyun, diz ve dirsek ağrılarına iyi gelecek şekilde tıbbı malzeme olarak da geliştirmek istediklerini söylüyor.
Keşfini geniş çaplı üretime dönüştürmek üzere Haydarabad yakınlarında bir fabrika kurmakta olan Vistakula, ceketlerin yanı sıra, ayakkabı, atkı, eldiven ve soğuğa karşı kullanılan kulaklık imalatına geçmeyi tasarlıyor.
İneklerin serin ortamlarda daha fazla süt verdiklerini fark eden Hintli mucit, yaz aylarında süt üretimini artırmak amacıyla inekler için de “dev beden” ceketler yapmayı düşünüyor.
“MUTLULUĞUN ŞİFRESİ” BULUNDU MU ?
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.