a

ALİ ŞEN DOĞUP BÜYÜDÜĞÜ TOPRAKLARDA

THY’nın destek olduğu ve THY Kosova Genel Müdürü Gökhan Hacıibrahimoğlu’nun organize ettiği programda Fenerbahçe’nin efsane Başkanı Ali Şen doğup büyüdüğü ve çocukluğunun geçtiği yer olan Kosova’nın Prizren kentine geldi.

Ali Şen burada tarihin sayalarına gizlenmiş, hayatından kesitler ve İstanbul’a göç nedeni ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Fenerbahçe başkanlığına kadar uzanan yaşamından önemli kesitleri anlatan Şen; memleketi Prizren için şunları söylüyor

Burası benim doğup büyüdüğüm yer ama Osmanlı’nın, yani bizim imparatorluğun 500 yıl hükmettiği yıllar. Gördüğünüz gibi camiler var, Türk mimarların yaptığı köprüler var. Prizren 1950’li yıllarda 24 tane camiye sahip olan bir kentti.

1951 YILINDA İLK TÜRKÇE EĞİTİM ALAN 12 TALEBEDEN BİRİYİM

Prizren bir Türk şehridir…1951 yılında ilk Türkçe eğitime başlayan 12 tane Türk talebesinden biri de benim… O zaman Tito bir kanun çıkardı, herkese sordular siz Arnavut musunuz, Türk müsünüz, Sırp mısınız Türk olan 12 aile çıktı, diğer aileler korktu. Türk olduklarını söyleyemediler. Koministlerden çekindiler. Biz 12 Türk ailesine sonradan katılanlar oldu.

İLK DEFA TÜRKÇE TİYATRO SAHNELENDİ VE BAŞROLDE OYNADIM

1955 yılında Prizren’ de ilk defa Türkçe tiyatro sahneledik ve başrolde ben oynadım. 2 oyun sahneledik Türkçe olarak ; Birinin adı annem neden halamı sevmez ikincisi de Kuyrukluyıldız diye bir piece koymuştuk.

60 YIL ÖNCE İSTANBUL’A GÖÇTÜM

Bu günümüzden 1 ay sonra, yani Mayıs’ta İstanbul’a göç yapmamızın 60. yılı dolacak. 25 mayıs Tito’nun doğum günü . Yugoslavya’da dersler 25 mayıs’ta biterdi. 25 mayıs 1956’da cuma gününe denk geldi ve askeri öncesi ders vardı o zamanlar . O derse girmek şarttı.

Öğretmen bana seslenerek kalk Yugoslavya Ordu’sunu anlat dedi. Ben kalktım dedim ki beni Yugoslavya ilgilendirmiyor,beni Atatürk’ün Ordu’su ilgilendiriyor dedim.

Atatürk ve Ordu’sunu anlatmak isteyince beni kovdular.

Bunu bugün bu tarihte kolay söylersiniz, böyle konuşmak kolay . Ama biz o Zaman bunları söyledik. Öğretmenler toplandı ve beni okuldan attılar. Bomba bir olaydı o Zaman için Halbuki serbest göçmendik. Bu belgelerimizin geldiğini de bilmiyorlardı. Yakınlarım, Türk aileler Ali Nasıl böyle konuşur, kafayı üşüttü herhalde dediler, Prizren küçük bir yer bu herkes tarafından bir gecede duyuldu.

Ben Türk ailelerinden Hasan Maga’nın oğluyum. Geniş bir sülaleydik ve bu toprakların büyük bir çoğunluğu buralarda bizimdi. Teknemin adı da Maga’dır…

Bize 6 ay içinde evini barkını satman lazım, göç ediyoruz dediler. Temelli göç istendi. Anavatan’a gidiyoruz bu büyük bir heyecandı. Şimdi bile tüylerim diken diken oldu.

Kanun dışı muameleler oldu, bir anda 7 gün içinde buraları terketmem istendi. Yoksa hapise girersin dediler. Atatürkün Ordu’su kelimelerini kullanmam benim İstanbul a göçmeme neden oldu. Şimdi o yıllardaki arkadaşlarımla beraberim burada.

O yıllarda bir gün İstanbul’a göç edeceğiniz ve Fenerbahçe’nin Başkan’ı olacağınız, Türk futbolunu yöneteceğiniz hiç aklınıza gelir miydi Sorusuna ise Alı Şen şu cevabı verdi

DOLMABAHÇE STADI’NDA 40 BİN KİŞİNİN SENİ GÖRÜNCE AYAĞA KALKMASI RÜYANIN ÖTESİNDE BİR ŞEY

Biz Sirkeci’ye trenden indik, istanbul’ a ilk gelmişim, Dolmabahçe stadı’ndan geçiyorum, bir kalabalık, bir kalabalık, anlamadım ne olduğunu, ilk kez bu kadar insanı bir arada görüyorum. Tarihini daha dün gibi hatırlarım 2 Haziran Cumartesi 1956 Beşiktaş – vefa maçı oynanıyor. O zaman İstanbul ligi var ve bütün maçlar orada oynanıyordu. Bu ilgi benim futbol ile yakından ilgilenmeme neden oldu. Kim derdi ki bir gün gelecek 40 bin kişi kapasiteli Dolmabahçe’de ben stada girdiğim Zaman o 40 bin kişiyi ayağa kaldıracaktım. Seni karşılayacaklar, bu mithiş bir duygu . Daha önce federasyon milli takımlar sorumlusu olarak, sonra Başkan ve Fenerbahçe başkanlığı bunlar rüyanın ötesinde bir şey, Allah’a çok şükür, Allah nasip etti. O günleri gösterdi. Fenerbahçe taraftarları herhalde dünyada eşi olmayan inanılmaz bir topluluk . Allah’tan sonra bana hayat veren büyük Fenerbahçe taraftarlarıdır. Bunu yaşamak lazım, Allah’ın sevgili kuluyum ki bana bu günlere yaşattı./DHA/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

MAKEDONYA 5 HAZİRAN’DA ERKEN SEÇİME GİDİYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş