a

GİLAN’DA TÜRKÇE EĞİTİM CAN ÇEKİŞİYOR

Kosova’da yapıcı  olan,  vatanını seven , saygılayan, kalkınması ve gelişmesine katkı sunan  Türk azınlık topluluğu,  ayakta kalabilmesi ve varlığını sürdürebilmesi için mutlaka eğiticilere, öğretmenlere muhtaçtır. Onlardır ki, diğer halklar gibi Kosova’da Türk  topluluğunu, topyekun toplumun   gerçek bir  unsuru  haline getirirler. Bundandır ki,  her şeye değer biçebiliriz , ama öğretmenin eserine değer biçemeyiz.

Ama bazı öğretmenler vardır ki, nesiller yaratamaz, nesiller yetiştiremez, çocukların eğitimine katkı sağlayamaz, gölge düşürdükleri  mesleklerinin kuıtsallığının hakkını veremez , hatta ve hatta ana dilde eğitimin yapılmasını baltalar.

Sözüm,  Gilan’da Türkçe  eğitim veren  bir kaçı hariç, çoğu Türk öğretmenlere. Sözüm, Türkçe eğitim veren ama çocuklarını Türkçe okutmayan  Türk öğretmenlere.

Türklük ve Türkçeden dem vururken, çocuklarını başka dilde okutarak büyük bir tutarsızlık sergileyen  bu öğretmenler,  Türkçe eğitimin yaşaması için var gücüyle çalışan, dürüst, görevini hakkıyla yerine getiren, halkına düşkün, fedakar ve vefakar Gilanlı Türk öğretmenlere haksızlık ederek, zor durumda bırakmıştır.

1951 yılından bu yana Türkçe eğitimin yapıldığı Gilan’da Türkçe eğitim can çekişiyor. Sebebi, ne ekonomik, ne de siyasi. Sebep, Türkçe eğitim veren ancak çocuklarını Türkçe okutmayan  öğretmenler.

Gilan, Türk toplumunun yaşadığı Kosova’nın önemli merkezlerinden biri. Buradaki Türklerin , uzun geçmişe dayalı kültür, sanat, yardımlaşma, eğitim dernekleri var, her şeyden önce ve ilk sırada Türkçe eğitim görebilecekleri  okulları var. Ama ne yazık bu okullarda yok kadar sayılacak öğrenci var. İlköğretim okulunda 1’den – 9’uncu sınıfa  kadar 11 öğrenci var. (1,6 ve 7’inci sınıflarda hiç öğrenci yok) 11 öğrenciden de  5’si  de  Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Lisede Türkçe eğitim gören öğrenci sayısı 15. Bu sayıdan  2’si Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı.  Rakamlar gösteriyor ki durum son derece vahim. Bu ikazları,  son olarak 2 hafta önce yapılan bir toplantıda,  çocuklarını Türkçe okutan  ve Türkçe  eğitim veren Gilan’daki az sayıda öğretmenden de işittik.

Türk  öğretmenler kendi çocuklarını yıllar önce başka dilde okutmaya başladığı andan itibaren, Türk ebeveynler de aynı çizgiyi takip etmeye başlar. Ve bugün yaşanan ve kapanmak üzere olan Türkçe eğitimdeki durum beliriverir. Ebeveynler çaresizdir.Güvenmedikleri  Türkçe adına maaş alan Türk  öğretmenlere Türk ebeveynler  niye güvensin. Gilan’daki ebeveyenler  çocuklarını ,  kendilerine güvenmeyen öğretmenlere niye emanet etsin.

İşte bu yüzden mesleklerindeki kutsallıktan uzak kalan bu öğretmenlerin ana hedefi varsa yoksa devletten maaş almak. Gerisi hikaye.

Sonuç belli.   Bugün Gilan’da Türkçe eğitimde yaşanan ağlanacak durum.  2 yıl  üste üste  tek bir öğrenci  bu şehirde tüm şartlara rağmen Türkçe eğitime kaydını yaptırmıyor.

Türk ebevynler   çocuklarını başka dilde okutarak, Türkçe eğitimden el çekmiş oldu. Bu gelişmeye Gilan’daki bazı aydınlar hariç, Türk partileri, dernekler, sivil toplum kuruluşları adeta seyirci kalır.  Gilan’da Türkçe eğitimin içinde bulunduğu durumdan kurtulması için bu gerçek ile yüzleşmesi lazım. Aksi takdirde, bir çok sefer vurgulandığı gibi Gilan, Vıçıtırın ve Mitroviça’nın kaderini yaşamış olur.

Daha şimdiden  yeni eğitim yılı için duruma  ciddiyetle el atılmalı. Bunun öncülüğünü de  başta  Türkçe eğitime bunca yıl emek vermiş öğretmenler, heri iki Türk partisi, sivil toplum kuruluşları ve Türk ebevyneleri  yapmalı.

Görevini   şefkatle yerine getiren tüm öğretmenlerimize içten ve sonsuz saygılar…

Ercan Kasap

07.02.2016

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

ŞAİR VE YAZARLARIMIZ VIÇITIRIN’DA

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş