a

KARADAĞ KOSOVA’NIN BÖLÜNMESİNE KARŞI

Roçen-Hoxhaj

İlk defa Kosova’yı ziyaret eden  Karadağ Dışişleri Bakanı Milan Roçen, Kosova2nın bölünmesine ve genelde bölünme fikirlerine karşı olduklarını belirtti. Resmi temaslarda bulunduğu Priştine’de evsahibi Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hoxhaj ile biraraya gelen Roçen, gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, “bölünme fikirleri, sağlıklı fikirler değildir.Bölünmelerle hiç bir yere varılamaz. Hiç kimse de büyük devlet kurma hayali kurmasın.Geçmişte de  kanıtlandı. Bölünmeler, sadece halklara acı getirmiştir. Balkanlarda yeni sınırların çizilmesi olayı bitmiştir.Yeni gerilimlere de uluslararası camia izin vermez” şeklinde konuştu.karadağ diplomasi şefi Milan Roçen,Karadağ ile Kosova, Balkanlarda istikrarın tesisi için çalışcaktır” ifadesini kullandı. Coğrafi büyüklük bakımından Balkanlarda bile iki küçük ülkeyi oluşturmasına rağmen, Karadağ ile Kosova’nın bölgede istikrar ve güvenliğin pekiştirilmesinde önemli rol oynayabileceklerini savundu.” Ortak hedefi Avrupa-Atlantik yönelimi olan Karadağ ile Kosova, iyi komşuluk ilişkileri kurarak, bölgede barışa katkı sağlayacaktır” şeklinde konuşan Karadağ Dışişleri Bakanı Milan Roçen,” iyi komşuluk ilişkilerini kurmadan, Brüksel,Vaşington ya da dünyanın her hangi diğer bir merkezinde bizi  ciddiye almaları mümkün değildir” ifadesini kullandı.Kosova’nın bağımsızlığını tanıyan Karadağ ile,Kosova’nın bağımsızlığına karşı koyan  Sırbistan arasındaki ilşlikilerde soğukluk yaşanmadığını kaydeden Roçen, Kosova’dan ötürü, Karadağ ile Sırbistan arasındaki lişikilerde pürüz yaşandığı iddilarını yalanlandı. Konuk Bakan Milan Roçen gelecek yıl Karadağ’ın Priştine’de  Büyükelçilik açacağını belirtti.Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hoxhaj da basın toplantısında yaptığı açıklamada,Anayasa değişiklikleriyle  Kosova’da yaşayan Karadağlıların  resmen  azınlık olarak tanınacağını belirterek,iki ülke arasında ekonomik anlaşmanın imzalanacağını, yeni bir sınır kapısının açılacağını ve iki ülke arasında sınır kapılarında Kosova ile Karadağ vatandaşlarının  sadece kimlik belgesi ile  iki ülkye yolculuk yapabileceğini söyledi.

Karadağ Dışişleri Bakanı Milan Roçen, Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga ve Kosova Başbakanı Hashim Thaçi tarafından da kabul edildi./kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

THAÇİ:”EKONOMİK BÜYÜME YÜZDE 8 OLACAK”

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel