a

TÜRKÇE EĞİTİMDEKİ SORUNLAR MASAYA YATIRILDI (VİDEO)

doburca3 doburcan1 doburcan2 doburcan4 gilan-ogretmenler2 gilan-ogretmenler3 gilan-ögretmenler4Türklerin yaşadığı belediyelerden Gilan ve bu belediyeye bağlı Doburçan köyünü ziyaret eden Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, Türkçe eğitimdeki gelişmeleri  ele aldı.

Gilan’da Türk öğretmenlerle bir araya gelen Büyükelçi Kılıç, Türkçe eğitimin önemine vurgu yaparak, eğitimin,  Kosova’da Türklerin yapıcı bir unsur olmasında çok önemli rolü olduğunu değerlendirdi.

İlköğretim ve lise öğretmenleri ile bir araya gelen Büyükelçi Kılıç, Türkçe eğitimdeki gelişmeler ve yaşanan sıkıntılar hakkında konuşan  öğretmenleri tek tek dinlendi.

Bu yıl Gilan’da tek bir öğrencinin bile Türkçe birinci sınıfa kayıt yapmamasının nedenlerinin ele alındığı buluşmada, en büyük sorunun, Türkçe ders veren öğretmenlerin çoğunun çocuklarının Arnavutça eğitim görmeleri, bunun da Türk ebeveynleri tarafından  öğretmenlere güven kaybının oluşmasına yol açtığına dikkat çekildi. Buluşmada, çocukları Türkçe eğitim gören Türk öğretmenlerin Türkçe eğitimdeki sorunlara değindikleri, çocukları Arnavutça eğitim gören Türk öğretmenlerinin suskun kalmayı tercih ettikleri gözlendi. Gilan Eğitim Müdürlüğü’nde Türk Eğitim Koordinatörü Berat Dindar, Türk öğretmenler Orhan Sait ile Celal Mustafa ,Gilan’da Türkçe eğitimin içinde bulunduğa duruma sağlıklı teşhis koyulmasının şart olduğunun altını çizdiler.

Büyükelçi Kıvılcım Kılıç ve katılımcıların eğitimdeki sorun ve sıkıntıların ciddiyetle ele alınması gereği konusunda ortak kanıya vardılar.

Gilan’ın ardından Büyükelçi,Kıvılcım Kılıç, Doburçan köyündeki “Nazım Hikmet “ ilköğretim okulunu ziyaret etti. Öğretmenler ve öğrencilerle bir araya gelen Büyükelçi Kılıç’a okulda sıcak karşılama düzenlendi.

“Nazim Hikmet” öğrencileri, resitalden şiire, türküden tiyatro oyununa kadar  konukları mest eden program sundu.

Birinci ve üçüncü katibin eşliğinde programı büyük bir keyifle izleyen Büyükelçi Kılıç, öğretmen ve öğrencileri kutladı. Büyükelçi Kılıç okuldaki Arnavut sınıfları da gezdi.

Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, Kosovaport’a yaptığı açıklamada, “Türkçe eğitimin sorunlarının,   öğretmenlerimizin sorunlarının, eğitim çok daha iyiye nasıl götürülebilir, bir takım sıkıntıları  onları nasıl çözebiliriz, ne tür çözümler getirebiliriz diye onları birlikte ele aldık” ifadelerini kullandı.  Sorunları birebir yaşayan tecrübeli insanlar olarak öğretmenlerin bu konuları en iyi bilenler, konuları en iyi tespit edebilecek olanlar öğretmenler olduğunu kaydeden Büyükelçi Kılıç,  dolayısiyle çözüm  konusunda en iyi önerilerin onlardan gelebileceğine inandığını söyledi. Büyükelçi Kılıç,” bu konuda desteklerini esirgemeyeceklerini söylediler. Bu konuları ciddiyetle, samimiyetle  ele almaya devam edecekler. Bizler elimizden gelen tüm katkıyı tüm desteyi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da öğretmenlerimize sağlamaya hazırız. Nerede bize ihtiyaç varsa her an yanlarında olmaya hazırım” şeklinde konuştu. /kosovaport/

[youtube width=”300″ height=”250″ video_id=”w24qnSEFJic”]

 

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BÜYÜKELÇİ KILIÇ YANOVA’YI ZİYARET ETTİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş