a

BARROSO:“KOSOVA’NIN AVRUPA PERSPEKTİFİNİ DESTEKLİYORUZ”

barroso

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, resmi temaslar için geldiği Priştine’de yaptığı açıklamada, Kosova’nın Avrupa perspektifini desteklediklerini açıkladı.AB’nin genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle ile Kosova’da temaslarda bulunan  Barrosu, Priştine ziyareti çerçevesinde önce Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga ile biraraya geldi.Cumhurbaşkanlıı Ofisi’nin yer aldığı Kosova Meclisi binası önünde karşılanan Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Kosova Cumhurbaşkanı Jahjaga ile gerçekleştirdiği görüşmede, Kosova’nın Avrupa yönelimine destek verdi.Barroso,Cumhurbaşkanı  görevine seçilmesinden dolayı kutladığı Jahjaga’yı  Brüksel’e davet etti.Ardından da  Barroso, Kosova Başbakanı Hashim Thaçi ile de biraraya geldi. Görüşmeden sonra  düzenlenen ortak basın toplantısında Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso yaptığı açıklamada,ziyaretinin amacının, Kosova’ya Avrupa yolunda destek vermek olduğunu söyledi.Avrupa Komisyonu’nun Kosova’nın Avrupa yöneliminie yardım ve desteklerde bulunduğunu hatırlatan Barroso,Kosovalı yetkililer ve Kosovalılardan reformlar sürecini hızlatmalarını talep etti.” Reformlara hız kazandırılmalıdır.Hukuk üstünlüğü,yasa hakimiyeti,seçim yasası gibi reformların sonuna kadar ve eksiksiz olarak yerine getirilmesi şarttır” şeklinde konuşan Barroso,Kosova’da yolsuzluk ve organize suçlara karşı mücadelenin yoğunlaştırılmasın gerektiğini savundu.” Bizler sizleri destelemeye sürdüreceğiz. Ancak, Siz’de belirli standartları yerine getirmelisiniz.Avrupa Birliği’ne yakınlaşmamız, size, standartları hangi ölçüde yerine getirdiğnize bağlıdır”  ifadelerini kullanan Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, standatların yerine getirilmesinin, vize muafiyetine yönelik diyalogun da başlamasında önemli rolü olduğunu kaydetti. AB üye ülkelerinin Priştine ile Belgrad arasındaki diyalogu da desteklediklerini belirtten Barroso, iyi komşuluk ilişkilerinin tesis edilmesi ve uzlaşmacı politikaların izlenmesi gerektiğini savundu. Barroso, Kosova’dan Uluslararası Para Fonu ile yapılan anlaşmayı da saygılamasını istedi.

Kosova Başbakanı Hashim Thaçi de yaptığı açıklamda, AB kriterlerinin yerine getirilmesinde Kosova Hükümeti’nin kararlı olduğunu belirtti.”Kosova’nın vizyonu,AB’dir”,ifadesini kullanan Başbakan Thaçi,Kosova’nın entegrasyon sürecinin parçası olmayı istediğini ve bunu hakettiğini söyledi.Basın toplantısıgazteceilerin soruları yanıtlanmadan sona erdi./kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

TÜRKİYE KOSOVA’DA EĞİTİMİ DESTEKLEMEYİ SÜRDÜRECEK

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel