a

TİRAN BELEDİYE BAŞKANLIĞIYLA İLGİLİ TARTIŞMALAR KIZIŞIYOR

Tiran'daki Merkez Seçim Komisyonu

Merkez Seçim Komisyonu’nun (MSK) 18 Mayıs Çarşamba günü aldığı ve Tiran belediye başkanlığı yarışından dengeyi değiştirebilecek tartışmalı karar sonrasında Arnavutluk’ta sinirler gergin.

Komisyonun genel merkezi önüne polis yerleştirilerek, muhalefet milletvekillerinin binaya girmesi engellendi ve Arnavutluk’un ana muhalefet partisi olan Sosyalistlerin (SP) lideri ve görevdeki Edi Rama’nın destekçileri geri püskürtüldü.

Mevcut sonuçlar, Rama’nın sadece on oyla rakibi Demokrat Parti’nin Lulzim Başa’nın önünde olduğunu gösteriyor. Ancak MSK, şimdi seçmenlerin kasıtsız olarak yanlış sandıklara attıkları oyları da saymaya karar verdi ve bu da Başa’nın öne geçmesine yol açabilir.

Sosyalistlerin sözcüsü Armela İmeray Çarşamba günü SETimes’a verdiği demeçte, MSK’nın kararının “yasaya dayanmadığını” söyledi.

Rama aynı gün, kaygılarını dile getirmek üzere ABD Büyükelçisi Alexander Arvizu ile bir araya geldi. Sonrasında yapılan parti toplantısında, Sosyalistler güçlü bir tepki sözü verdiler.

Üst düzey SP yetkilisi Gramoz Ruci, bir “halk ayaklanmasına” öncülük edeceğini söyledi.

Karar salt çoğunlukla kabul edilirken, başkan Arben Ristani ve Demokrat Partili üç komisyon üyesi lehte oy verdi. Muhalefet temsilcileri -Deşira Subaşi’nin de aralarında yer aldığı- mevcut olmalarına karşın oylamaya katılmadılar.

Seçim yasasına göre, belli komisyon kararları için nitelikli çoğunluk gerekiyor ve bu da muhalefet üyelerinin de oy kullanmaları gerektiği anlamına geliyor. Salt çoğunlukla alınan çok sayıda Komisyon kararı, Seçim Kurulu tarafından bozuldu.

Rakip Başa, MSK’dan belediye meclisindeki sandalyeler veya Tiran’daki mini belediyelerin başkanlıkları da dahil olmak üzere, başka mevkilere ayrılmış sandıklara giden yerel seçim oylarını da saymasını istediğini doğruladı.

Başa, “Bu oylar tamamen geçerlidir ve oy kullanma haklarını kullanan vatandaşların iradesini reddetmeye kimsenin hakkı yoktur.” dedi.

Başa’nın seçim kampanyasının medya ilişkilerden sorumlu Demokrat Partili milletvekili Aldo Bumci de SETimes’a benzer yorumlarda bulundu.

“Oyların sayılmamasını talep eden protestolar olması görülmüş şey değil.” diyen Başa şöyle devam etti: “Her sonuca saygı gösterdik ve saygı göstereceğiz. Oyların sayımı tehditlerle durdurulamaz.”Başbakan Sali Berişa Çarşamba günü yaptığı açıklamada, yanlış sandıklarda bulunan oyların “mutlak şeffaflıkla” sayılacağını söyledi. Berişa bununla birlikte, Rama’yı kendisini oyların tamamı sayılmadan erken galip ilan etmekle de suçladı.

Berişa, “Ön sonucu kesin sonuç olarak kabul edersek, özgür seçim sistemini ortadan kaldırmış oluruz.” dedi.

Tiran’daki en nüfuzlu üç büyükelçi -AGİT’ten Eugen Wollfarth, ABD Büyükelçisi Arvizu ve AB heyetinden Ettore Sequi- Salı günü “seçim sonuçları hakkında netlik” çağrısında bulunan ortak bir bildiri yayınladı.

Bildiride, “Geçici resmi sonuçların MSK tarafından uygun şekilde tablo haline getirilip bir an önce duyurulması şarttır. Ayrıca, rakip iddiaları çözüme ulaştırma prosedürleri net bir şekilde ifade edilmeli ve bunlar Seçim Yasası da dahil olmak üzere Arnavut yasalarına tamamıyla uygun olmalıdır. Her iki tarafın da kendine hakim olmasını ve demokratik sürece tam saygı göstermesini bekliyoruz.” ifadesi yer aldı.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

BELGRAD`TA TÜRK KÜLTÜR GÜNLERİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş