Çanakkale savaşlarının 100’üncü, Doğru Yol Türk Kültür Sanat Derneği’nin 65’inci, Kosova Türk Yazarlar Derneği’nin 20’inci yıldönümü nedeniyla aylardır Balkanların değişik yerlerinde barış diye, dostluk diye, kardeşlik diye şiir buluşmaları düzenleyen Balkan şairlerinin son durağı Arnavutluk başkenti Tiran oldu. Tiran Üniversitesi Türkoloji Bölümü’yle ortaklaşa gerçekleşen etkinlikte yenilikçi Garip akımının kurucusu Orhan Veli Kanık ölümünün 65’inci, Osmanlı İmparatorluğu’nun Balkan yarımadasından çekilmesinden sonra bu topraklarda yetişen ve Türk divan edebiyatına son eserler veren şair olarak bilinen Hacı Ömer Lütfi doğumunun 145’inci yılında anıldı.
Tiran’daki Şiir Buluşması’nın bir başka önemli yanı da, Türk şairlerin ilk defa şiirlerini okumalarıydı. Ad yapmış şairler:Nimetullah Hafız, Zeynel Beksaç, Taner Güçlütürk ve Birsen Gota böylece bir ilke imza atarak kendi şiirlerini Türkçe ve Arnavutça okuyup öğrenciler tarafından alkış aldılar.
Şair Orhan Veli Kanık’la ilgili bir konuşma yapan Kosova Türk Yazarlar Derneği Eşbaşkanı Dr. Taner Güçlütürk, ünlü şairin genç yaşta öldüğünü, ancak 36 yıllık ömründe çok değerli eserler bıraktığını söyledi. Güçlütürk, Orhan Veli’nin, Oktay Rifat ve Melih Cevdet Anday’la birlikte Türk şiirinde çığır açan Garip akımının kurucuları arasında yer aldığını kaydetti.
Tiyatro sanatçısı ve ad yapmış sunucu Yunus Şimşek, üstün bir performansla Orhan Veli’den dizeler okuyarak, etkinliğe katılan gençleri mest etmeyi başardı.
BalkanlardaTürk divan edebiyatının son temsilcilerinden sayılan şair Hacı Ömer Lütfi’yle ilgili Prof.Dr. Nimetullah Hafız konuştu. Hafız, önce Balkanlarda yetişen Türk , Arnavut ve Boşnak asıllı şarlerden söz etti. Bu topraklarda yetişen Divan şairleri arasında Hacı Ömer Lütfi’nin önemli bir yeri olduğuna vurgu yaparak, şairin kimi dizelerinden örnekler sundu.
Etkinliğin son bölümünde ünlü şairler Nimetullah Hafız, Zeynel Beksaç, Taner Güçlütürk ve Birsen Gota dizelerini büyük bir ilgiyle izleyen Türkoloji öğrencileriyle paylaştılar.
Tiran’da bir ilkin yaşanmasında büyük katkıları geçen Türkoloji Bölümü Başkanı Dr.Alban Foçi ve öğretim görevlisi Adriyatik Deryay ve öğrenciler bu tür etkinliklerin karşılıklı devam etmesi kararını aldılar. Toplu hatıra fotoğrafının çekilmesiyle Tiran’daki şiir buluşması son buldu. /Z. Beksaç/
KOSOVA MECLİSİ GENEL KURULU SALI TOPLANIYOR
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI