a

“TÜRKÇEM” DERGİSİNİN 179. SAYISI GÜNYÜZÜ GÖRDÜ

Kosova’da Türkçe olarak yayınlanan biricik çocuk dergisi Türkçem’in 179’inci sayısı günyüzü gördü. Derginin bu sayısı da zengin bir içerikle okurla buluşuyor.

Prizren’deki Türk Tiyatrosu 80’inci yaşını kutladı. Yıllar boyunca başarıları göğüslemiş, ister yurt içi ister de yurt dışı adını duyurtan sözkonusu tiyatronun töreniyle ilgili notlar derginin bu sayısında fotoğraflarla birlikte yer alıyor.

Devamında İsveç’ten Eluca Atalı’nın Türkçem’e özel olarak gönderdiği  Ay Benimle Uyumadı adlı Çağdaş Azerbaycan Öyküsü yer alıyor.

Zeynel Beksaç ve Enver Baki’den birer demet şiiri derginin bu sayısında bulmak mümkün.

Giderek Türk Dünyası Edebiyatı’na sayfalarında yer veren Türkçem, bu kez, Tataristan Yazarlar Birliği’nin aynı zamanda başkanlığını yapan Rafis Korban’dan da bir demet şiir vermiş.  Şiirlerin Türkiye Türkçesi Fatih Kutlu’ya ait.

Söz şiirdeyken, yıllarca Birlik gazetesinde çalışan, Sevinç, Tomurcuk, Sesler gibi dergileri de Üsküp’te başarıyla yöneten Fahri Ali, Yörükleri konumlayan Topolniça adlı uzun şiiriyle derginin bu sayısını daha bir zengin kılıyor.

Berfin Altuntaş, Priştine “Elena Cika” İlköğretim okulu öğrencisi. 7 yaşından beri şiir yazıyor. Bu yaşta bile birçok yarışmalarda elde ettiği başarıları var. Bu yüzden derginin bu sayısında 6 şiirine yer verilmiş. Türkçem’in ana hedeflerinden biri öğrencilere edebiyatı özendirmek, sevdirmek. Bu konuda değerli öğretmenlerin de katkıları çok. Örneğin Nadide Bırvenik gibi…Kosova’da Türkçe eğitime hizmet eden tüm öğretmenlerimizi bu fırsatla bir kez daha kutluyoruz.

 

Dergide masal, dini hikayelerden de örnekler var.

 

Ayrıca bu topraklarda olup bitenleri konumlayan haberlere de özetli bir şekilde dergide  öteden beri yer verilmekte. Bu sayıda da onlardan kimilerini okumak mümkün. Haberlerde bu kez Yunus Emre Enstitüsü’nce gerçekleşen etkinlikler ağır basıyor. Vurgulanması gerekir ki, Yunus Emre Enstitüsü, Kosova’da da yoğun bir şekilde değişik içerikte ve son derece başarılı olayların adresi olmaya devam ediyor.

 

Kosova’nın Unesco’ya üyeliği, Büyükelçi Kılıç’ın Kosova Türk dernek temsilcileriyle görüşmesi ve buna benzder daha nice haber  ve yazıları Türkçem Dergisi’nin 179. Sayısında okuma fırsatını bulabilirsiniz. Ayrıntılara, Türkçem Dergisi’nin Facebook sayfasından ulaşılabilir.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE GÜNEŞ YÜZÜNÜ GÖSTERECEK

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş