a

YILLAR SONRA GOSTİVAR VE OHRİ’DE KOSOVA İLE MAKEDONYA ŞAİRLERİ ŞİİRE MERHABA DEDİ

12177298_10153030826915146_1691376643_o 12180097_10153030845250146_557459326_nÇanakkale Savaşı’nın 100. yıldönümü, Kosova Türk Yazarlar Derneği’nin 20. yıldönümü, kuruluşunun 65. yıldönümü arifesinde bulunan “Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği-“Nazım Hikmet” Edebiyat Kolu, Üsküp’ün “Köprü” Derneği, Gostivar’ın ADEKSAM, Ohri’nin “Kardeşlik Birlik” İlkokulu ile MATUSİTEB ve Uluslararası Vizyon Üniversitesi’nin destekleriyle Gostivar ve Ohri’de “EDEBİYAT BULUŞMALARI” düzenledi.

Uzun yıllardan sonra, İlhami Emin, Fahri Ali, İskender Muzbeg, Zeynel Beksaç, Enver Baki, Dr. Taner Güçlütürk, Leyla Şerif Emin gibi 2. Dünya Savaşı sonrası Balkanlarda gelişen özgün Türk şiirinin ad yapmış temsilcileri önce Gostivar’da şiir severlerle bir araya geldi.

Kosova Türk Yazarlar Derneği adına katılımcıları selamlayan derneğin şeref başkanı İskender Muzbeg, Kosova ve Makedonya arasında yüzyıllara dayanan kültür köprülerinin son 50-60 yıl içerisinde daha bir güçlendiğini, ancak 15 yıldır bir dağılmanın mevcut olduğunu belirtti. Muzbeg, yeniden bir araya gelerek bu köprülerin güçlenmesine katkı sunmayı amaçladıklarını ifade etti. Ardından protokol konuşmaları sırasında sözü alan konuşmacılar, her iki ülke edebiyat, şair ve yazarlarını buluşturan etkinliği selamlayıp, bu anlamlı buluşmayı takdirle karşıladılar.

Şölende okunan şiirler genellikle Balkanlarda Türkçe’ye olan özlem ve sevdanın yaşatılması ve bu doğrultuda bu topraklarda Türkçe’nin ayakta kalması için verilen çabayı konumlayarak şiir severlerden yana büyük alkış aldı. Törende Çanakkale şehitleri yanı sıra Gostivar’da genç yaşta dünyaya gözlerini yuman değerli yazar şairimiz Sabit Yusuf, Ohri’de ise güçlü yazar şairimiz Hasan Mercan yad edildi.

Bu buluşmanın bir diğer önemli yanı da genç şairlerin şiire olan tutkusunun belirgin bir şekilde öne çıkmasıydı. Etkinlikte aynı zamanda ADEKSAM’ın da kuruluş yıldönümü kutlandı.

Etkinliğin sonunda bu buluşmanın anısına organızasyonda emeği geçen ADEKSAM Eğitim, Kültür ve Sanat Merkezi ile Uluslararası Vizyon Üniversitesi’ne birer teşekkür belgesi verildi.

Kosova ve Makedonya şairlerinin bir sonraki durağı Makedonya’nın incisi olan Ohri oldu. “Kardeşlik Birlik” İlköğretim Okulu’nda gerçekleşen Şiir Buluşmasının kendine özgü bir tarihsel değeri oldu. Uzun yılların ardından Türkçe şiirin yankılandığı Ohri’de, ad yapmış şairler yanı sıra, Balkan Türk şiirinin umut vaad eden Rabia Ruşit, Medadin Liman, Kayo Emro, Tarık Maksud, Özlem Süleyman, Sudem Haydar gibi genç şairlerin dizeleri paylaşması, artı bura ilkokul öğrencileri tarafından okunan şiirlerin tadı etkinliğe bir başka anlam kazandırdı.

Ohri’deki şiir buluşmasını düzenleyen Türkçe öğretmeni Fahriye Recep’e Kosova Türk Yazarlar Derneği Eşbaşkanı Dr. Taner Güçlütürk tarafından teşekkür belgesi sunuldu.

Etkinliklerde Kosova’dan Zeynel Beksaç, Enver Baki, İskender Muzbeg, Dr. Taner Güçlütürk, Yunus Şimşek, Makedonya’dan İlhami Emin, Fahri Ali, Hüsrev Emin, Mehmed Arif, Rıfat Emin, Leyla Şerif Emin, Rabia Ruşit, Medadin Liman, Kayo Emro, Tarık Maksud, Özlem Süleyman, Sudem Haydar, Türkiye’den Doç. Dr. Nazlı Rana Gürel, Selçuk Uysal yanı sıra Ohri’de “Kardeşlik Birlik” İlköğretim Okulu öğrencileri de yazmış oldukları dizeleri paylaştılar.

İştip Üniversitesi Türkoloji Bölümünde konuk hoca olarak görev yapan Doç. Dr. Zeki Gürel ve Doç. Dr. Nazlı Rana Gürel, ister Gostivar ister de Ohri’deki buluşmaya katılarak etkinliğe ayrı bir renk kattılar. Makedonya ziyareti sırasında Uluslararası Vizyon Üniversitesi’ni de ziyaret eden şair ve yazarlarımız, Rektör Prof. Dr. Fadıl Hoca’dan yeni kurulan üniversitenin çalışmalarından bilgi alarak, eğitim dili Türkçe olan Balkanların ilk ve tek üniversitesini kutladılar.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

CUMHURBAŞKANI KOSOVA TÜRKLERİNİN SORUNLARINI DİNLEDİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş