a

DOKUFEST FİLM VE BELGESEL FESTİVALİ BAŞLADI

Kosova’da bu yıl 14’üncüsü düzenlenen ‘Uluslararası Dokufest Film ve Belgesel Festivali’ dün akşam başladı.

Uluslararası Belgesel ve Kısa Film Festivali ilk gününde Morgan Knibbe’nin “Those Who Feel the Fire Burning” kısa filmi ile açıldı.

8-16 Ağustos tarihleri arasında yapılan, 80 ülkeden 3 Bin 600 filmin başvurduğu festivalde 43 ülkeden 228 filmin gösterileceği açıklandı. Festival kapsamında Prizren’deki 8 sinema da kısa film ve belgeseller sanat severlerin beğenisine sunulacak. Festival nedeniyle dünyanın birçok ülkesinden binlerce katılımcının Prizren’e geldiği belirtildi. Festival öncesi kokteyle gitmek isteyen Avrupalı misafirlerden, Balkanlar da sadece Kosova’ya uygulanan vize muafiyetini protesto etmek amacıyla Osmanlı döneminden kalma tarihi Taşköprü’nün gümrük kapısına dönüştürülerek, Avrupa ülkelerinden gelen davetlilere sembolik olarak köprüden geçen yabancılardan pasaport ve vize uygulandı.

Kokteylin ardından Dokufest kısa film ve belgesel festivali başladı. Kokteyde DHA’ya konuşan ‘Uluslararası Dokufest Film ve Belgesel Festivali’ Müdürü Erol Bilibani, ‘Uluslararası Dokufest Film ve Belgesel Festivali’nin dünya festivaller sıralamasında önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı ve her geçen yıl ilginin giderek arttığını söyledi. ‘Uluslararası Dokufest Film ve Belgesel Festivali’ Kısa Film Sorumlusu Türkiye mezunu Sami Karahoda da, bu yıl 80 ülkeden 3 Bin 600 kısa film başvurusu arasından seçim yapmakta zorlandıklarını söyledi. Başta Osmanlı kalesi olmak üzere 8 ayrı sinema da 1 hafta boyunca gösterilecek olan kısa film ve belgeseller arasında Türkiye’den 4 adet film yer almakta. Prizren nehrini ikiye bölen Akdere üzerine kurulan sinemada, festivalin ilk gecesi Türk yönetmen Cem Kaya’nın Yeşil Çam’ın 100 yıllık geçmişini anlatan Motör adlı belgesel filmi büyük ilgi gördü.

8-16 Ağustos tarihleri arasında yapılan festivale Türkiye’den de katılım var. Kazım Öz, yönetmenliğini yaptığı ‘He Bû Tune Bû’ (Bir Varmış Bir Yokmuş) filmi ile festivalde bulunuyor. Cem Kaya’nın “Remake Remix, Rip Off” belgeseli ise 60-70’li yıllardaki Türk sinema endüstrisini konu alıyor. Gürcün Keltek de yarışmaya “Koloni” adlı belgeseli ile katılıyor./E.Tabak/

Fotoğraf: Suer Celina

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

TARİHİ OSMANLI KÖPRÜSÜ AB’YE TEPKİ OLARAK GÜMRÜK KAPISINA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom girişjojobet giriş