a

Başbakan Erdoğan: Kosova’ya Desteğimiz Sürecek

Başbakanlar Erdoğan-Thaçi ortak basın toplantısı

Kosova’ya resmi ziyaret düzenleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kosova Başbakanı Hashim Thaçi ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Priştine – Belgrad arasındaki sürece değinerek, Balkanlarda barışın sağlanması için üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu söyledi.
İkili ve heyetler arası görüşmeleri tamamladığını ifade eden Başbakan Erdoğan ziyaret sırasında, siyasi, askeri, ekonomi, kültür ve tarih konularında görüşmelerde bulunduklarını belirterek, ziyaretinin Kosova’da erken seçim kararının alındığı güne denk geldiğini söyledi. 12 Aralık’ta yapılacak seçimlerin en iyi şekilde sonuçlanmasını umduğunu ifade eden Erdoğan, Türk halkının gönlünde Kosova’nın farklı bir yeri olduğuna dikkat çekti.
Türkiye’nin Kosova’yı tanıyan ilk ülkelerden biri olduğunu ifade eden Erdoğan, Bakanlar Kurulu’nun yapıldığı sırada Kosova’daki gelişmeleri takip ederek, Kosova’yı tanıma kararı aldıklarını belirterek, “Bu bizim için bir görevdi, şimdi de Uluslararası Adalet Divanı’ndan çıkmış olan yeni karar sonrasında Kosova’nın geleceği için çok daha farklı adımların atılmasına vesile olmasını umuyorum. Priştine – Belgrat arasındaki süreci çok daha olumlu istikamette etkileyecektir diye düşünüyorum. Belgrat’ın
bakışında da Priştine’nin bakışında da farklılık olduğunu görüyoruz. Bu konuda Türkiye olarak üzerimize düşen neyse bunu da bir görev olarak görerek bundan sonra Balkanlar’da barış noktasında atacağımız adımlarda bu görevi seve seve yapacağımızı ifade etmek istiyorum” dedi.
Başbakan Erdoğan, “Aramızdaki siyasi ilişkilerimizin gelişmesinde NATO üyesi olarak NATO – Kosova ilişkileri açısından görevlerimizin bilincindeyiz, bunun yanında atılan adımlardan bir tanesi o da şu anda KFOR’un buradaki görev süresidir. 530 askerimizle burada bulunuyoruz. Gerek eğitimlerin verilmesi noktasında, polisimizin burada bulunması, onların bu görev bilinci içinde olması, buradan aldığımız ve alacağımız Kosovalı gençlerin Polis Akademisi’nde eğitim almış olması da Kosova’nın güvenliği ve
geleceği için temel taşlarını oluşturuyor” diye konuştu.
İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere dikkat çeken Erdoğan, “İki ülke arasındaki ticaret 2008-2009’da küresel krize rağmen 2008’de 200 milyon dolar civarındayken, 2009’da bunun düşüş göstermesi beklenirken 210 milyon dolarla kapandı. Türk girişimcilerin Kosova’da yer almaları özellikle otoban noktasında çok başarılı işler görmesi bize memnuniyet veriyor” ifadelerini kullandı.

“KOSOVA’DAKİ OSMANLI’NIN MİRASI ESERLERİ RESTORE ETMENİN GAYRETİ İÇERİSİNDEYİZ”
1 Ocak’tan itibaren Priştine Havalimanı’nın işletmesini Türk bir şirketin alacağını ifade eden Başbakan Erdoğan, şirketin sadece işletmesi değil, aynı zamanda rehabilitasyon çalışmaları ile Priştine’nin çok daha güzel bir havalimanına kavuşacağını söyledi.
Kosova’nın enerji ihtiyacını gidermede termal santral kurma noktasında Türk şirketlerin attığı adımlar olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, Kosova’nın turizmden çok ciddi bir gelir elde edebileceğine inandığını ifade etti. Erdoğan, “Kosova aynı zamanda bir medeniyet noktasında zenginliğe sahip bir ülke. Osmanlı’nın mirası olan yüzlerce eser var bunları TİKA ile restore etmenin gayreti içerisindeyiz. Bu restorasyonlar burada bir çekim alanı oluşturacaktır. Harabe olan binaların restore edilerek ayağa
kaldırılması böyle bir çekim alanının oluşturulması turizmde çok önemli olacaktır. Bunu ben ülkemde yaşadım 8 yıl önce 13.5 milyondu yaptığımız altyapı onarımları ve çeşitlendirme ile turist sayısı 30 milyona ulaştı. Bir yatırım yapacaksınız ki karşılığını alasınız. Bu konuda Kosova ile birlikte olacağız. Mayıs ayında Taçi’nin Türkiye ziyaretinde bunları konuştuk. Geleceğe de aynı şekilde umutla birlikte yürüyelim istiyoruz” diye konuştu./kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

Başbakan Erdoğan Kosova’da

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom girişjojobet giriş