a

SAVAŞ SUÇLARI ÖZEL MAHKEMESİ’NE ONAY

Kosova Meclisi milletvekilleri, uzun süre ülke gündemini mejgul eden Savaş Suçları Özel Mahkemesi’nin kurulması için hukuki zeminini  teşkil eden anayasa değişiklilerini onayladı.

120 milletvekilinden oluşan Meclis  Meclisi genel kurul oturumunda 88 milletvekili oylamaya katıldı. Kosova Savaş Suçları Özel Mahkemesi’nin kurulmasına 82 milletvekili evet oyu kullanırken, 5 milletvekili hayır ve 1 milletvekili çekimser oy kullandı.

Kosova Meclisi, Özel Mahkeme olarak tanımlanan Kosova Savaş Suçları Özel Mahkmesi’nin kurulmasının yolunu açan anayasa değişikliklerini 3’üncü kez oyluyor. Son iki ay içinde 2 kez  gerekli olan 81 sayıyı bulamayan Koosva Meclisi, bu akşam yapılan oylamada 82 milletvekilinin evet oyu ile Özel Mahkeme’nin geçmesini sağlamış oldu.

ABD ve Avrupa Birliği’nin (AB) yoğun baskıları üzerine bugün tekrar işleme alınan Özel Mahkeme’nin kurulmasına  yönelik anayasa değişiklileri , 9 saat süren hararetli tartışmaların ardından onaylandı.

Oylama öncesinde muhalefetin iddialarına cevap veren Kosova Başbakanı İsa Mustafa, genel kurul oturumunda yaptığı konuşmada, Özel Mahkeme’nin hiç bir şekilde ülkenin bağımsızlığı ve egemenliğini ihlal etmeyeceğini belirterek, Kosova’nın üstlendiği  uluslararası yükümlülükler arasında söz konusu mahkemenin kurulmasının da yer aldığını vurguladı. “Özel Mahkeme, iddia edildiği gibi Kosova Kurtuluş Ordusu’nu (UÇK) yargı önüne çıkarmayacak. UÇK’nın doğru ve adaletli kurtuluş misyonuna leke sürmüyecek. Özel Mahkeme, UÇK’nın özgürlük savaşının üzerine atılan yersiz lekelerden temizleyecektir” şeklinde konuşan Mustafa, Özel Mahkeme’nin kurulmasının gerekli olduğunu savundu.

Tartışmalarda 50’den fazla milletvekili söz aldı. İktidardaki partiler Özel Mahkeme’nin kurulmasından yana tavır alırken, muhalefet partileri, lkenin bağımsızlığının elde gideceğinin altını çizerek, Özel Mahkeme’nin kurulmasına karşı çıktı.

Zaman zaman hararetlenen tartışmalarda, muhalefet milletvekillerinin, Özel Mahkeme’nin Kosova’da savaş suçu ve sıykırım işleyen Sırbistan’I yargılamsı yerine UÇK’yı yargılayacağına vurgu yapmasına rağmen, iktidar partileri milletvekilleri, Özel Mahkem’nin Kosova ve UÇK’nın imajını düzelteceğini belirtti.  Tartışmaların ardından oylama yapıldı.

Kosova Savaş Suçları Özel Mahekemsi, İsviçreli senatör Dıck Marty’nin bir kaç yıl önce, UÇK ile ilgili olarak ortaya attığı savaş suçlarını iddialarını inceleyecek. /kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

PRİŞTİNE’NİN MEYDANLARI SULAR ALTINDA

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş