Hafta içerisinde Arnavutça ve Sırpça’yla birlikte Kosova Cumhuriyeti’nin bütün belediyelerinde Türkçe ve Boşnakça’nın da tekrar yürürlüğe girmesiyle ilgili yaşanan gelişmelerle ilgili Kosova Cumhurbaşkanlığı Danışma Konseyi Resmi Diller Çalışma Gurubu Başkanı Dr. Taner Güçlütürk, basına yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi:
“Hafta içerisinde Kosova Cumhuriyeti’nin bütün belediyelerinde Türkçe ve Boşnakça’nın yeniden uygulamaya geçmesi güzel yankılar uyandırdı. Güzel yorumlar, tebrik ve takdirler için herkese teşekkür ederiz. Bu bireysel ya da yerelden yapılabilecek bir girişimle çözümlenecek bir konu değildi. Bu, Kosova Cumhurbaşkanlığı Danışma Konseyi Resmi Diller Çalışma Gurubu’nun ve Başbakanlık bünyesindeki Resmi Diller Komiserliği’yle ortaklaşa, üst düzey ve merkezden yapmış olduğumuz resmi girişimlerle çözülen, 2012 yılından itibaren yürüttüğü yoğun çalışmalarla neticelenen bir konuydu. Hafta başından itibaren Arnavutça ve Sırpça’yla birlikte bütün belediyelerimizde tekrar yürürlüğe giren ortak sistemle, sivil kayıtlarda Türkçe ve Boşnakça resmi kullanımının da yürürlüğe geçmesi herkesi çok sevindirdi.
Bu güzel başarıyı herkesin sahiplenmesi topluca duyulan hassasiyetin göstergesiydi. Öncelikle halkıma teşekkür ederim, talepkâr davranıp farklı platformlarda işimizi kolaylaştırdığı için… Sonra da toplumumuzu değişik kurumlarda temsil edenler, başta Bakanımız, Milletvekillerimiz, Bakan Yardımcılarımız, Belediye Başkan Yardımcısı, Belediye Müdürlerimiz, Belediyelerimizin Meclis Üyeleri, Mamuşa Belediyesi yetkilileri, basın yayın kuruluşlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız, haklarımızın en üst düzey platformda savunulmasına zemin hazırladıkları, savunmada elimize delil sundukları için teşekkürler.
Konuya duyulan hassasiyet, görevde bulunduğum Kosova Cumhurbaşkanlığı Danışma Konseyi’nin ve şahsımın da bir o kadar hassasiyetle yaklaştığı konulardan en önemlisiydi. Halkımızın belediyeler düzeyinde sahip olduğu resmi dil kullanım hakları çerçevesinde bu noktada hak ettiği sonuç buydu, böyle olmalıydı. Bu hakkı yürürlüğe geçiren Kosova Cumhuriyeti devletinin de bu noktadaki ciddiyet ve olgunluğunu selamlıyor, alkışlıyorum.
Bundan sonra vatandaşlarımızın bağlı bulundukları belediyelerden kendi ana dillerinde sivil kayıt ve resmi belge talep ederken daha hassas olmaları, kendi ana dillerine belge talep etmeleri ve kendi yasal haklarına sahip çıkmaları önem arz etmektedir. Bu vesileyle halkımızın sahip olduğu temel yasal ve insanı haklarının gerçekleştirilmesinde ısrarlı olmaya devam edeceğimizi vurgulamak isteriz.
Bizlere düşen görev halkımızın hakkını savunmaktır. Başarıda bu topluluğun her ferdinin payı vardır. Hepimize hayırlı olsun. Hizmet bizim, başarılarımız halkımızın olsun.”
THAÇİ’YE SIRP CUMHURİYETİ ENGELİ
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI