a

KOSOVA’DA DİL HAKLARI HAKKINDA 2 GÜNLÜK ÇALIŞTAY DÜZENLENDİ

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Kosova misyonun organizasyonu çerçevesinde  İpek’te Kosova’da dil hakları hakkında  iki günlük çalıştay  düzenlendi.

Çalıştaya Diller Komiseri , Dil Komiserliği Ofisi Yönetim Kurulu   üyeleri , Kosova Cumhurbaşkanlığı nezdindeki Topluluklar  Danışma Konseyi Dilller Çalışma Grubu  ve  Kamu Yönetimin Kosova Enstitüsü üyeleri  ve Kosova merkez kurumları temsilcileri katıldı.

Çalıştayın amacı, Kosova’da   dil haklarının önemi hakkında bilincin yaygınlaşması için en etkili  uluslararası uygulamaların örnek alınması, Dil Yasası uyarınca uygulanmasındaki Kosova’da dil haklarının tanıtımı ve ileriye taşınması oldu.

Çalıştayda  uluslararası dil hakları uzmanı ve İrlanda’nın eski  Diller Komisyoneri Sean O. Cuirreain konferans verdi.

Seán Ó Cuirreáin Dil  Yasası’ın başarılı bir şekilde uygulanması için enstitü yöneticilerin politik azimi, idari beceriler ve kapasiteleri, Dil Komisyonerliği Ofisi tarafından Dil Yasasının uygulanmasının  gözetlenmesi, yasanın uygulanmamasına ilişkin önlemlerin alınması konusnda somut örnekler üzerinde durdu.

Çalıştayda  yapılan yoğunn tartışmalarda, Kosova’da Dil Yasası hakkında  yapılan olumlu değerlendirmelerinin , dil haklarının gerçekleşmesinde yeterli olmadığını, söz konusu yasasının harfiyen uygulnması için Kosova genelinde, toplumda, azınlık toplulukları ve tüm kurumlarda dil hakları konusunda bilincin yaygınlaşmasının şart olduğuna dikkat çekildi.

Tartışmalarda söz alan Topluluklar Danışma Konseyi Dilller Çalışma Grubu Başkanı Taner Güçlütürk, diğer dillerde gibi Türkçe’nin de resmi  dil ve kullanımda olan dil olarak resmi makamlar tarafından eşit haklı  uygulanmasında  yaşanan sıkıntılara değinerek, bu sıkıntılara rağmen, son dönemlerde sevindirici gelişmelerin yaşandığını, bu bağlamda kişisel evrakların Türkçe yayımlanmasını örnek olarak gösterdi. Çalıştaya Diller Komiserliği  Yönetim Kurulu  Asbaşkanı Ercan Kasap da katıldı. /koosvaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

9 TEMMUZ 2015 PERŞEMBE GÜNDEMİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş