a
b
b

KOSOVA CUMHURBAŞKANLIĞI DANIŞMA KONSEYİ’NDEN BELEDİYELERE YENİ UYARI

11422686_10152774057480146_941055350_nKosova Cumhurbaşkanlığı Topluluklar Danışma Konseyi hafta içerisinde toplandı. Birçok güncel konunun ele alındığı toplantıda, bunun yanı sıra konseye ve çalışma guruplarına yeni üyeler atandı.

Dr. Taner Güçlütürk başkanlığında toplanan Resmi Diller Çalışma Gurubu, yapmış olduğu araştırmalar sonucu Türkçe, Boşnakça ve Sırpça’nın resmi dil ya da resmi kullanımda olduğu belediyelerde, birçok sorun ve eksikliklerin sürdüğü, birçok belediyede resmi dillerin kullanımı yasasının ihlal edildiği belirlendi. Dolayısıyla Prizren, İpek, Mitroviça, Vıçıtırın, Priştine ve Gilan Belediyelerine gönderilen talimatname niteliğindeki önergelerle Sırpça, Türkçe ve Boşnakça dilinin uygulanması, eşit haklı kullanılması, tespit edilen eksikliklerin giderilmesi ve gerekli kapasitenin artırılarak önlemlerin alınması istendi. Resmi diller çalışma gurubunun hazırladığı bu önerge, Kosova Cumhurbaşkanlığı Danışma Konseyi’nin hafta içerisindeki toplantısında oy birliğiyle onaylandı ve belediyeler ile bütün yetkili mekanizmalara gönderildi.

Aynı konsey toplantısında sözü alan Kültür Çalışma Gurubu Başkanı Esin Şişko, son çalışmalarında kültürel mirasın kalkınması, bu alanda şimdilik hazırlanan strateji, plan ve etkinlikler üzerinde durduklarını belirtti. Kültür bakanlığından 20 kişilik bir gurubun üzerinde durduğu 10 yıllık stratejinin ilk aşamasının hazırlandığını kaydeden Şişko, kültür alanında hazırlanan ve uygulanacak bu stratejinin savaş sonrası döneme ait ilk strateji oluşturduğunu vurguladı. Bu strateji içerisinde bizi yakından ilgilendiren konuları sunmak, toplulukların hassasiyet taşıyan meselelerine mutlaka yer verilmesi gerektiğini kaydeden Şişko, “Devletimiz bütün toplulukların kültürel mirasını kucaklamalıdır” dedi.

Eğitim Çalışma Gurubu Başkanı Meydin Saliyi de, son toplantılarında Eğitim Bakanlığı yetkilileriyle eğitim programları yanı sıra Türkçe ve Boşnakça ders kitaplar sorununu görüştüklerini, bunun yanı sıra kamu üniversitelerinde açılacak öğrenci kabulü ilanlarında azınlıklara ayrılacak kontenjan oranına dikkat edilmesi gerektiği hususunda uyarı ve hassasiyetlerini paylaştıklarını bildirdi.

Danışma Konseyinin Talebine Olumlu Yanıt

Danışma Konseyinin geçen toplantılarda alınan kararla Kosova Cumhuriyeti İç İşleri Bakanlığı bünyesindeki Sivil Kayıt Koordinatörlüğü’ne gönderilen önergeyle doğum, ölüm, vatandaşlık, nikah vs. gibi sivil kayıt belgelerinde Arnavutça ve Sırpçanın yanı sıra Türkçe ile Boşnakçanın da eklenerek ortak sisteme yerleştirilip uygulanmaya konması talep edilmişti.

Kosova Cumhurbaşkanlığı Topluluklar Danışma Konseyi’nin söz konusu yazılı talebine yanıt veren İç İşleri Bakanlığı Sivil Kayıt Koordinatörlüğü, bu talep ardandan Türkçe ve Boşnakçaya tercüme edilmiş ibarelerin de yer aldığı yeni sivil kayıt belgelerin sisteme ve uygulanmaya konması için ihale açtıklarını bildirdi. Dolayısıyla çok yakında Kosova Cumhuriyeti’nin bütün belediyelerinde ortak sivil kayıt sisteminde diğer dillerle birlikte Türkçe ve Boşnakçanın da yer alacağı sivil kayıt belgeleri uygulamaya geçecek. Bu olumlu gelişmeye dair açıklama ve cevabı Resmi Diller Çalışma Gurubu toplantısında paylaşan Topluluklar Danışma Konseyi Sekreterliği yetkilileri, İçişleri Bakanlığından konuyla ilgili gelecek gelişmelerden haberdar edeceklerini ifade ettiler. Bu gelişmeyi olumlu olarak karşılayan resmi diller çalışma gurubu üyeleri ve başkanı, konuyu yakından takip etmeye devam ediyor.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

33 BİN ÖĞRENCİ BÜTÜNLEME SINAVINA ÇIKTI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCELcasibom girişcasibomgrandpashabet giriş