a

TÜRKÇEM’İN MAYIS SAYISI ÇIKTI

17 yıldır Balkanlarda anadil zevkini beraber yaşatalım sloganıyla yayın hayatını sürdüren Türkçem dergisinin Mayıs sayısı okurla buluştu. Dergi bu kez de dopdolu ve özgün bir içerik taşıyor.

Kapakta, ardımızda kalan günlerde 23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı’ndan coşkulu bir kare var. Türkçem Dergisinin 2015 Yılın Ödülü Akmescit’te ünlü Kırımtatar yazarı Ümer’e verildi. Haberle ilgili dergimizin danışma kurulu üyesi Seyran Süleyman’in bilgi verdiği yazı 2’inci sayfada yer alıyor. Devamında Yunus Emre Enstitüsü Priştine Kültür Merkezi’nin Kosova’da Osmanlı Mirasına sahip çıkan proje tanıtımını konumlayan yazıya yer verilmiş. Bunu ölümünün 9. Yılında ünlü yazar ve şair Hasan Mercan’a ayrılan iki sayfa izliyor.

Genç yaşta yitirdiğimiz yazar Alaettin Tahir’den Barış Kuşu öyküsü, Bahtiyar Aslan’dan da bir şiir var. Avni Engüllü ve İbrahim Kayan da bu sayıda öyküleriyle konuk olan yazarlar. Fahri Tuna’nın Portre adlı köşesinde bu kez Adnan Özer’i konumluyor. Üsküp’te yaşayıp yaratan Fahri Kaya’nın Hoşça Kalın adlı şiir kitabı 50 yaşında. Türkçem dergisi bu ve benzeri konularda vefalı davranmaya özen gösteriyor.

Derginin bu sayısında şiirleriyle Mustafa Uçurum, Enver Baki ve Aziz Serbest konuk olurken, değerli öğretmenlerimizden Nadide Bırvenik ilk defa şiirleriyle okur karşısına çıkıyor. Edebiyat bahçemize hoş geldin Nadide öğretmen!

Derginin orta sayfaları Ses Getiren Milli Bayram adı altında 23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı dolayısıyla KDTP’nin gerçekleştirmiş olduğu etkinliklere özetli bir şekilde ışı tutuyor. Vurgulanması gerekir ki başta Tertipleme Kurulu Başkanı Mahir Yağcılar ve kutlama kurulunda yer alan diğer arkadaşlar oldukça zengin içerikli bir etkinlik proğramı sergilediler. Türkçem dergisi olarak kendilerine teşekkürü bir borç biliriz. Balkan Yazarlarından Öyküler  sayfasında bu kez Branislav Tsırnçeviç’in Soytarı adlı öyküsünü okuma fırsatını bulacaksınız. Ahmet Koç Bulgaristan Türkleri Edebiyatı’ndan Nadiye Ahmet’in yaratıcılığına parmak basıyor.

Derginin devamında Kosova’ya gelip dedesi Mehmet Akif Ersoy’u  anlatan Selma Argon’la ilgili haber yer alırken, diğer haber de Dr. Taner Güçlütürk’ün yeni günyüzü gören “Yeni Yol Arkadaşları” kitabının tanıtımını içeriyor. Öğretmenlerimiz-Dilgüvercinlerimiz köşemizde bu kez genç, yetenekli öğretmen Ayla Bekteş’le yürütülen röportaj yer alıyor. Ayla öğretmen diyor ki:” Türkçemizin değerini anlatarak sınıflarımızdaki öğrenci sayımızı arttırmak temel hedef olmalı.”

Bu yıl 19. Uluslar arası Süleyman Brina Balkanlar Türk Kültürü Hizmet Ödülü’ne layık olan müzik dünyamızın sevilen sesi Sevim Baki Bırveniku’nun portresini sayfalarımıza taşıdık. Derginin devamında onarım ve donatımı TİKA tarafından gerçekleşen Doğru Yol TKSD’nin resmi açılışından haberi okuyabilirsiniz.

Edis Potori, Prizren’in, Kosova’nın yetiştirdiği geleceği parlak olan genç bir fotoğraf sanatçısı. Kendisi İsveç’te yaşıyor. Fotograf sanatına olan bağlılığı ve kimi örnek fotoğrafların yer aldığı yazıyı bu sayımızda okuyup, kendisini daha bir tanıma fırsatını bulacaksınız. Öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği Sizden Gelenler sayfalarında da öğrenci şairlerin şiirlerini bulacaksınız.

 

 

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

TÜRKİYE’DE OKUYAN KOSOVALI ÖĞRENCİLER MİLLİ BAYRAMLARINI KUTLADI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş