a
b
b

TÜRK DÜNYASI VE DİASPORASI İSTANBUL’DA BULUŞTU

11117480_1074421135908067_1448230892_n 11198541_1074421129241401_1258989958_n

Bu yıl Çanakkale Şehitleri’ne ithaf edilen Dördüncü Dünya Türk Forumu, 23-25 Nisan 2015 tarihleri arasında İstanbul’da Gorrion Otel’de yapıcı ve samimi bir ortam içinde gerçekleştirildi. Türk – Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından düzenlenen 4. Dünya Türk Forumu’nda “Kamu Diplomasisi, Medya, Enformasyon” ana teması üzerine odaklanıldı. Toplantıya, Kosova da dahil olmak üzere bağımsız Türk dili konuşan ülkelerden ve Türk Diasporalarının bulunduğu yaklaşık 60 ülkeden düşünce ve kanaat önderleri, sivil toplum ve düşünce kuruluşlarının yöneticileri, akademisyenler, Türkiye ve katılımcı ülkelerden ulusal parlamento üyeleri, senatörler, bakanlar, E. Cumhurbaşkanı ve Başbakanlar, çeşitli seviyelerde protokol temsilcileri, Türk Konseyi Genel Sekreterliği, TÜRKPA Genel Sekreteri, TÜRKSOY Genel Sekreterliği, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, gözlemci diplomatik misyon temsilcileri ve ilgili uzmanlar ile medya temsilcileri katıldı.

Forumum açılışında bir konuşma yapan Makedonya Devlet Bakanı Furkan Çako, Türkiye’nin dış politikada etkin konuma gelmesiyle Türk dünyasının birbirine daha da yakınlaştığını belirterek “İnanıyorum ki hepimizin ortak isteği Türk mirasının gelişmesi, büyümesi ve yeni iş imkanları yaratarak gittikçe zenginleşmesidir” dedi.

Çako, Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) ile Kamu Diplomasisi Enstitüsü işbirliğinde “Kamu Diplomasisi, Medya, Enformasyon” ana temasıyla düzenlenen forumda birbirinden uzakta kalmış “Türk dünyası”nın bugün bir arada olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Çanakkale şehitlerinin anısına ithaf edilmesinin foruma ayrı bir önem kattığını ifade eden Çako, “Bundan tam 100 yıl önce Çanakkale’de zafer elde edilmiş, Türk askerleri ve ecdadımız canları pahasına mücadele edip, bütün dünyaya Çanakkale’nin geçilemeyeceğini göstermiştir. Yürekleri coşku ve heyecanla atan büyük Türk milletini Çanakkale’deki dedelerimizin Makedonya’daki evlatları olarak büyük bir onurla anıyoruz” diye konuştu.

Çako, Türkiye’nin dış politikada etkin konuma gelmesiyle “Türk dünyası”nın birbirine daha da yakınlaştığını vurgulayarak, “İnanıyorum ki, hepimizin ortak isteği Türk mirasının gelişmesi, büyümesi ve yeni iş imkanları yaratarak gittikçe zenginleşmesidir” dedi.

24 Nisan 2015 akşamında ise düzenlenen törenle 2. Türk Dünyası “Kızıl Elma” Ödülleri sahiplerine tevdi edildi.

Bu çerçevede, Yeni Bölgesel “Küresel Yönetişim; Kamu Diplomasisi, Medya, Enformasyon”, “Devlet Doğasının Değişimi, Beklenti Yönetimi ve Güvenlik; Kamu Diplomasisi, Medya, Enformasyon”, “Kamu Diplomasisi, Medya, Enformasyon; Türk Dünyası ve Diasporaları için Yeni Perspektifler”, “Yerel Yönetimler”, “Sivil Toplum”, “Medya”, “Özel Sektör”, “Üniversiteler ve Akademi”, “Sinema ve TV Yayıncılığı”, “Turizm, Kültür, Tanıtım ve Kamu Diplomasisi”, “Türk Dünyası ve Diasporalarında Algı Yönetimi”, “Sosyoekonomik ve Kültürel Entegrasyon”, “100. Yılında Ermeni Sorunu”, “Türk Dünyası Öğrenci ve Akademisyen Değişim Programları”, “2015 | 100. Yılında Türk Dünyasında Çanakkale Ruhu” konuları ele alındı. Ayrıca, bu hususlarda Dünya Türk Forumu katılımcısı ülkeler ve diasporalar arasında işbirliği gerçekleştirilebilecek alanlara dair görüş teatisinde bulunuldu.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

27 NİSAN 2015 PAZARTESİ GÜNDEMİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL