a

16 YIL SONRA TEKRAR BÜYÜK ACI YAŞADILAR (VİDEO)

DSCN8059 DSCN8067 DSCN8068Kosova’da 16 aradan sonra tekrar acılar yaşandı. Kosova Adli Tıp Enstitüsü tarafından kimlikleri belirlenen ve  1998-1999 yıllarında Kosova savaşında Sırp  güçleri tarafından  katledilen Kosovalılardan 28’nin kalıntıları ailelerine teslim edildi.

Skenderay  Belediyesine bağlı  Rezall  köyünden olduğu tespit edilen kurbanların  kalıntıları  Arnavut bayrağı ile sarılı tabutlara koyularak, Priştine Adli Tıp  Merkezi  avlusunda kurulan çadırda teşhir edildi.

Geçen yıl Sırbistan’nın Raşka yerinde bulunan toplu mezardan çıkarılan toplam 53 Kosovalı Arnavut’un ceset kalınlarından 28’i, 16 yıldan sonra ailelerine teslim edildi.

Aileler sevdiklerini gözyaşları arasında teslim aldı. Çadıra gelen aillelere, sevdiklerinin tabutları yanında teşhir edilen kişisel eşyaları da gösterildi. Gözyaşları içinde tabutları yanında kısa süüre de olsa kalan aile yakınları  büyük acı yaşadı. Bazı aile yakınları  gözyaşlarına boğularak, ayakta zor durabildi.

Teslim merasimine gelen Muhammed Rokolli, babasının ceset kalıntısını almaya geldiğini belireterk, “ acımı tarf edemem. 16 yıl yüreğimiz parçalandı. Bugün nihayet kalıntılarını teslim alıyoruz. Artık bir mezarı olacak” ifadesini kullandı.

Kosova Adli Tıp Merkezi Müdürü  Arsim Gërxhaliu, Kosova’da katledilerek  Sırbistan’a götürülen ve Raşka yakınlığındaki Rudnitse yerinde toplu mezara gömülen 28 Kosovalı’nın ceset kalıntıları DNA testleri sonucunda  ailelerine teslim  edileceğini belirtti. Kazılar iş makinalarıyla yapılması nedeniyle ceset kalıntı parçalarının  birbiriyle karışıtığını, dolayısiyle zorlu testlerin sonunda kalıntı parçaları birleştirilerek ailelere teslim edeldiğini  kaydeden Gërxhaliu, söz konusu toplu mezarda toplam 52 Kosovalı’nın cesedenin bulunduğunu hatırlattı.

Avrupa Birliği’nin (AB) Kosova’daki Hukuk Misyonu Eulex temsilcisi Tarja Formisto da yaptığı açıklamada, kayıp Kosovalıların bulunması çalışmalarına destek vermeyi sürüdüreceklerini belirtti.

Kosova’da toplam  bin 655  kayıbın akıbeti hala bilinmiyor. Yakın bir zamanda Sırbistan’nın Raşka ile Novi Pazar belediyeleri bağlı arazilerde toplu mezar çalışmalarının başlması bekleniyor. /kosovaport/

[youtube width=”300″ height=”250″ video_id=”V-ydHMoJd5w”]

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KOSOVA İLE ARNAVUTLUK ARASINDA ORTAK GÜMRÜK KARARI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş