a

MUSTAFA: SIRBİSTAN İLE İLİŞKİLERİN NORMALLEŞMESİ İÇİN SOMUT KONULAR ÜZERİNE ÇALIŞILIYOR

Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn, Kosova ziyareti çerçevesinde Başbakan İsa Mustafa ve kabine üyeleriyle görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, Kosova – Sırbistan diyaloğu ile Avrupa Birliği Entegrasyon sürecine vurgu yapıldı.
Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn ile gerçekleşen görüşmede Başbakan İsa Mustafa, Sırbistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi için Kosova Hükümeti’nin somut konular üzerinde çalışmalar yürüttüğünü söyledi.
“Hükümet, Kosova ve Sırbistan arasındaki ilişkileri normalleştirecek somut konular üzerinde çalışmalar gerçekleştiriyor” diyen Başbakan Mustafa, böylelikle Avrupa Birliği yolunda iki ülkeninin birbirine engel olmamasının amcalandığını ifade etti.
Başbakan Mustafa, ilişkilerin normalleştirilmesi adına atılan adımlardan birinin de yargı alanında varılan anlaşmasının olduğunu belirtti. Müzakere Sırbistan’nın Kosova’yı tanıması ile sonlanacağını ifade eden Başbakan Mustafa, yasa dışı göçün önlenmesi konusunda yapılacak çalışmalar konusuna da değindi.
Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn ise, İstikrar ve Ortaklık Anlaşması’nın baharda imzalanmasını temennisini dile getirdikten sonra, Kosova’nın AB entegrasyonu için gözle görülür değişimlere ihtiyaç duylduğuna dikkat çekti. “Sırbistan ile diyalog Kosova’nın AB üyeliği için hayati nitleik taşımaktadır” diyen Hahn, varılan anlaşmanın uygunması gerektiğini kaydetti. Özel Mahkeme’nin kurulması konusunda da değinen Hahn, “EULEX misyonun sonlanması aradından Kosova’nın hukukun üstünlüğünün sağlanması adına sorumluluk almak için hazır olması gereklidir” dedi. Hahn ayırca, vizelerin liberalleştirilmesi sürecinde çalışmaların memnuniyet verici olduğunu ancak yapılacak daha çok işin varlığına değindi. Son dönemlerde yaşanan yasa dışı göç de Hahn’nin gündemindeydi. Hahn, AB ülkelerinin Kosovalılara sığınma hakkı vermeyeceğini net bir şekilde dile getirdi.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KRESHNİK GASHİ, DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI GENEL SEKRETERLİĞİ GÖREVİNE ATANDI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş