a
b
b

BAKAN THAÇİ ZAMAN’A KONUŞTU: AB YOLUNDAN AYRILMAYIZ

Dışişleri Bakanı Hashim Thaçi, 7. yılında bağımsızlığı Zaman’a değerlendirdi. AB üyeliği hedefine bağlı olduklarını vurgulayan tecrübeli siyasetçi, Sırbistan’la diyaloğun da Belgrad’ın bağımsızlıklarını tanımasıyla sonuçlanması gerektiğini söyledi.

17 Şubat 2008’de Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan eden Kosova, bugün geçen zaman içinde kuvvetlenen bu statüsünün yedinci yıldönümünü kutluyor. Geçen sürenin neredeyse tamamında Avrupa’nın en genç devletinin başbakanlığını yapmış ve halen de ülkenin dışişleri bakanı olan Haşim Thaçi, bu önemli gün dolayısıyla Zaman’a özel açıklamalarda bulundu. Aynı zamanda Kosova Demokratik Partisi (PDK) Genel Başkanı da olan Thaçi, ülke olarak bağımsızlık ilanından sonra Avrupa Birliği (AB) ve NATO’ya üyelik konusunda büyük ilerleme kaydettiklerini söyledi. AB’ye katılım sürecine daima bağlı kalacaklarını belirterek, “Kosovalıların yüzde 90’ı, AB’ye üyeliği destekliyor. Bundan daha fazlası NATO’ya güveniyor.” dedi.

Thaçi, yazılı olarak cevapladığı Zaman’ın soruları karşısında diplomatik ve temkinli ancak son derece umut dolu bir dil kullandı. Özellikle söz konusu Batı siyasî ve askerî ittifakının bir üyesi olmak olduğundaki yaklaşımı Kosova’nın kendisine çizdiği gelecek vizyonunun da net bir ifadesi hüviyetindeydi. Öyle ki ülkesinin şu an yaşadığı “en büyük sıkıntı”nın beş AB üyesi ülkenin (İspanya, Slovakya, Romanya, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi) bağımsızlıklarını tanımaması olduğunu belirtti. Ancak bu ülkelerdeki tavra Kosova karşıtlığının değil “iç siyasi gelişmelerin” neden olduğunu söyledi. Batı Balkanlar’daki ülkelerin tamamının AB üyesi olması gerektiğini savundu. AB’nin, Kosova ile ortaklık anlaşması imzalamayı kabul ettiğinin altını çizen Thaçi, “Bu anlaşmanın nihai şeklini 2015’in ilk yarısında tamamlamak istiyoruz. Bu kararın AB’nin 5 ülkesinin Kosova’yı tanımamasına rağmen alınması çok önemli.” şeklinde konuştu.

Genişleme yorgunluğu’ kaygılandırıyor

AB içerisinde, toplamda 12 yeni üyenin Birliğe katıldığı 2004 ve 2007 genişlemeleri sonrasında giderek artan oranda konuşulmaya başlayan ‘genişleme yorgunluğu’ ise Kosova’yı kaygılandırıyor. Thaçi, Piriştine’nin endişlerini şu sözlerle ifade etti: “Avrupalı yetkililer önümüzdeki 5 yıl boyunca AB’ye yeni bir üyenin kabul edilmeyeceğini beyan ediyor. Benim korkum bunun daha uzun olacağı ve Balkan bölgesinin huzurunu kaçıracağı yönünde.”

Geçen 7 yılda Türkiye’nin de aralarında olduğu 108 ülke tarafından bağımsızlığı tanınan Kosova; Dünya Bankası ve IMF gibi birçok bölgesel ve uluslararası kuruluşa üyelik sürecini de başarıyla tamamladı. Thaçi, yakında uluslararası tanınırlık kazanma gayretlerine karşı çıkan Rusya’nın da parçası olduğu Avrupa Konseyi’ne de üyelik için başvuruda bulunacaklarını söyledi. “Bu üyelik Kosova’nın demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve özgürlükler konusunda başarısının teyidi olacaktır.” dedi. Rusya konusunda da ümitvar bir üslupla konuşarak, “Gelinen süreçte Rusya siyasi olarak aktif bir şekilde rol aldı. Bu konuda da son derece umutluyum. Önümüzdeki dönemde Rusya’nın Kosova’yı tanımasını ve Kosova’nın Birleşmiş Milletler üyeliğini onaylayacağını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Sırbistan’la diyalog ‘büyük başarı’

AB’nin aracılığında devam eden Kosova-Sırbistan diyaloğunu “büyük bir başarı” olarak tanımlayan Thaçi, 1998-99’da Kosova Savaşı süresince yaşananları ise “Sırbistan Kosova’nın bağımsızlığını resmen tanımadıkça unutamayacaklarını” söyledi. Balkanlar’ın “tam olarak istikrara kavuşması”nın da buna bağlı olduğunu belirtti. “Çocuklarımız için ileriye gitmeli ve (Sırbistan’la) ilişkileri normalleştirme üzerine daha da çalışmalıyız.” diyen Kosovalı lider, süreçteki en büyük sınamanın, iki ülke arasında “mutabık kalınan hususların uygulamaya geçirilmesi” olarak tanımladı. Sürecin hızlandırılması gerektiği çağrısı yaparak, Piriştine açısından son durağın ne olduğunu da şu sözlerle ifade etti: “Kosova bayrağının Belgrad’daki Kosova Büyükelçiliği’nde dalgalanması.”/zaman/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KOSOVA GENÇLEŞİYOR, AVRUPA YAŞLANIYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomjojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomCasibomMeritking GirişBets10holiganbet girişbaywingrandpashabet giriş