a

BAĞIMSIZLIĞIN 7. YILINDA KOSOVALILAR HAYAL KIRIKLIĞI YAŞIYOR

NATO’nun 1999 yılında Sırbistan güçlerine karşı başlattığı hava operasyonu ardından Birleşmiş Milletler (BM) denetimi altında giren Kosova’nın, 17 Şubat 2008 tarihinde Sırbistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmesinin üzerinden 7 yıl geçti. 7’inci yılına giren Kosova’yı bugüne kadar aralarında Türkiye Cumhuriyeti’nin de yer aldığı 107 ülke bağımsız olarak tanıdı. Ancak her geçen yıl artan işsizlik ve ekonomik sıkıntı Kosovalıları göçe zorladı. Bağımsızlığının 7’nci yılında Kosova Türk toplumu açısından bu 7 yıllık süre zarfında siyasetten, eğitime neler yaşandığını Kosovalılar şöyle anlattı:

Büyükelçi Ozan: ‘Türkiye Kosova’ya hem bağımsızlık öncesi hem de sonrası her zaman destek vermiştir’

17 Şubat 2008 tarihinde Kosova’nın bağımsızlığını ilan etmesi ardından Kosova’yı tanıyan ülkelerin başında Türkiye Cumhuriyeti yer alıyor. Bağımsızlıkla ilgili DHA mikrofonlarına konuşan Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Songül Ozan, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kosova halkına yönelik yatırımlarının devam edeceğini vurguladı. Kosova’yı tanıyan ülkelerin başında Türkiye Cumhuriyeti’nin geldiğini söyleyen Ozan, ‘Türkiye Kosova’ya hem bağımsızlık öncesi hem de sonrası her zaman destek vermiştir’ dedi. Ozan: “Kosova 7 yıllık kısa bir süre içinde önemli ilerlemeler kaydetti. İster siyasi alanda, devlet yapılanma alanında isterse de ekonomik alanda ilerlemeler kaydetti. Ekonomik olarak bunları aşmaya yönelik bir irade var. Genç Kosova’nın 7’nci yılını kutluyorum” dedi.

Türkiye mezunu İgci: Türkiye mezunu Kosovalı gençler iş için Batı’ya kaçıyor

Gençler de gelecekle ilgili umutsuz konuşuyor. Gençlerin en büyük sorunu işsizlik. Türkiye’de Uluslararası İlişkiler dalında lisans, yüksek lisans ve doktorasını yapan Cennet İgci de, Kosovalıların halen ekonomik olarak bağımsız olamadıklarını söyledi. Kosova’da işsizliğin en büyük sorun olduğunu söyleyen İgci, Türkiye’de üniversite eğitimini tamamlayıp Kosova’ya dönen neredeyse bütün gençlerin işsiz olduğunu söyledi. İş bulamayan gençlerin Kosova’yı terkederek yasal olmayan yollarla Batı’ya göç ettiklerini hatırlatan İgci, “İnşallah en kısa zamanda gerçekten bağımsız bir ülke oluruz” dedi.

Kovaç: Türkçe eğitimde öğrenci sayısında düşüş var

1951 yılından bu yana resmi olarak Türk dilinde eğitimin yapıldığı Kosova’da, Türkçe eğitim ilkokuldan üniversite düzeyine kadar verilmekte. Anca her geçen yıl Türk öğrenci sayısında yaşanan düşüş Kosovalı Türk yetkilileri endişelendiriyor. Prizren Belediyesi Türkçe Eğitim Müdürü Ferdi Kovaç, diğer dillerde olduğu gibi Türk eğitiminde de soruların var olduğunu söyledi.

1999 yılı sonrası fabrikalar kapatılarak depo olarak kullanılıyor

İşsizliğin en büyük sorun olduğu Kosova’da, Kosovalılar son 3 aydır yasal olmayan yollarla Kosova’yı terkederek Batı ülkelerine sığınıyor. Resmi olmayan rakamlar doğrultusunda Kosova’da işsizlik oranı yüzde 50’nin üzerinde. 1999 savaşı sonrası Kosova’da özellikle Prizren bölgesinde 20’ye yakın fabrika vardı. 200 bin nüfusluk Prizren’de fabrikalarda çalışan işçi sayısı 40 bin kişiydi. Ancak Kosova’nın 1999 yılında Birleşmiş Milletler denetimi altına girmesiyle fabrikalar kelepir fiyatına satılarak şuan depo olarak kullanılıyor. Esnaf Zanatçı ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Aytaç Türkyılmaz, iş bulamayan gençlerin Kosova’yı terkettiklerini söyledi. Türkiye’den iş adamlarının Kosova’ya yatırım yapmak istediklerini söyleyen Türkyılmaz, Kosova’nın yabancı yatırımcılara kolaylık sağlamadığını söyledi.

Kosova’da emekli maaşı 65 Euro

Kosova’da emekliler de oldukça kötü durumda. Kosova’da bir emeklinin maaşı 65 Euro, alınan 75 Euro yardımla birlikte aylık 140 Euro’ya çıkıyor. 45 yıl boyunca ayakkabı fabrikasında çalışan ancak aldığı emekli maaşıyla ailesini geçindiremeyen ve açtığı küçük bir ayakkabı dükanıyla halen bu işi yapan 75 yaşındaki emekli Selman Muzbeg’de, parasızlıktan şikayetçi. Aldığı maaşla geçinemediğini söyleyen Muzbeg, “İlaçlarımı alamıyorum, her şey para. Devlet hastanesinde bile parayla muayene oluyoruz” dedi./E.Tabak/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KIRCAALİ’DE ANA DİLİ GÜNÜ ETKİNLİĞİ DÜZENLENECEK

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel