a

İMZA DERGİSİ 2014 EDEBİYAT ÖDÜLLERİ TÖRENLE SAHİPLERİNE TAKDİM EDİLDİ

DSCN7580 DSCN7582 DSCN7588 DSCN7591 DSCN7592 DSCN7594 DSCN7596

Kosova İmza Dergisi 2014 Edebiyat Ödülleri sahiplerini buldu. Priştine Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin destekleriyle İmza Yayınevi’nin düzenlediği törende Kosova’nın tanınmış edebiyatçılarına altı dalda ödül verildi.

Bu sene, yılın Şiir Kitabı ödülüne ‘’Deniz ve Martı’’ kitabıyla Arif Bozacı, yılın Çocuk Kitabı ödülüne  ‘‘Već Viđeno’’ kitabıyla Uzeir Ayredini, yılın Çeviri Kitabı ödülüne ‘’Ateşin Etrafında’’ kitabıyla Kujtim Paçaku, yılın Eseri ödülüne Şemsettin Sami’nin “Vicdan’’ eseri ile İrfan Morina ve yılın Şairi ödülüne Fahredin Shehu layık görüldü. Fikri Şişko ise yaşam boyu başarı ödülü ile onurlandırıldı.

Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde düzenlenen ödül törenine, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, Türk Temslil Heyeti yetkilileri ve çok sayıda edebiyatsever katıldı.

Ödül töreni Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Bülent Üçpınar’ın davetlileri selamlaması ile başladı. Üçpınar, İmza Dergisi’nin edebiyat anlamında Kosova’da çok önemli bir görevi yerine getirdiğini belirterek, edebiyatın bir dilin muhafaza edilmesi anlamına geldiğini kaydetti.

Ardından bir konuşma yapan Büyükelçi Songül Ozan, “İmza Dergisi, yazılı edebiyat hayatında Türk kimliğini ve Türk yazarlarını korumak açısında çok önemli bir hizmet sunan ama aynı zamanda Kosova’da yaşayan Türk, Arnavut, Boşnak, Roman bütün kültürlerden sanatçıları biraraya getirip sanatın birleştirici özelliğini çok güzel vurgulayan bir dergi. Sanat, edebiyat Atatürk’ün söylediği gibi; bir ülkenin, bir milletin damarları gibidir. Onu beslemeden ne ülke ne de millet olunabilir. Ancak dilimizi ve kültürümüzü koruyarak ülkemizi geleceğe taşıyabiliriz. ” dedi.

Ödüllerin takdimi, yılın şairi seçilen Arnavut yazar Fahredin Shehu’nun ödülünü Büyükelçi Ozan’ın elinden almasıyla başladı.

 

Roman edebiyatçı Kujtim Paçaku, yılın çeviri kitabı ödülünü Albay Türk Temsil Heyeti Başkanı Ömer Faruk Demirci’nin elinde aldı.

İrfan Morina yılın eseri ödülünü İsa Memişçi’nin elinden aldı.

Rahtsızlıkları nedeniyle törene katılamayan Fikri Şişko’nun yaşam boyu onur ödülü kuzenine ve yılın şiir kitabı ödülüne layık görülen Arif Bozacı’nın ödülü ise kız kardeşine takdim edildi.

Ödül törenin ardından Kosovaport mikrofonlarına konuşan İmza Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Benek Kırkul, edebiyat ve sanat açısından önemli bir gece yaşadıklarını ve üç yıldır verilen edebiyat ödülleriyle Türk kültür ile sanatını ileriye taşımayı amaçladıklarını kaydetti.

Ödül sahibi İrfan Morina, çok mutlu olduğunu ve mutlu olmasının sebebinin aldığı ödül yanı sıra, Şemsettin Sami’nin hiç yayınlanmamış Vicdan isimli tiyatro oyununu kitaplaştırmak olduğunu söyledi.

Ödüllü Boşnak yazar Uzeir Ayredini ise, “Bu kitap üzerinde iki yıldan fazla çalıştım. Profesör olarak çocuklarla çalıştığım için genelde çocuk edebiyatıyla uğraşıyorum. Bu benim 20-inci kitabımdır. Bu kitabımda çocuklar konusu, onların yaramazlığı, onların her günlüğü ve oyunları işlenmektedir. Kitap yeni basından çıktı, bu vesileyle ben İmza Yayınevine teşekkürlerimi sunuyor çalışmalarında başarılar diliyorum. Şimdi yeni bir romanı tamamlamak üzereyim. Bu romanın konusu ise Boşnak topluluğunun Kosova’daki yaşamıdır” ifadelerini kullandı.

Bir diğer ödüllü edebiyatçı Kujtim Paçaku da,  şiirlerinin ilk defa Türkçe’ye tercüme edildiğini söyleyerek çok mutlu ve gururlu olduğunu kaydetti. Paçaku bundan sonra da edebiyat alanına çalışmalarına devam edeceğinin altını çizdi.

İmza Yayınevi, “Kosova İmza Dergisi Edebiyat Ödülleri” ile çağdaş Kosova Türk edebiyatına değerli eserler kazandıran Kosovalı yazarları onurlandırıyor./kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

ALMANYA KOSOVALI SIĞINMACILAR KONUSUNDA SERTLEŞİYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş