Tavşan, fare, sincap gibi hayvanlardan doğrudan temasla ya da sinek ve kenelerle de taşınabilen Tularemi ülkede salgın haline gelmeye başladı.
Aniden yükselen ateş, baş ağrısı, kırıklık, bulantı, kusma ve ishal gibi belirtileri olan Tularemi’den 26 kişi Priştine Hastanesi Bulaşıcı Hastalıklar Kliniği’nde tedavi görüyor.
Tularemi insandan insana bulaşmıyor ancak, temiz olmayan su ve yiyeceklerden hastalık bulaşma ihtimali yüksek. Ayrıca, salgın durumlarında hastalık yapan hayvanların yok edilmeleri zorunludur.
Hastalık yeri tespit edilemeyen genel mikroplanmalara sebep olabileceği gibi, deride, gözde, akciğerlerde ve sindirim yolunda da yerleşebilir. Dış tularemide bulaşmanın başladığı yerler eller, gözler ve ağızdır. Buralarda önce küçük bir kabarcık oluşur, sonra ur şeklinde büyüyerek parçalanır. Bulaşma yeri nedeniyle bu bölgelerdeki lenf bezleri şişer ve ağrır. İç tularemi ise, akciğer tüberkülozu ya da bağırsak nezlesine benzeyen bir seyir izler. Böylece, vücuttaki tüm lenf bezleri şişip ağrıyabilir. Ateş durumu çok değişkendir. Çoğu kez kızamığa benzer deri döküntüleri ateşi izler. Tedavi edilmeyen hastalık 2-4 hafta sürer. En sık görülen yan etkisi lenf bezlerinin iltihaplanmasıdır.
Priştine Hastanesi Bulaşıcı Hastalıklar Kliniği Müdürü paniğe gerek olmadığını belirtirek, “farelerin ve kedilerin fazla olduğu yerlerde hastalığın bulaşma riski daha yüksek. Kediler fare dışkısı yiyebildiği için hastalığı insanlara bulaştırabilirler. Tularemi insandan insana bulaşmaz ama temiz olmayan su ve yiyecekler konusunda dikkatli olunması gerekir” dedi.
Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü hastalığın salgın seviyesine ulaştığını açıkladı. Kosova’da ilk tularemi vakasına 1999 yılında rastlandı.
Ocak ayından bu yana ise 70 Tularemi vakasına rastlandı.
Tularemide, ölüm oranı ilaç tedavisi sebebiyle oldukça düşüktür.
ALMANYA KOSOVALILARI GERİ GÖNDERECEK
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI