a
b
b

TÜRKÇEM’İN GÖRKEMLİ KUTLAMA GECESİ

10476364_615154331918597_7896603972103518654_n 10665337_615154255251938_1898440512542592327_n 10922675_615154661918564_3944760522957046077_n 10955209_615154401918590_120569643659580603_nmnjk 10958688_615154485251915_8216826925171612659_n 10959850_615154425251921_399551528147534144_n

Yunus Emre Enstitüsü Prizren Türk Kültür Merkezi 30 Ocak 2015 Cuma akşamı bir görkemli sanat olayına daha ev sahipliği yaptı. 1999 yılından bu yana yayın hayatını sürdüren Türkçem Çocuk Dergisinin 170’inci özel sayısı nedeniyle gerçekleşen etkinliğe yoğun ilgi ve katılım vardı. Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Songül Ozan, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanı Albay Ömer Demircioğlu, milletvekilleri, belediye yetkilileri, yerel ve uluslararası kurum ile kuruluşların temsilcileri, dernek ve  sivil toplum kuruluşların başkanları, sanatçı, aydın, yazar, şair, basın mensupları katıldı. Tanıtım proğramını Dr. Taner Güçlütürk  ve Kosova Türk Yazarlar Derneği Şeref Başkanı, ünlü şair, yazar, gazeteci, çevirmen, bilim adamı Sayın İskender Muzbeg başarılı bir şekilde sundular. Sunucular Yunus Şimşek ve Sevil Liman Kazaz sahnedeki performanslarıyla geceye ayrı bir renk kattılar.

Program Zeynel Beksaç ve Hüsamettin Luma tarafından hazırlanan sinevizyonla başladı. Büyük alkış alan sinevizyon ardından geçen günlerde vefat eden Mamuşa’nın çok değerli öğretmen ve şairi Şükrü Mazrek ve yaşamda olmayan tüm öğretmen ve edebiyatçılar için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Bu arada geçmiş yıllarda şiirleriyle Türkçem dergisinde yer alan 2014 yılında yitirdiğimiz Talat Sait Halman ve A.Vahap Akbaş da birer şiiriyle anıldı.

Açılışta ev sahibi olarak konuşan Yunus Emre Enstitüsü Prizren Türk Kültür Merkezi’nin vekaletten müdür görevinde bulunan Funda Keskin, çocuğun dil becerilerini, duygu ve düşünce dünyasını geliştiren, onu yaratıcı düşünmeye teşvik eden, kendi kültürünü tanımasını sağlayan dergi ve kitaplardan başka daha iyi bir araç olmadığını söyledi.

“Bu nedenle Türkçem dergisini herkes tarafından sahiplenilmesi, desteklenmesi gereken bir dergi olarak görüyorum,” diyen Keskin, Türkçem dergisinin Balkanlardaki çocuk edebiyatına olan katkısına da vurgu yaptı ve 1999’dan bu yana zorluklara göğüs gererek çocuklarla buluşma çabası, derginin çıkmasını sağlayan herkesin nasıl güçlü bir motivasyona ve aşka sahip olduğunu en iyi bir şekilde göstermektedir, ifadelerini kullandı.

Derginin çocuklarımıza Türkçeyi ve kültürümüzü öğrettiği gibi, sevdirdiğini de söyleyen Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Songül Ozan,

“Burada soydaşlarımızın yüzyıllardır Türkçeye ve Türk kültürüne sahip çıkmasının en güzel sembollerinden bir tanesi, Türkçem’dir” dedi.  Ozan, derginin desteklenmesinin önemine vurgu yaparak, Türkiye kurumlarının da Türkçem dergisini ve Türkçe yayınları imkanlar doğrultusunda desteklemeye devam edeceğini bildirdi.

Tanıtım Gecesi’ne katılan Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, bir derginin 17 yıldır ayakta kalmasının kolay olmadığına işaret ederek, Zeynel Beksaç’ı bu soylu çalışması nedeniyle kutladı.
Kosovalı Türkler için Türkçe ve örgütlenmenin hayati önemden olduğunun altını çizen Yağcılar, Türkçe’nin yaşatılmasında Türkçem dergisinin önemli rol oynadığına dikkat çekerek, mutlaka desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Selamlama konuşmaları ardından  sunucular Yunus Şimşek ve Sevil Liman Kazaz tarafından dergi için yazılanlar hakkında bir tadımlık verildi ve çok sayıda gelen kutlama mesajları okundu.

Programın akışında ikinci dünya savaşı sonrası bu topraklarda gelişen Türk Edebiyatının kurucuları arasında yer alan Prof.Dr. Nimetullah Hafız çocuklara adanmış iki şiirini okuyarak alkış aldı. Bunu Enver Baki, Aluş Nuş, Salaydin Krasniçi, Miftar Acemi Yüksel Pomak Okçabol ve Kuytim Paçaku’nun dile getirdikleri şiirler izledi. Türkçe yanı sıra Arnavutça, Boşnakça ve Roman dilinde okunan şiirlerle, geceye katılanlara Türkçem dergisinin bu topraklardaki kardeş edebiyatlara göstermiş olduğu ilgi ve duyarlılığının fotoğrafı sergilenmiş oldu.

Türkçe’nin derya gibi büyük bir tarihçeye sahip olduğuna vurgu yaparak konuşmasına başlayan İskender Muzbeg, „20.yüzyıldan itibaren Çağdaş Türkçe gibi dönemleri kapsayan bu büyük deryada  „TÜRKÇEM“ dergisinin de 170 sayı ile yer aldığını görmek, sezmek ve yaşamak, doğruyu söylemek gerekirse, hepimizi – Türkçe düşünen, Türkçe konuşan bizleri ve Türkçe’ye ilgi duyup sevgi besleyenleri sevindirmelidir, sevindirmektedir. „Türkçem“ Türkçe’nin binlerce yıl süren bu macerasında elde edilen başarıların somut bir örneğidir.“ şeklinde konuştu.

Muzbeg, konuşmasını şöyle sürdürdü: „ Bu nedenle biz bu vesile ile bugün burada Türkçe adına ve „Türkçem“ adına sevinçliyiz, gurur duymaktayız; başımızın biraz daha dik, alnımızın biraz daha açık olduğunu adeta yeniden, ve bir kez daha farkediyoruz.“

„Türkçem“in sahibi şair, yazar ve ressam Zeynel Beksaç’ın dergiye bu adı vermesi bir rastlantı değildir. Kosova’da zor koşullarda doğan „Türkçem“ ile Zeynel’in, bu derginin sadece içerdiği eserlerle değil, adı ile de mesajlar verme kararlılığıyla bu çetin işe giriştiği anlaşılmaktadır. Zeynel Beksaç edebiyat, resim gibi sanat eserleriyle olduğu gibi, “Türkçem” dergisini olağanüstü denecek koşullarda çıkarmakla da bizi sanki bu somut, acımasız, yarı karanlık, yarı umutlu dünyamızdan alıp, daralan içlerimizi dergi enginliklerine, sanat kuytuluklarına; somut gerçeklerin acılı, dar, sıkıcı varlığı yanında her zaman gizlenen alabildiğince geniş bir haz dünyasına taşımak istiyordu. Zeynel’in dergi ile sunmak istediği o dünya aslında bizim dünyamız idi, ama biz, gitgide bizi terkeden benliğimizin telaşı içinde, zaman yağmurlarının kişiliğimizi aşındırmasına karşı gelme çabası içinde, ve bilmem daha nelerden ötürü, “Türkçem”le gelen o engin dünyayı hemen fark edemez oluyorduk. Zamanla, yavaş yavaş bunu fark etmeye başladık.

“Türkçem”i, ileride de genç kalem erlerimizin yetişmesine katkı sunması dileğiyle kutlarım. “

Gecenin bir başka konuşmacısı da Dr. Taner Güçlütürk’tü. “Bir asırdır ayakta kalabilmişse bu Türkçe ve 170. sayısına ulaşabilmişse bu “TÜRKÇEM”, hepimiz önünde saygıyla eğilmeli, onu hepimiz alkışlamalıyız,”diyen Güçlütürk, konuşmasına şöyle devam etti: “Dirayetli, bilinçli, sadık ve vefalı insanımızın bura coğrafyadaki emeklerinin ürünüdür bütün bunlar. Evimizdeymişiz gibi yabancı hissetmiyorsak bu coğrafyada o kadim uygarlığın ve atalarımızın uzun vadeli çalışmaları sayesindedir. Çocuklarımız ve gelecek nesillerimizin de ana dilleriyle, milli değerleriyle onurlu bir biçimde yaşayabilmeleri, bura coğrafyada yabancı ve sahipsiz hissetmemelerini istiyorsak, bu coğrafyanın zenginlikleri arasında biz de var olmalıyız diyorsak, bu çalışmaları, etkinlikleri ısrarla sürdürmeli, desteklemeli, uzun vadeli yatırımlarla sahip çıkmalıyız. Dillerini, birliklerini ve dayanışmalarını yitiren uygarlıklar tarih sahnesinden yok olmuşlardır.

Güçlütürk, zor koşullarda, Türkçe’nin yasaklandığı dönemde Türkçem isminde bir dergiyi çıkarmak cesareti gösterdiği Zeynel Beksaç’ın misyon ve vizyon sahibi olduğunu vurguladı. Türkçem Dergisi’nin çocuk edebiyatına katkısına işaret eden Dr.Taner Güçlütürk, Balkanlar’dan Sibirya’ya kadar bütün Türk Dünyasına kucak açtığını kaydetti.

Güçlütürk, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “TÜRKÇEM” dergisi günümüzün çağdaş Göktürk abidesiyse, geleceğe günümüzden, bizden kalacak izimiz ve sesimiz olacaktır. Geçmiş ve geleceğimizse eğer “TÜRKÇEM”iz, bundan sonra da yapılması gereken çok işimiz var bizim demektir. Daha nice sayılara, daha nice güzel yarınlara.”

Türkçem Dergisinin tanıtım gecesine Prizren’in tüm ilkokullarından katılan 50’ye yakın öğrenci şairin şiir okuması damga vurdu. Türkçem dergisinin bu genç kuşak şair kadrosu, bu mutlu fotoğraf, bu rengarenklilik, aslında Türkçem dergisinin ısrarla ve cesaretle ayakta kalmasının amaç ve misyonunu da yansıtan bir fotoğraftı. Dergi diğer etkenler yanı sıra ağırlıklı olarak onlar için yayın hayatını 17 yıl boyunca binbir zorluğa ve engele rağmen sürdürdü, sürdürmeye de devam ediyor. Olanaklar daha bir sağlandıkça, destekler uzun vadeli oldukça, “Türkçem” dergisinin Türkçe aşkı bu topraklarda doludizgin yaşanmaya devam edecek ve görsel olarak daha bir dünya standartlarını yakalayacaktır.

Proğram sonunda sahneye gelen Türkçem Dergisi sahibi ve genel yayın yönetmeni Zeynel Beksaç, geceye katılanlara teşekkürlerini sundu. Beksaç, özetle şöyle konuştu: “Biz bundan böyle de Allah sağlık verdikçe şair, yazar, öğrenci, öğretmenlerimizle birlikte mutlaka bu yolda yürümeye devam edeceğiz. Çünkü Rumeli’de Türkçenin sesinin yankılanması bizim birincil görevimiz hatta sorumluluğumuzdur.”

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

PREVALATS’TA GİZLİ TOPLANTI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCELcasibom girişcasibom