a

DIŞİŞLERİ BAKANI THAÇİ’NİN MAKEDONYA TEMASLARI

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Haşim Thaçi, “Kosova, radikal gruplara karşı mücadelede iyi bir örnek” dedi.

Thaçi, günübirlik Üsküp ziyareti kapsamında, Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Thaçi, Priştina ve Belgrad arasındaki uzlaşmanın, aralarında “isim sorunu” bulunan  Makedonya ile Yunanistan için iyi bir örnek olabileceğini söyledi.

Makedonya ile Kosova arasındaki ilişkilerin derinleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Thaçi, özellikle altyapı alanında işbirliğinin önemli olduğuna ve bu kapsamda Priştine- Üsküp otoyolunun inşasına başladıklarını anlattı.

Thaçi, iki ülke vatandaşlarının sadece kimlikleri ile sınırı geçmelerini öngören anlaşmanın yakın zamanda imzalanacağını belirterek, ayrıca Üsküp’te ya da Priştine’de yapılması planlanan hükümetlerarası toplantının da ikili ilişkilerin güçlenmesini olumlu yönde etkileyeceğini söyledi.

Bir soru üzerine Kosova’nın radikal gruplara karşı mücadelece iyi bir örnek olduğunu belirten Thaçi, “Bu konuda iyi bir bölgesel işbirliği olduğuna inanıyorum. Bu tür çalışmalara devam edilecek” ifadesini kullandı.

AB üyeliği yolunda bölgesel işbirliği

Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki de bölge ülkeleri arasındaki işbirliğinin arttırılması gerektiğine işaret ederek, bölgesel işbirliğinin AB üyelik sürecinde büyük öneme sahip olduğunu vurguladı.

Kosovalı mevkidaşıyla iki ülke arasındaki yürütülen ortak çalışmaları ele aldıklarını belirten Poposki, “Önümüzdeki dönemle ilgili üç konu gündeme geldi. İlki,  Makedonya ile Kosova hükümetleri arasında ortak bir toplantının gerçekleştirilmesi, ikincisi sınır geçişlerinde kimlik kartıyla geçiş kolaylığının sağlanması ve son olarak da bölgesel işbirliği konusunda ortak projelerin artması” diye konuştu.

Thaçi ve Poposki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından, iki ülkedeki diplomasi akademileri arasındaki işbirliğini arttırmayı öngören anlaşmayı imzaladı. Thaçi ayrıca, Makedonya Maliye Bakanı Zoran Stavrevski ile yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması ile ilgili anlaşma imzaladı.

Üsküp’teki temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov ve Başbakan Nikola Gruevski tarafından kabul edilen Thaçi, Tetova’da Arnavut Parti Liderleri ile biraraya geldi.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş