a
b
b

ZORLUKLARA BAŞ EĞMEYEN TÜRKÇEM DERGİSİ 170’İNCİ SAYISIYLA OKURLA BULUŞTU

Kosova’daki tek çocuk dergisi Türkçem 170’inci sayısına ulaştı. Dergiye hayat veren Zeynel Beksaç bu vesileyle yayınladığı yazıda, tüm zorluluklara rağmen gurur ve mutluluk yaşadıklarını ifade etti.

“17’inci yıla adım attığımız Ocak 2015’te Kosova’da yayınlanan tek çocuk dergisi Türkçem, 170’inci  sayısıyla okurlarına merhaba diyor. Sevinç ve gururu aynı anda hep beraber yaşıyoruz.

Ocak 1999’da, yani Kosova’da savaş patlak vermeden iki ay önce bir gereksinim olarak yola çıktık. Türkçe eğitim gören öğreciler çocuk dergisinden mahrum kalmasın diye.

Ve 170’inci sayıya ulaştık. Nice engeleri aşarak, nice zorluklara katlanarak, Türkçem’i, öncelikle öğrencilerin katkılarıyla, öğretmenlerin desteğiyle, Balkanlar olduğu gibi, Türk dünyası yazar şair dostların da bu yola başkoymasıyla, bugünlere geldik.

Hep söyleyegeldiğimiz gibi, Türkçem’i  çıkarmamızın birincil nedenlerinden biri de anadilimize olan sevdamız, öğrencilerin şiire, düzyazıya gönül vermesinde kıvılcım rolünü oynayabilmesi, artı bu topraklarda yaşatılan ve geliştirilen Türk edebiyatını gündemde tutmaktı.

Dergi işi hernekadar cazibeli, ilginç, kalıcı özellikler taşısa da, geri planda, mutfağında, hazırlanış aşamasında sancıları olan, bir sözle deyim yerindeyse belalı bir iştir. Maddi sıkıntılar dışında, hep bir beklenti içindesinizdir. Özgün eser peşindesiniz son ana kadar. Dergiyi en çok da kanatlandıran odur. Ona ulaşınca, yorgunluğunuz, yıpranışınız biter, keyfinize diyecek yoktur.

Türkçem, ilk sayısından itibaren Kosova’da Türkçe eğitimin yanında olmayı bir görev bilmiş, sıkıntıların giderilemsinde(yardımcı ders kitapları yokluğu açısından) bir nebze de olsa, gücümüz ve bilgi dağarcığımız elverdiği ölçüde katkı sunmayı hep bir boyun borcu olarak görmüşüzdür.

Türkçem dergisi, tüm bu yıllar içerisinde, Kosova’da ve Balkanlarda kardeş edebiyatlarından da örnekleri sayfalarına taşımış,edebiyat köprülerinin kurulmasına özel ilgi göstermiştir. Son yıllarda giderek Türk dünyası edebiyatından da örneklere yer vererek, Türkçe’nin enginliğine

kürek çekmekten büyük bir keyif aldığımızı da vurgulamış olalım.

Türkçem dergisinin gelenek haline getirdiği bir başka önemli yaklaşımı da çocuk edebiyatına değişik yönleriyle katkı sunanlara yılın ödülü’nü vermesidir. Ödülün bir başka değeri de, son yıllarda Türk dünyası edebiyatına da açılmasıdır. 1999 yılından bu yana dağıtılan ödüle bugüne kadar sahip çıkanlar arasında: Mustafa Ruhi Şirin, Mustafa İsen, Mevlüt Kaplan, Yalvaç Ural, Ali Akbaş, Gülten Dayıoğlu, Fatih Erdoğan, Elçin İsgenderzadeh, Mevlana İdris Zengin, Fahri Kaya ve İlhami Emin olurken, geçen yıl ödül Türk dünyasına da açılarak Özbekistan’ın ünlü çocuk yazarı Tursunbay Adaşbayev’e, bu yıl da  ödül sahibi Çuvaşistanlı ünlü şaire ve TV yapımcısı Marina Karyagina’ya verildi. Böylece daha önce Azerbaycan’a verilen ödül, Türk dünyasından toplam üç şaire verilmiş oldu.

170’inci sayıya eserlerini gönderenlere selam olsun. Destek verenlere, tüm bu yıllar içinde Türkçem’i yaşatan dostlara, herkese, teşekkürü borç biliriz.

Türkçem’le yeni limanlara açılmak, yeni denizlerde demir atmak, özgün edebiyatımızın nöbetine devam etmek ve öğrencilerin edebiyata gönül vermesine vesile olmak, diğer güzelliklere de yol almak için hep birlikte kolları sıvayacağız. Önce 200’üncü sayı, ardından 300 ve daha nice sayılara ulaşmak için Kosova’dan, Balkanlardan koşumuz devam edecek.”

Zeynel Beksaç

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BAŞBAKAN BAKANLIKLARIN ÖNCELİKLERİNİ ELE ALDI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişcasibom girişdeneme bonusugrandpashabet girişbahsegel girişcasibombaywin giriş