a

PRİZREN’DEKİ SİNAN PAŞA CAMİİ’NDE TÜRKÇE VAAZ YASAKLANDI

Osmanlı döneminden kalma Balkanların en büyük camisi olma özelliğine sahip olan tarihi Sinan Paşa Camii’nde Türkçe vaaz yasaklandı. Türkiye Cumhuriyeti TİKA tarafından onarılan ve dönemin Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ tarafından açılan Kosova’nın tek Türkçe vaaz veren camisinde, bundan böyle Cuma namazında Türkçe hutbe okunmayacak ve vaaz verilmeyecek. Türk dilinin resmi dil olduğu Prizren’deki Sinan Paşa Camii’nde Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından görevlendirilen İdriz Keskin Hoca DHA’ya yaptığı açıklamada, kararın Prizren İl Müftüsü Lütfü Balık tarafından alındığını ancak bu kararın en kısa zamanda düzeltilerek geri çekileceğini umduğunu söyledi. Kararın Emin Paşa Camii’nin onarıma girmesi ardından caminin imamı olan Davut Lezi’nin Sinan Paşa’ya imam olarak görevlendirilmesiyle başladığı belirtildi.

Prizren İl Müftüsü Lütfü Balık imzalı kararda, vaazların sadece Arnavut dilinde yapılacağı yer alıyor. Kararın ikinci maddesinde aynen şu ibareler yer alıyor: “Davut Lezi, ‘Sinan Paşa’ Camii’nde Cuma hutbe vaazlarını Arnavutça yapmakla yükümlüdür, Türkiye’den görevli imamın isteğine bağlı ezan öncesi vaaz verebilir” deniliyor. Konuyla ilgili namaz sonrası mikrofonlarımıza konuşan Sinan Paşa Camisi cemaati, alınan karara tepkili. Tek Türkçe vaaz verilen Sinan Paşa Camii’nde böyle bir kararın alınması ‘saygısızlık’ olarak nitelendirildi. Konuyu gündeme taşıyan Kosova Demokratik Türk Partisi – KDTP Fikrim Damka da, konunun takipçisi olduklarını ve durumu gerekli mercilere söylediklerini ifade etti. DHA’ya konuşan Damka şunları söyledi: “Bu karar Prizren’deki multi etnik halkın yani Türk, Arnavut ve Boşnak halkının hiçbir zaman din açısından sorun yaşamamasına rağmen birilerinin bu kararı alması sanki topluluklar arası fitne ve fesat amaçlamaktadır.”/E.Tabak/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

YÖNETMEN BARIŞ KARAMUÇO DÜZENLENEN TÖRENLE YILIN SANATÇISI ÖDÜLÜNÜ ALDI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş