a
b
b

KOSOVA’NIN ÜYELİK BAŞVURUSU KABUL EDİLMEDİ

Tiran’daki toplantıya “gözlemci” olarak katılan Kosova’nın Adriyatik Sözleşmesi üyeliği başvurusu kabul edilmedi.

ABD’nin himayesinde kurulan ve Adriyatik ülkelerinin NATO’ya katılımları konusunda destek sağlamayı amaçlayan “Adriyatik Sözleşmesi” üyesi ülkeler Arnavutluk’un başkenti Tiran’da bir araya geldi.

Adriyatik Sözleşmesi Ortak Komisyon Toplantısı’na ABD ve üye devletler Arnavutluk, Bosna Hersek, Hırvatistan, Karadağ ve Makedonya’nın yanı sıra gözlemci statüsündeki Sırbistan ve Kosova da katıldı.

Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmir Buşati, basına kapalı gerçekleştirilen toplantının ardından yaptığı açıklamada, toplantıda, bölgesel işbirliği konusundaki görüş ve tecrübelerin paylaşıldığını, ayrıca güvenlik sorunları ile başa çıkabilmek için fikir alışverişinde bulunulduğunu söyledi.

Oluşum üyesi tüm ülkelerin teröre karşı işbirliği içerisinde olduğunu kaydeden Buşati, toplantıda ayrıca, yıl içerisinde meydana gelen sel felaketinden etkilenen bölge ülkeleri ile afetler konusunda işbirliği yapılmasının da görüşüldüğünü vurguladı.

Toplantıda ayrıca, gözlemci statüsündeki Kosova’nın da üyelik başvurusunun ele alındığını aktaran Buşati, oluşum üyelerinden Bosna Hersek’in Kosova’nın üyeliği konusunda “hayır” oyu kullanması nedeniyle Kosova’nın oluşuma üyeliğinin kabul edilmediğini söyledi.

Buşati, gelecek yıl Adriyatik Sözleşmesi dönem başkanlığını Bosna Hersek’in üstleneceğini belirterek, NATO üyesi olan Arnavutluk’un, oluşumdaki diğer ülkelere destek olmayı sürdüreceğini ifade etti.

Adriyatik Sözleşmesi

Adriyatik Sözleşmesi, ABD’nin himayesinde 2003 yılında Tiran’da imzalandı. Adriyatik ülkelerinin NATO üyelikleri konusunda destek sağlamayı amaçlayan oluşumun ABD dışında beş üyesi bulunuyor. Oluşuma kuruluşundan itibaren üye olan Arnavutluk, Makedonya ve Hırvatistan’ın yanı sıra 2008 yılında oluşuma katılan Bosna Hersek ve Karadağ’da Adiyatik Sözleşmesi üyesi ülkeler arasında yer alıyor. Kosova ile Sırbistan ise gözlemci üye olarak oluşumun toplantılarına katılıyor.

Oluşumun kurucu üyelerinden Arnavutluk ile Hırvatistan, 2009 yılında NATO’ya üye olmuştu.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCELcasibom girişcasibomgrandpashabet giriş