a

LİMAK HAVACILIK SEKTÖRÜNDE YENİLİKLERE ÖNCÜLÜK EDİYOR

Priştine “Adem Jashari” Uluslararası Havalimanı’nı işleten Limak Kosova Şirketi önemli bir sosyal sorumluluk projesine imza attı. Limak Havalimanı Hizmetleri Enstitüsü’nü kurdu. Priştine Üniversitesi,  Boğaziçi Üniversitesi ve Limak Kosovo  arasında geliştirilen  işbirliği sonucu Kosovalı 30 genç, havacılık alanında görecekleri eğitim sayesinde iş sahibi olacak.

Priştine “Adem Jashari” Uluslararası Havalimanı Genel Müdürü  Haldun Fırat Köktürk Kosovaport’a proje sürecinin ayrıntılarını anlattı. Köktürk, projenin Kosova’da işsizlik sorununa bir nebze de olsa katkıda bulunmak için gerçekleştirildiğini belirtti. Priştine Üniversitesi’nin beş bölümünden katılma hakkı kazanan 450 öğrencinin ilk başta İngilizce seviyeleri tespit edildi. Ardından yazılı sınav ile mülakata tabi tutulan öğrenciler arasından 30 kişi eğitim programına başladı. Köktürk, Boğaziçi Yaşam boyu Eğitim Merkezi tarafından sertifikalandırılacak olan 30 Kosovalı öğrencinin 70 ülkede geçerli olan havacılık sertifikasına sahip olacaklarını kaydetti. Dokuz ay sürecek olan eğitim programının ardından başarılı olanların kademeli olarak havalimanında çalışmaya başlayacaklarını belirten Köktürk, programı genişleterek devam ettirmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Köktürk ile eğitim programı yanı sıra Uluslararası Priştine “Adem Jashari” Havalimanı’nın sadece Kosova’da değil bölgede en başarılı havalimanı işletme imtiyazı seçilmesini de görüştük. Köktürk, bağımsız kuruluşların yaptığı araştırma sonucu son zamanlarda bölgede özelleştirilen tüm diğer havalimanlarından Kosova’daki havalimanın en başarılı imtiyaz seçildiğini kaydetti. “İmtiyaz sözleşmeleri iki tarafı keskin bıçak gibidir” diyen Haldun Fırat Köktürk, doğru yapılandırılmadıkları takdirde ülkeleri üzerinde bir yük gibi kalacaklarını ifade etti. Köktürk, “bu çalışma bizim dışımızda yapılan bir çalışmadır. Ve Kosova’daki tüm enstitüleri davet ederek ve objektif olarak herkesin davet edildiği bir forumda tartışıldı. Bu kesinlikle rakama dayalı bir çalışmadır. Bu nedenle bizim için çok önemli. Diğer yandan bizler sözleşme çerçevesinde havalimanını belirlenen tarihte bitirdik.  20 yıllık işletme döneminde yüzde 39.50 oranında bir ciro paylaşımı taahhütümüz var ve bu böyle devam edecek. Bunun bugünkü şartlarda Kosova ekonomisine sadece imtiyaz bedeli olarak direk katkısı 7 milyon Euro’yu buluyor. Bunlar da gösteriyor ki Lion ile yapılan bu imtiyazın bölge ülkelerine kıyasen açık ara en efektif imtiyaz sözleşmesi olduğu bizzat bağımsız kuruluşlar tarafından takdir edildi” dedi.

Diğer yandan Türkiye’de verilen Ulusal Çelik Yapı Tasarım Ödülü 2014 sonuçları belli oldu.

Limak tarafından işletilen ve bu kapsamda yeni yaptırılan  “Adem Jashari” Priştine uluslararası havalimanı yolcu terminali binası, 2014 yılı Ulusal çelik Yapı Ödülüne layık görüldü.

Köktürk, teknolojik yapılar için Çelik Konstrüksiyon Enstitüsü’nün verdiği bir ödül olduğunu ve bu ödülün bir binadaki çelik yapının mükemmeliyetinin ödülü olduğunu kaydetti. Zor bir ödül olmasına rağmen, Priştine Havalimanı’nın bu ödüle layık görüldüğünü söyleyen Köktürk, 2013 yılında açılan yapıların çelik konstrüksiyonu açısından bölgenin en mükemmel havalimanına sahip olunduğunun tescillendiğin belirtti.

Haldun Fırat Köktürk, Limak’ın kazanmak üzerine kurulmuş bir şirket olmasına rağmen, sürdürülebilir başarı ve sosyal sorumluluk projelerine büyük önem verdiklerine vurgu yaptı. “Bizler Kosova’da hiçbir zaman sadece ir havalimanı işletmecisi olarak kalmayacağız. Bizler Kosova’nın kültür hayatına, eğitim hayatına, Kosova’nın ilerlemesine katkı sunan ve bunun bayraktarlığını yapan bir şirket olmak istiyoruz” diyen Köktürk, Kosova’nın kendileri için çok önemli olduğunu vurguladı. /kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

DİLLER KOMİSERLİĞİ WEB SİTESİ’NDEKİ EKSİKLİK GİDERİLDİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel