a

PRİZREN’İN TARİHİ İTÜ’YE EMANET

prizren hamamı

Prizren’de, Osmanlı döneminden kalma tarihi eserlerin korunması projesinin başında İTÜ öğretim görevlisi Prof. Dr. Gülersoy bulunuyor

Osmanlı döneminden kalma tarihi eserleriyle süslü olan Prizren bölgesinde, tarihi eserlerin korunması ve Prizren bölgesinin turizme kazandırılması açısından başta Avrupa Birliği (AB) olmak üzere Unesco ve diğer Batılı örgütler, bu eserlere sahip çıkıyor.

Prizren bölgesinin planlaması ve eserlerin korunması projesinin başında İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Şehir ve Bölge Planlama Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy, Prizren Bölge Planlaması Proje Yöneticisi yer alıyor. 2010 ila 2025 yılları arası sürecek olan proje çerçevesinde Prizren’e gelen Gülersoy, 2 yıldır Prizren ilinin gelişme olanıyla ilgili çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirterek, Daha öncede İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması olarak Prizren’in 1’inci derece koruma bölgesinin koruma planını yapmıştık. Biz Prizren’in tüm il olarak 2025 yılına kadar ne şekilde gelişeceğini yada, gelişmesi gerektiğine tanımlayan bir plan yapıyoruz. İl gelişme planı diyoruz buna. Biz kendi yönümüzden çalışmamızı tamamladık. Bundan sonra burada ilgili kurum ve kuruluşlar görüşlerini bildirecekler, eğer gerekiyorsa revizyonlar yapılacak ve mevcut yasal sistem içinde halka açılacak ve plan bitmiş olacak. Biz çalışmamızı tamamladık şuanda ifadelerini kullandı.

Prizren Belediyesi Turizm Müdürü Şendi Kabaşi de, proje olarak son aşamaya geldiklerini söyledi. En kısa zamanda Planlama Bakanlığı ve Prizren Meclisinin onayından geçmesini beklediklerini söyleyen Kabaşi, projenin profesyonel kişilerin elinden geçtiğini vurguladı./E.Tabak/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

KOSOVALI İŞADAMLARINDAN TÜRK İŞADAMLARINA YATIRIM ÇAĞRISI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel