a
b
b

KOSOVALI ÖĞRETMENLERE EĞİTİM SEMİNERİ DÜZENLENDİ

egitimsemineri221106 egitimsemineri2211045

Yunus Emre Enstitüsü, 24 Kasım Öğretmenler Günü vesilesiyle bugün Prizren Kültür Evi’nde eğitim semineri düzenledi. Prof. Ziya Selçuk Kosova genelinden gelen 400’e yakın öğretmen ve davetliye “Çağdaş Gelişmeler Işığında Öğretmen-Öğrenci Etkileşimi ve Sınıf İçi Uygulamalar” konusunda bilgi verdi.

Seminer açılışına katılan Yunus Emre Enstitüsü Müdür Yardımcısı Şeref Ateş selamlama konuşmasında dünden beri Kosova’da bulunduğunu ve yabancılık hissetmediğini belirtti.  Enstitünün genç kurum olduğuna işaret eden Ateş, 32 ülkede 40 kültür merkezi ile faaliyetlerini sürdürdüklerini belirtti.

Şeref Ateş konuşmasında diğerleri arasında şöyle dedi:

“Bu kültür merkezlerinden 3 tanesi Kosova’da bulunuyor. Ankar planlama bakarken Kosova’nın 2 milyon nüfusuna bakarak 3 merkezi çok görüyorduk. Ama buraya geldiğimde burada yapılan işin kültürel diplomasi olduğunu gördüm. Kültürel diplomasinin iki temel unsuru vardır kültür ve eğitim. İkisinin de ortak özelliği aslında paylaşmak. Kültürel özelliklerimizi taşırken aynı zamanda o kültürden de ülkemize o kültürden bir parça taşımak. Bu anlamda da Kosova’dan alınacak kültürel unsurlar ve kültürel değerlerin oldukça fazla olduğunu gördüm.”

Kosova Eğitim Bakanlığı İlk ve Orta Öğretim Eğitim Politikaları Departmanı Müdürü Aluş İstoku selamlama konuşmasında Kosova’da Türkçe eğitimden kısaca bilgi verirken ilk başta da 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutladı. Eğitim Bakanlığı’nın Türkçe eğitime önem verdiğini söyleyen İstoku, ana okullardan başlayarak yüksek öğrenime kadar devam ettiğini vurguladı. Kosova’da 5 şehir ve 1 köyde Türkçe eğitimin 11 ilkokul ve 7 lisede sürdürüldüğünü söyleyen İstoku, toplamda 3925 öğrenciye 205 öğrencinin ders verdiğini bildirdi. Türk öğrencilerinin Kosova Eğitim Bakanlığı müfredatı ile çalışmalarını sürdürdüğünü söyleyen İstoku, 2004 yılından itibaren üniversitelerde de Türk öğrencilere kontenjan ayrıldığını belirtti Aluş İstoku,. 2004/2005 öğretim yılında ayrılan kontenjandan 12 öğrenci faydalanırken 2014-2015 öğretim yılında 130 öğrencilik kontenjan sağlandığını bildirdi.

Türkiye’nin desteğinden de söz eden İstoku, bakanlığın talebi üzere liselere 22.000 kitap ve işitme engellilere araç-gereçler yanı sıra eğitim seminerlerin de düzenlendiğine işaret etti.

T.C. Priştine Büyükelçisi Songül Ozan hazır bulunan öğretmenlere 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutlarken Türkçe eğitimin ayakta durması ve gelişmesi için katkıları nedeniyle ilk başta öğretmenlere ve sonra da kurum ve kuruluşlara teşekkürlerini ifade etti.

T.C. Priştine Büyükelçisi Songül Ozan konuşmasının devamında şöyle dedi:

“Biz, buradaki Türkçenin, Türk kültürünün ve Türk kimliğinin nesillere taşınması için büyük önem veriyoruz. Hepimiz bunun için çalışıyoruz. Anavatanınız Türkiye kurumları bunun için destek sağlıyor ve bundan böyle de sağlamaya da inşallah devam edecektir. Kosova kurumları sizlerle güzel bir işbirliği içinde.”

Kosova Anayasası’nın tüm etnik topluluklara olduğu gibi Türklere ve Türkçe eğitime de önemli haklar tanıdığını belirten Ongül Ozan, hakların korunması ve uygulanmasında çeşitli sorunların var olduğuna ancak el birliğiyle onların aşılması üzerinde durulacağı inancını ifade etti.

Songül Ozan konuşmasının sonunda öğretmenlerin gününü kutlarken başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ve sevgiyle anarken O’nun eğitime verdiği öneme işaret etti.

Eğitim Semineri açılış töreninde Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, KDTP Milletvekili Müferra Şinik, Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanı Albay Ömer Faruk Demircioğlu  ve çok sayıda davetli hazır bulundu.

Selamlama konuşmalarından sonra Prof. Ziya Selçuk, Kosova genelinden gelen 400’e yakın öğretmen ve davetliye “Çağdaş Gelişmeler Işığında Öğretmen-Öğrenci Etkileşimi ve Sınıf İçi Uygulamalar” konusunda bilgi verdi.

Öğretmenler, öğle yemeği yedikten sonra “Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği konserini de izleme fırsatı buldular./kosovahaber/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

NİSA İÇİN HAYIR KERMESİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCELcasibom girişcasibomgrandpashabet giriş