a

TÜRK DİLİ KONUŞAN ÜLKELER VE TOPLULUKLAR MEDYA FORUMU AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİ

kibris3 kibris1 Türk kökenli gazeteciler arasında bilgi paylaşımı, görüş alışverişi ve mesleki dayanışmanın sağlanması temennisiyle Ankara, Bakü ve Bişkek’te Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Topluluklar Medya Forumları düzenlenmiş ve bu çalışmaların sonucunda Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Topluluklar Medya Platformunun kuruluşu gerçekleştirilmiştir.

Tarih ve dil birliği olan ülkeler ve toplulukların medya kurumları ve mensupları arasında iletişimin ve işbirliğinin geliştirilmesine büyük katkı sağlayan Forumun Dördüncüsü “Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Toplulukların Güncel Sorunları Bağlamında Medya” teması ile  KKTC’in Girne şehrinde düzenlenleniyor.

Medya forumunun açılışı, TÜRKMEP Başkanı Prof. Dr. Ata Atun, BYEGM Genel Müdürü Murat Karakaya, Türkiye Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu, KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber ve Türkiye Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in katılımıyla gerçekleşti.

Açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan BYEGM Genel Müdürü Murat Karakaya, TÜRKMEP ile daha fazla medya mensubuna ulaşma fırsatı bulduklarını söyledi. Karakaya, “işbirliğinin karşılıklı adımlarla ilerlemesinin yolunu açtık. Bugün birçok ülkeden katılımcımız mevcut” dedi.

TÜRKMEP Başkanı Ata Atun yaptığı konuşmada, TÜRKMEP’in kuruluş sürecini anlattı. Atun, dördüncüsünün düzenlendiği forumun artık emin ellerde olduğunu belirterek türk dili konuşan ülkeler arasında ortak bir medya platforumu hedefine ulaştıklarını ifade etti.

Türkiye Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise, BYEGM’nin Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Topluluklar Platformu’nun forumunu yaparak önemli bir işe imza attıklarını kaydetti. Amaçlarının basın mensuplarının biraraya gelmesi, tanışması, fimir alışverişinde bulunması olduğunu belirten Arınç, KKTC’nin büyük bir zenginlik yaşadığını ifade etti.

Doğru haberin önemine vurgu yapan Arınç, güçten ziyade hızlı ve düzgün haber aktarımının önemli olduğunu söyledi.

KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu da,”Oldukça geniş bir coğrafyada Türkçe’nin çeşitli lehçelerini konuşan topluluklar bulunuyor. toplantının KKTC’de yapılmasından büyük gurur duyuyorum. Böyle bir platformu aramızdaki işbirliğini arttırmaya yardımcı olacaktır. Medya işbirliğinin arttırılması da birimizden haberdar olmamızı sağlar. TÜRKMEP’in medya forumu ile önemli konuların kapsamlı şekilde ele alınacağına inanıyorum” dedi.

KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber, “Mücadele basınıdır, basınımız” sözleriyle başladı konuşmasına. Siber, medya forumunun kendileri için büyük önem taşıdığı i ifade ederek, kıbrıs basının dtürk dili konuşan ülkelerin medya kuruluşları ile işbirliğinin gereğine vurgu yaptı.

Türkiye Meclis Başkanı Cemil Çiçek ise, “medya günümüzde çok önemli bir imkan. Ancak şu anda büyük bir bilgi kirliliği yaşanıyor. Bunun nedeni medyadır ve çözümü de yine medyadır. Bizler medyayı takip ederek çoğu ülkede yaşananlar konusunda bilgi sahibi oluyoruz. Katılımcı medya mensupları doğru bilgi verip, daha sağlıklı bilgi alışverişine katkı sağlamalıdır” dedi.

Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Topluluklar Medya Forumu’na Kosova dahil olmak üzere 21 ülkeden medya mensubu katılımcı yer alıyor./kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

TÜRK ASKERİNDEN HALKA SAĞLIK TARAMASI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş