a

KOSOVA’NIN İŞ VERMEDİĞİ TÜRKİYE POLİS AKADEMİSİ MEZUNLARI

A A“Burası Kosova”  dedirtecek bir haber karşısında daha insan şaşırmadan olmuyor. Ankara’da Polis Akademisi’nden mezun Kosovalılar işsiz geziyor. Kosova İçişleri Bakanlığı,  anlam verilmesi zor  sebeplerden ötürü  4’ü 1 yıl, 5’i de 4 ay önce Ankara’da Polis Akademisi çerçevesinde Güvenlik Bilimleri Fakültesi’nden mezun 9 Kosovalı genci   Kosova Polis Teşkilatı’na kabul etmiyor.

Kosovalı bu gençler, 2008 yılında Kosova ile Türkiye arasında imzalanan işbirliği protokolü  çerçevesinde  Türkiye Polis Akademisi’nde eğitim görmek için Ankara’ya gönderildi. 5 yıl eğitim gören 4 Kosovalı mezun Priştine’ye döndü, ancak Kosova İçişleri Bakanlığı’nda işe kabul edilmedi.  Polis Akademisi’nde 1 Kosovalı’nın eğitimi Türkiye Cumhuriyeti’ne 100 bin Dolar’a mal oldu. İşbirliği Protokolü, gençlerin mezun olduktan sonra  Kosova İçişleri Bakanlığı’nda 10 yıl süreyle görev  yapmaları öngörmekteydi. Ama olmadı. Kosova İçişleri Bakanlığı protokole sadık kalmadı. Dünya’nın seçkin Polis Akademileri arasında yer alan Türkiye Polis Akademisi’nden mezun olan Kosovalılar  sokakta kaldı.

KAZANDIKLARI DİPLOMAYI HİÇE SAYMAYI ÇALIŞIYORLAR

Kosovaport’u ziyaret eden ve 1 yıl önce 3 arkadaşı ile birlikte Polis Akademisi’nden 5 yıllık eğitimin ardından diploma ile Kosova’ya dönen Çlirim Petrovci,  yapılan anlaşma gereğince  Kosova İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen öğrenci olarak Ankara’da Polis Akademisi’nden mezun olduktan sonra Kosova’ya döndüklerini, ancak Kosova İçişleri Bakanlığı’nın  yükümlülüklerini yerine getrimediğini belirtti. Komiser Yardımcısı görevi yerine mezun oldukları Türkiye Polis Akademisi  Güvenlik Bilimleri Fakültesi ile yakından uzaktan ilgisi olmayan 3 aylık süreyle kontratlı bir iş yaptıklarını söyleyen Petrovci, “ bizi Kosova devleti Türkiye’ye gönderdi. Eğitim aldığımız görevleri yapmak istiyoruz. Yani İçişleri Bakanlığı’nda eğitim seviyemizin gerektirdiği bir görevde yer almamız en doğru olurdu. İçişleri Bakanlığı  iki ülke arasında imzalanan  anlaşmayı çiğnediği gibi, bizlere olan yükümlüklerini yerine getirmekte aciz kaldı” şeklinde konuştu. Çlirim  Petrovci kendilerini  derinden üzen başka bir meselenin, Ankarada’daki Polis Akademisi’nden  mezun olan Kosovalıların, Kosova’da Vıçıtırı’nda polis okulunda  6 ay eğitim görmeleri, bir kaç sınava çıkmaları ve ardından da sıradan polis memuru olarak göreve başlamaları teklifinin son derece mesnetsiz olduğuna işaret etti. Petrovci, “Ankara’da eğitim gördüğümüz 5 yılımızı ve kazandığımız diplomamızı hiçe saymayı çalışıyorlar” dedi.

Kosovalı diğer mezun Bastri Hajdari de haklarında İçişleri Bakanlığı tarafından akıllara durgunluk getiren gerekçelerle ilgili olarak açıklamalar yapıldığına dikkat çekti. Hajdari, “ Kosova İçişleri Bakanlığı tarafından  Avrupa’nın 2’inci en önemli Polis Akademisi’ne eğitim için gönderildik. Aynı İçişleri Bakanlığı, Ankara’da  Polis Akademisi’ni  tamamladıktan sonra yüzümüze, yapılan anlaşmanın hukuk dayanağı yok denildi. Bu nasıl bir mantık, anlamış değiliz” ifadelerini kullandı. İçişleri Bakanlığı’nda işe alınmaları için iyi niyet olmadığını belirten Bastri Hajdari, Polis Akademisi’nden mezun olmuş personele sanki ihtiyaç yokmuş gibi davranmalarının kendilerini  derinden üzdüğünü belirtti.

Türk Polis Akademisi’nden mezun Çlirim Petrovci, Bastri Hajdari ve 7 Kosovalı  daha umutlarını kaybetmiş değiller. Diploma almalarından 1 yıl geçmesine rağmen, hak ettikleri  görevlere  alınacaklarına  ve Kosova Polis Teşkilatına katkı sağlayacaklarına, Türkiye Polis Akademisi’nde öğrendiklerini Kosova Polis Teşkilatı’nda diğer meslektaşlarıyla paylaşacaklarına inanmaktalar.  Bu arada  Kosova İçişleri Bakanı Bajram Rexhepi’nin de, iki ülke arasında imzalanan anlaşmaya saygı göstermesi ve eğitimleri için Türkiye’nin  yüzbinlerce Dolar harcadığı tahsilli gençlerin heba edilmesine izin vermemesi bekleniyor. /Kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BAŞBAKAN TAHÇİ’DEN KINAMA

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş