a
b
b

İMZA YAYINLARI’NDAN ARİF BOZACI KİTABI “DENİZ VE MARTI”

Resim 001yuklo “Doktor Palyaço”, “Ne Tuguj Pjesmo”, “Fosforlu Antibiyotik”, “Bir Beyaz Düş”, “Eşek Muhabbeti” kitaplarından sonra,  İmza Yayınları’nın bu yıl içerisinde çıkardığı 6. kitabı “Deniz ve Martı”

“Deniz ve Martı” Arif Bozacı’nın Türkçe yayınlanan 4. kitabı oluyor.

Arif Bozacı kimdir?

Arif Bozacı Priştine’de dünyaya gelir (1944). İlk ve orta okulunu Türk dili üzerine orada bitirir. Onun şair oluşunda okuldaki hocası Naim Şaban’ın çok büyük tesiri vardır. O olmasaydı ben bugün şair olmazdım diyor Arif. Sahneye daha altmışlı yıllarda ses sanatçısı olarak çıkar. İlk çıkışı “Mikrofon Sizin” müzik festivalinde gerçekleşir (1961). Priştine Radyosu’nda birçok şarkıya imza atar. Yüksek Pedagoji Okulu Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olur. Ardından da Filoloji Fakültesi Şarkiyat Bölümünden. 1969-1973 yılları arasında Priştine Belediyesinde çalışır. “Tan” Gazetesine girerek 1973’ten 1987’e, işine son verilinceye kadar gazeteci ve sorumlu yazar olarak iş başı yapar. Bir ara “Tan” Kitaplar Dizisi ve “Çevren” dergisinin başına da geçer. 1987-1993 yılları arasında “Hıvzi Süleymani” kütüphanesinin koordinatörlüğünü üstlenir. Baskılar sonucu Almanya’ya göç eder(1993). Kosova’ya tekrar 1999’da döner. Kosova geçici hükümetinde İnsan Hakları ve Özgürlükleri Koruma Komisyonu kurucularından biridir. Geçici Kosova Hükümetinde, Kosova Dışişleri Bakanlığına bağlı Türkiye ve Türk Dünyası İlişkiler Dairesi Başkanlığına atanır (1999-2000).

Arif Bozacı Uluslararası Barış Federasyonuna 2008’de Kosova ve Balkan Barış Elçisi olarak seçilir. Kosova Yazarlar Derneği, Kosova Türk Yazarlar Birliği, Kosova Merkezli PEN Yazarlar Birliği üyesidir.

Türkçe olduğu kadar doğrudan doğruya Arnavutça da yazan, yazabilen bir şairimiz o.

İngilizce yayınlanan dünya şiir antolojisinde 250 şair arasında yer alan Arif’in, üçü Türkçe, üçü Arnavutça, biri Almanca, biri, İngilizce ve biri de Fransızca olmak üzere 9 kitabı yayınlanır.

Yayınlanan Türkçe kitapları: “Barış Kuşu”(1975), “İlkyaz Sürgünü”(1982), “Özgürlük” (2004).

Yayınlanan Arnavutça kitapları: “Hiri i Lotit”(1996), “Flutura nё Grila”(2004), “Ngjyrat e Etjes”(2011)

Almanca: “Die Asche der Trene”(Gözyaşlarının Külü, 1996)

İngilizce: “The Barred Buteterfly”(Tutsak Kelebek, 2004)

Fransızca: “Le Papillon Sous les Grilles” ”(Tutsak Kelebek, 2008)

Minyatür şiirimizin ustalarından Arif Bozacı 2011 yılı Kosova Yazarlar Derneği’nin “Esat Mekuli” Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne de layık görülür. 2012’de Kosova Türk Yazarlar Birliği tarafından “Yılın Şairi” olarak seçilir.

 

ALDIĞI ÖDÜLLER…

 

1987- “Tan” Gazetesinin ikincilik şiir ödülü

1987–“Ştefn Cecovi Buluşması” Birincilik ödülü

1987– Priştine Belediyesi “Yılın Kültür Sanat Ödülü”,

2004–“Pena Şçiptare” Dergisi  İkincilik Ödülü (şiir dalında)

2011– Kosova Yazarlar Derneği’nin “Esat Mekuli-Yaşam Boyu Başarı Ödülü”

2012–Kosova Türk Yazarlar Birliği “Yılın Şairi” Ödülü

 

 

“Deniz ve Martı”dan tadımlık şiirler:

 

MAVİ YAZ

 

1.

Bir zeytin ağacıdır

İçimdeki mevsim

Denizin mavi sessizliğidir

Gözlerimde soluyan resim.

 

2.

Bir martının kanatlarında

Kalbimi uçar gibi gördüm

Mavi bir mendil gibiydi deniz

Avuçlarımda.

 

3.

Bir kartalın gözünden

Keskindir aklın gözü.

 

4.

Beni ateş bile yakamaz

Hele hele deniz

Bir martının susamışlığı

Yaktığı kadar.

 

5.

Kalbinden başka

Hiçbir yere gitmem

Gitmek de istemem.

 

6.

Düşlerin bittiği yerde

O musalla taşa

Ne yazabilirim ki

Aşktan başka.

 

7.

Sen aklımın keman sesi

Aynası düşüncemin

Şiirimin gül bahçesi.

 

 

TÜRKÇEM

 

Nefesimde kök salmış

Hudutsuz bir ışığın

Uygarlığı.

 

 

SU TÜRKÇEM

 

Kocamaz bir ışığın ucundaki kuş

Türkçem

Büyür su Türkçem

Türkçe’yi ötsün kuşlar.

Suyun ateşinde Türkçemle yanarım.

/A.Rifat/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCELcasibom girişcasibom