a

KOSOVA’DAKİ TEK AİKİDO KURSU KENAN SİPAHİ TARAFINDAN VERİLİYOR

DSCN6373 DSCN6381 DSCN6382 DSCN6384

Modern bir Japon savaş sanatı olan Aikido Kosova’da Kenan Spahi tarafından öğretiliyor.

Aikido kursu veren tek kişi olan Kenan 1985 Priştine doğumlu.  Aslında Bilgisayar mühendisi olan Kenan, çocukluğundan beri hayran olduğu Aikido için sosyal medya sitelerinden birinde seminer olduğunu görüyor ve şimdi hocası olan Aikido ustası tarafından Türkiye’de eğitim alıyor.

Japonya’daki diğer savaş sanatları gibi sadece kendini korumak için değil, aynı zamanda ruhsal gelişim için de öğretilen Aikido için 1 Ekim 2012 tarihinde Kenan Sipahi tarafından Priştine’de  kurs açıldı.

Kosovaport olarak Kenan Sipahi ile Aikido ve kurs hakkında konuştuk.

“Aikido bir saldırı değil bir savunma sanatıdır. Her şeyden önce kişi kendiyle barışık ve sabırlı olmalıdır. Aikido’nun altında yatan felsefe şu; biz bir bütünün parçasıyız ve bana saldıran kişi bütünün yanlış yapan parçası. Amacımız bize saldıran kişinin gücünü ona karşı kullanmak” diyen Kenan, karşıdaki kişinin elinde ateşli silah olmadığı müddetçe Aikido ile saldırganın kolaylıkla etkisiz hale getirilebileceğini söyledi.

İçinde istek ve sabır olan herkesin Aikido yapabileceğini söyleyen Kenan, genelde bayanlarda “sadece erkekler dövüşür”  mantığını bu sanatın yıktığını söyleyerek, eğitim gören bir bayanın her boyutta bir erkeği kolaylıkla etkisiz hale getirebileceğini belirtiyor. Kenan kursunda bulunan iki bayanı da buna örnek göstererek, “birçok erkekten daha hızlı ilerliyorlar” diyor.

Ben yapamıyorum diyen oldu mu, sorumuza şu cevabı alıyoruz: “kursa başlayanlar ve kursu yarıda bırakanları kıyaslarsak yapamayanlar daha az. Ben yapamıyorum diyenler genelde beklediğini bulamayanlar ya da pratik hayatta kullanamayacaklarını düşünenler oluyor. Şunu tekrar söylemek istiyorum, Aikido için sabır gerekiyor. Sabırlı olursak eğer, hem spor yapmış oluyoruz aynı zamanda bir savunma ve savaş sanatını öğreniyoruz. Aikido sayesinde hem reflekslerimiz gelişiyor hem de ruhsal bir gelişim söz konusu. Ama gelen bırakamıyor.”

Kenan Sipahi, Aikido’da öğrenme süreci yoktur, hayat boyu çalışma ister derken, eğitime düzenli gelen bir kişinin 3-3 buçuk yıl içerisinde siyah kuşak sahibi olabileceğinin altını çiziyor.

Kursa gelen öğrencilerin bir saat boyunca Aikido öğrenmenin yanında stresten de uzaklaştığını belirterek, sinirin karşıdakinden çıkarılmadığına vurgu yaptı.

Kursa başlama yaşını sorduğumuzda, gelişmiş ülkelerde çocuk sınıfları olduğu için Aikido’ya 7 yaşından da başlanabileceğini ancak Kosova’da bunu 14 olarak belirlediklerini söylüyor.

Kenan kursa duyduğunuz anda başlayabilirsiniz diyor ve ekliyor; “Kursumuza başlayanlar iki gruba ayrılır ‘sempai-sizden önce başlayanlar’ ve  ‘koai-sizden sonra başlayanlar’. Sempailer, koiler ile ilgilenmek durumundadır. Kursa başlayan ve hiçbirşey bilmeyenler bir sempai’ye yönlendirilir. Aikido bir zincir gibidir ve her başlayan zincirin bir parçası olur”

30 öğrencinin bulunduğu kursta maalesef Türk öğrenci yok. Kenan, Türk öğrencilerinin artmasının kendisini çok mutlu edeceğini kaydediyor.

Aikido öğrenmek isteyenler, Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri saat 21:30-22:30 saatleri arasında Priştine’deki Gençlik ve Spor Sarayı’nda  gerçekleşen derslere katılabilir. /kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

900’E YAKIN KOSOVALI HACI ADAYI KUTSAL TOPRAKLARA UĞURLANDI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş