a

ULUSLARARASI DEMOKRASİ GÜNÜNDE MECLİS DOLUP TAŞTI

DSCN6271 DSCN6272 DSCN6280Birleşmiş Milletler tarafından 2008 yılından bu yana kutlanan  15 Eylül Uluslararası Demokrasi Günü, Kosova’da  çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Kutlamalar çerçevesinde  demokrasinin kalesi olarak tanımlanan Kosova Meclisi’nde anlamlı etkinlikler düzenlendi.

Demokrasi Günü vesilesiyle vatandaşlara kapılarını açan Kosova Meclisi, kutlamaların merkezi oldu.

Meclis Genel Sekreteri İsmet Krasniqi, “Demokrasi, katılım ve sorumluluk özgürlüğüdür” sloganı altında bu yıl kutlanan Dünya Demokrasi Günü’nde Kosova Meclisi’nin karar alma sürecinden  yasaların çıkarılmasına kadar tüm prosedürler konusunda bilgi alabileceklerini belirtti.

Vatandaşlar yanı sıra çok sayıda öğrenci de meclis binasını örgütlü şekilde gezerek, meclisin, ülkenin en üst düzey yasama organı olarak çalışmaları hakkında bilgi aldı.

En fazla meclis genel kurul salonuna ilgi gösteren ziyaretçilerin bir çoğu yasaların eksikliğinden şikayetçi oldu.

Öğrenci Marigona Haxhimusa hayatı düzenleyen yasalar hakkında ayrıntılı bilgi alamadıklarını belirtti. Engelli vatandaş Agim Vatovci, Kosova’da binlerce engelliye sosyal hak tanınmadığından şikayet ederek, engellilerin durumlarının  vahim olduğunu belirtti. Vatovci, milletvekillerinin bu sorunu acilen gündeme getirmeleri gerektiğini söyledi.

Milletvekili koltuğuna oturan emekli Murat Bislimi de  özgürlüğün kazanıldığı 1999 yılından bu yana mecliste  emeklilere yönelik soylu bir çalışma yapılmadığını hatırlatarak, “Kosova, emeklilik ile sosyal  sigorta yasaları olmayan bölgede tek ülkedir” diye belirtti.

Kosova Meclisi’nin avlusunda, sivil toplum örgütleri tarafından  kurulan  standlarda, Kosova’daki demokrasiye ilişkin çeşitli tanıtım malzemesi ve broşürler dağıtıldı . Stand kuran Kosova Demokratik Enstitüsü (KDİ) sivil toplum kuruluşu yetkililerinden Driton  Selmanaj, vatandaşların meclisin çalışmalarına pek fazla ilgi göstermediklerini belirterek, “ ilk neden belki de meclisin demir parmaklıklarla çevrelenmiş olmasıdır. Erişim sorunu var. İşte bu konuda vatandaşlarımızı bilinçlendirmeyi çalışıyoruz. Meclisin çalışmalarına sadece yılın bir gününde değil, her gününde ilgi gösterilmeli. Karar alma süreci, vatandaşları doğrudan ilgilendiren konudur. Vatandaşlar demokrasinin en önemli öğesidir” ifadelerini kullandı.

Kosovalılar Uluslararası Demokrasi Günü’nde  meclisi ziyaret etme fırsatından yararlandı./kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

JAHJAGA: KURUMLARARASI İŞBİRLİĞİ ARTMALI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş