a

ABD DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI VİCTORİA NULAND LİDERLERLE GÖRÜŞTÜ

thaçi-nuland1 haradinaj-mustafaABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Kosova ziyareti çerçevesinde bugün Priştine’de Kosova liderleri ile muhalefet  partilerinin  üst düzey yöneticileri  ile ayrı ayrı temaslarda bulundu.

Kosova ve bölgedeki  güncel siyasi gelişmeler, Kosova ilke Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesini amaçlayan diyalog, Kosova ile ABD arasındaki işbirliğin daha ileriye taşınması imkanları,  temasların ana gündem maddesini teşkil etti.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland  temasları  kapsamında ilk görüşmeyi Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga ile gerçekleştirdi.

Kapalı kapılar ardında yapılan görüşmenin samimi hava içinde geçtiği öğrenildi.

Nuland ve beraberindeki heyet  daha sonra Kosova Başbakanı Hashim Thaçi ile bir araya geldi.

Kosova Başbakanlık binasında  gerçekleşen görüşmeye, Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hoxhaj, Adalet Bakanı Hajredin Kuçi ve Güvenlik Kuvvetleri Bakanı Agim Çeku  da  katıldı.

Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmelerle ilgili  Kosova Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamalarda, görüşmelerde,  8 Haziran’da düzenlenen erken parlamento seçimlerinde Kosova’nın demokrasi sınavından başarıyla geçtiğine vurgu yapılıdğı belirtildi.

Azınlıktaki  tüm toplulukların katılımı ve ilk kez  Kosova genelinde düzenlenen parlamento seçimlerinin ardından, yeni kurumların oluşturulmasında çalışıldığı belirtilen yazılı açıklamalarda,Priştine’nin,  Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin nomalleştirilmesine yönelik 19 Nisan tarihinde imzalanan anlaşmanın  uygulanmasına bağlı kaldığı kaydedildi.

“ABD ve AB’nin desteği ile söz konusu anlaşmanın uygulanmasında beliren aksamaların  ortadan kalkacağına inanmaktayız” ifadesine yer verilen yazılı açıklamalarda, görüşmelerde, Kosova ile Sırbistan arasındaki diyalogun devam edeceği yönünde ABD’li yüksek yetkili Nuland’a güvence verildiği belirtildi.

Görüşmelerde  AB ve Nato’ya katılım  konusunda  Kosova’nın kararlı olduğuna işaret edildi.

Victoria  Nuland , Kosova’da 8 Haziran tarihinde düzenlenen  erken parlamento seçimleri  sonrasında koalisyon anlaşması imzalayan Kosova Demokratik Birliği (LDK)  ile Kosova’nın Geleceği için İttifak Partisi ( AAK ) liderleri İsa Mustafa ve Ramush Haradinaj ile de  bir araya geldi.

Görüşmenin ardından açıklama yapan İsa Mustafa ile Ramush Haradinaj, gazetecilerin soruları üzerine, muhalefetin oluşturduğu koalisyon ve Sırbistan ile diyalog konusunda kendilerine her hangi bir baskı yapılmadığını belirtti. Muhalefet liderleri, görüşmede, Kosova’nın geçmektel olduğu süreçler, seçim süreci ve hükğmet altarntüfi gibi konuların ele alındığı söyledi./kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BÖYLE KAZA GÖRÜLMEDİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel