a

KOSOVA’DA “MEHMET AKİF ERSOY GÜNLERİ “ BAŞLADI

mehmet akifi anma töreni

Mehmet Akif Ersoy’un  vefatının 75’inci ve  İstiklal Marşı’nın kabulünün 90’ıncı yılı nedeniyle Kosova’da   4 günlük “Mehmet Akif Ersoy Günleri” altında ünlü şairi anma törenleri başladı. Priştine’de Mehmeti Akif Ersoy’u anma töreni  Ulusal Tiyatro salonunda düzenlendi.TİKA,” Bahar” Kültür Merkezi,Kosova Radyo Televizyonu (RTK) ve Kosova’da görev yapan Türk Polisi’nin organizasyonuyla düzenlenen törende, Kosova Kültür Bakanı Memli Krasniqi,Eğitim Bakanı Ramë Buja, Kamu Yönetim Bakanı Mahir Yağcılar,Sağlık Bakanı dr. Ferid Agani, milletvekilleri,Kosova Müftüsü Naim Tërnava ile Kosova Türk Polis Kontenjanı Başkanı ve çok sayıda kurum ile kuruluşların temsilcileri hazır bulundu.Anma töreni,Kosova Flarmoni Orkestrası’nın icra ettiği Kosova ile Türkiye milli marşlarıyla başladı.Anma gecesinde yaptığı konuşmada TİKA Kosova Koordinatörü Adem Urfalı, 2011 yılının Türkiye’de Mehmet Akif Ersoy yılı olarak ilan edildiğini belirtti.Büyük şairi ata topraklarında anmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Adem Urfalı,”Akif yaşadığı  çağın problemleri ve ihtiyaçlarını dile getirmeyi vicdani bir görev  kabul etmiş ,şahisyeti ve hayatı kişisel komlekslerden tatminlerden uzak, adanmış bir hayattı” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi  Songül Ozan da yaptığı konuşmada,büyük şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un edebiyatımız ve tarihimizde çok ayrı bir yeri bulunduğunu belirtti.”Onun şiirlerindeki etkili ve içten anlatım, ulusumuzun hürriyet ve bağımsızlık yolundaki haklı mücadelesinin tüm dünyaya haykırılmasında çok bir önemli rol oynamıştır ifadesini kullanan Büyükelçi Ozan,büyük şairin  döneminin ileri görüşlü , yenilikçi bir aydını olarak tanındığını söyledi.Büyüykelçi Songül Ozan,”Mehmet Akif Ersoy bizi, Kosova’yı,Türkiye’yi bu dost ve kardeş akrabalık topluluğunu birbirine bağlayan en güzel köprülerden, en değerli köprülerden biridir. Tıpkı burada yaşayan Kosovalı Türk soydaşlarımız gibi” diye belirtti.
Konuşmaların ardından anma töreni çerçevesinde  düzenlenen kültür sanat programında Kosova Flarmoni Orkestrası’nın icra ettiği eserler,büyük alkış aldı.Gecenin  şiir dinletisi bölümünde
Türkçe dillinde Yunus Şimşek, Arnavutça dillinde ise Basri Luştaku, Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerini okudu.
RTK gazetecisi Arben Raşit tarafından hazırlanan “Medeniyetimizin Şairi Mehmet Akif Ersoy” adlı belgesel de  büyük beğeniyle izlendi.

Priştine ve Prizren’de düzenlenecek olan anma törenleri çerçevesinde “Mehmet Akif Ersoy” konferansı,İstiklal marşı okuma yarışması düzenlenecek ve”Safahat” adlı tiyatro oyunu sahnelenecek./kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

PRİZREN “ESNAF” DERNEĞİ YENİ YÖNETİMİNİ SEÇTİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş