a
b
b

PROF. DR NİMETULLAH HAFIZ’A “ÜSTÜN HİZMET ÖDÜLÜ” VERİLDİ

10410000_10152038925810146_577918218_n

Balkan Türkoloji Araştırmaları Merkezi Genel Başkanı ve Priştine Üniversitesi’nin Şarkiyat ile Türk Dili ve Edebiyatı Bölümlerinin emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Nimetullah Hafız, merkezi Ankara’da bulunan Türkiye Yazarlar Birliği’nin, her yıl ilim ve sanat hayatımıza uzun süreli katkılarından ötürü hizmet sunanlara verdiği “Üstün Hizmet Ödülü”ne layık görüldü. Kendisini bu anlamlı ödüle layık gördükleri için Türkiye Yazarlar Birliği’ne teşekkür eden Hafız, ödülünü Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve hükümet sözcüsü Bülent Arınç’ın elinden aldı. Ödülde, “Yılın Üstün Hizmet Ödülü – Prof. Dr. Nimetullah Hafız, Balkanlarda Türkoloji araştırmalarının akademik mahiyet kazanması istikametindeki örnek ve kurucu gayretlerinden ötürü, Türkiye Yazarlar Birliği’nce yılın kültür adamı seçilmiştir” denildi.

1980 yılından itibaren her yıl düzenli olarak verilen Türkiye Yazarlar Birliği ödülleri, bu sene Türkiye Yazarlar Birliği’nin Genel Merkezinde, saat 11.00’de başlayan törenle sahiplerine verildi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kültür ve Turizm Bakan yardımcısı Abdurrahman Arıcı,  BBP Genel başkanı Mustafa Destici,Milli Kütüphane Genel Müdür Yardımcısı Fikret Komser’in katılımının olduğu Ödül Törenine merkez ve şubelerin yönetim kurulu üyeleri ile birlikte ödül alan değerli konuklar ve seçkin bir davetli topluluğu da katıldı.

TYB Genel Başkanı Hicabi Kırlangıç, “TYB bir gelenek oluşturdu. Her yıl bir önceki yılın, yazar, fikir adamı ve sanatçılarını belirliyoruz. 36 yıllık bir kuruluş olarak bunu 35 yıldır yapmaya çalışıyoruz. Kültür dünyamıza ışık tutacak olan eserleri seçmeye çalışıyoruz. İnşallah bu ödül sahipleri de kültür dünyamıza ışık tutacaktır.” dedi.

TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan ise “Her yıl verdiğimiz eserlerle Türkiye’nin resmini çekiyoruz. Sonraki yıllarda da dikkati çekecek olan eserleri tespit etmeye çalışıyoruz. Uzun yıllar kof şöhretler üretildiğini biliyoruz. TYB ile toplumun kıymetlerini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Değerlendirme yaparken 600’den fazla ismi göz önünde bulundurduk. TYB, görülmeyeni, sağır olunanları göstermeye çalışıyor. Ödülümüzde para ödülü yok. Ama istikrarlı bir değerlendirme yapmaya çalışıyoruz” dedi.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici yaptığı konuşmada; TYB’nin kurulduğu yıldan bu yana sahip olduğumuz değerleri yaşatmaya çalıştığını aktardı ve “Başta Mehmet Doğan Bey olmak üzere mevcut genel başkana ve emek sahiplerine teşekkür ederim.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakan yardımcısı Abdurrahman Arıcı, “Yazarlarımız sanatçılarımız fikir adamlarımıza destek olmak boynumuzun borcudur.” diyerek sözlerine başladı ve  Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bu yazar ve sanatçılara verdikleri desteklerden bahsetti. “Türkiye kültür adamlarımızı tanıtmak amacıyla halkımıza hakkıyla tanıtmak için kitaplar yayınlıyoruz” dedi ve yeni başlattıkları destek programlarından bahsetti. Edebiyat eserlerini desteklemek amacıyla özgün edebiyat eserlerine, projelerine destek verileceğini söyledi. “Bunun yeni kalemlerin ortaya çıkmasına sebep olmasını umut ediyoruz. Bakanlığımız tarafından yürütülen çeviri yayın programı şile 1500 eserin 56 dile çevrilmesi için çalışmalara yapıyoruz.” diyerek sözlerine devam etti.  “Mevlanalar Yunuslar hakikatleri söylemeseydi bu millet Necip Fazılları nasıl yetiştirecekti.” diyerek, bu milletin yazar ve sanatçılara borçlu olduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise, “TYB yaklaşık 30 yılık serüveni içinde takdirle andığımız kuruluşlarımızdan birisidir. Gerçekten Türkiye’nin kültür hayatına çok önemli kazanımlar sağladı.” diyerek, ödül törenlerini de takip ettiğini ve TYB’nin verdiği ödülleri önemli bulduğunu söyledi.

Bülent Arınç’ın konuşmasının ardından ödül sahiplerine ödülleri takdim edildi.

Nimetullah Hafız kimdir?

1939 doğumlu Nimetullah Hafız, 1963 yılında Belgrad, ardından Saraybosna Üniversitesi Şarkiyat Bölümü’ne geçiş yaparak, bu bölümden mezun olmuştur. Kosova Türk çağdaş edebi yaratıcılığının ilk kuşak yazarlarından biri olan Hafız, 1976 yılında, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde, “Prizren Türk Halk Edebiyatı Metinleri ve Ağız Hususiyetleri” konulu teziyle doktorasını yaparak, Kosova Türklerinin ilk Türk dili doktoru ve ilk Türkiye mezunu olmuştur. “Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği “Nazım Hikmet” Edebiyat Kolunun ilk başkanı olarak İkinci Dünya Savaşı sonrasında Atatürk’e adanmış ilk anma akademisini düzenleyen Hafız, Prizren Eski Eserleri Koruma Kurumu’nda görev yaptığı sırada, Prizren bölgesinde yok olmaya yüz tutmuş Osmanlı-Türk tarihine ait eserleri değerlendirip, koruma altına alınmasını sağlamıştır. 1974 yılında Priştine Üniversitesi Felsefe Fakültesi, Şarkiyat Bölümü’nün ilk kurucu kadro öğretim görevlileri arasında yer almış, fakat Kosova’da Türk eğitimine en büyük katkısı 1988-1989 yılında Priştine Üniversitesi, Filoloji Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü kurmak olmuştur. 2000 yılından sonra eşi Prof. Dr. Tacida Zubçeviç Hafız ile birlikte Prizren’de Balkanlarda ve Güneydoğu Avrupa’nın ilk Türkoloji Araştırmaları Merkezi olan BAL-TAM (Balkan Türkoloji Araştırmaları Merkezini) ve Yeni Pazar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü kurmuştur. Prof. Hafız, aynı zamanda 1991 yılında Priştine Üniversitesi Prizren Yüksek Pedagoji Okulu’nda Türkçe Sınıf Öğretmenliği Bölümünün kurucusu, 2000 yılında Prizren Eğitim Fakültesi Türkçe Bölümünün kurucu heyeti başkanlığını yapmıştır. Kosova’da İkinci Dünya Savaşı sonrası Türk dili, edebiyatı, tarihi, kültüroloji, sanat tarihi ve halk bilimi alanlarında ilk bilimsel araştırmaları gerçekleştirmiş, bu alanlarda bilimsel incelemelerin temellerini atmıştır.

Prof. Hafız, Türkiye’de Ankara Üniversitesi, Almanya’da Mainz Gutenberg ve Freiburg Albert-Ludwigs Üniversiteleri, Kazakistan’da Ahmet Yesevi Üniversitesi’nde araştırma ve incelemeler gerçekleştirmiş, konuk öğretim üyesi olarak görevde bulunmuştur. Dil, kültür, halk bilimi, edebiyat, tarih çok sayıda bilim araştırması, inceleme kitabı ve makalesi yayınlanmıştır. “ÇEVREN” ve “BAL-TAM TÜRKLÜK BİLGİSİ” dergilerinin editörlüğünü yapmış, çok sayıda gazete ve derginin yazı kurulunda yer almış, “Yeni Dönem” Gazetesi’nde yazı kurulu başkanlığı yapmıştır. Prof. Hafız, BAL-TAM (Balkan Türkoloji Araştırmaları Merkezi) kurumu çerçevesinde, yılda iki defa yayınlanan BAL-TAM Türklük Bilgisi dergisi ve kitap yayıncılığının editörlüğünü yapmakta, uluslararası sempozyum bildiri kitaplarını hazırlamaktadır. BAL-TAM’ın kurucu ve daimi başkanı Prof. Hafız, bugüne kadar çok sayıda sempozyum, kongre, panel ve bilim toplantılarına katılmış, onlarca ödüle layık görülmüştür. Prof. Hafız, en son Türk Kültürü Araştırmaları Vakfı ve Türkiye Yazarlar Birliği tarafından, yaşam boyu üstün başarı ödüllerine de layık görülmüştür.

Hafız, 1964 yılında “Birlik” yayınlarından çıkan çocuklara yönelik şiirleri “Günaydın” adlı şiir kitabıyla 60’lı kuşağın ve Kosova Türk çağdaş edebiyatı yaratıcılığının öncüleri arasında yer alır. İkinci baskısı tekrar 1973 yılında “Birlik” yayınlarından çıkan “Günaydın” şiir kitabına Hafız yeni şiirlerini de eklemiştir. Hafız’ın büyüklere yönelik ikinci eseri “Ana Kucağı” adlı şiir kitabı 1983 yılında “Birlik” yayınlarından Üsküp’te yayımlanmıştır. Ancak bundan sonra edebi yaratıcılıktan ziyade önceliğini eğitim ve bilim çalışmalarına vermiştir.

Daha çok akademik çalışmalar ile gündeme gelen Prof. Hafız, Yrd. Doç. Dr. Dilek Yalçın Çelik’in deyimiyle, “Kosova’da Türkoloji ilimini, akademik anlamda başlatan, temellerini atan, Üniversite eğitimi sistemli hale getiren kişidir”. Başlıca inceleme eserleri, Yugoslavya Türk Şiirinde Atatürk (1983, Ankara), Yugoslavya Türk Edebiyatında Devrim Şiirleri (1984, Üsküp), Kosova Türk Halk Edebiyatı Metinleri (1985, Priştine); Yugoslavya Türk Halkı Şiirinde Tito (1985, Üsküp), Âşık Ferki Hayatı ve Eserleri (1986, Prizren), Bulgaristan’da Çağdaş Türk Edebiyatı Antolojisi I, II, III(1988-1989, Ankara), Yugoslavya’da Çağdaş Türk Edebiyatı Antolojisi I, II ve III (1989, Kültür Bakanlığı Yayınları-Ankara), Makedonya Türk Halk Edebiyatı Metinleri (1989, İstanbul),Bulgaristan’da Türk Halk Edebiyatı Metinleri I, II (1990, Ankara), Rıza Mollov Hayatı ve Eserleri(1999, Ankara), Yusuf Kerim Hayatı ve Eserleri (2006, Prizren), Sabri Tata Hayatı ve Eserleri (2010, Prizren), Karadağ Ordusu (2012, Prizren), Prizrenli Tecelli Divanı (2012, Prizren). Ayrıca Prof. Hafız’ın bibliografyasında iki yüzün üzerinde bilimsel makalesi de bulunmaktadır.

Akademik anlamda değişik konulardaki bir dizi kitap üzerine araştırma ve çalışma projelerini sürdüren Prof. Hafız, iki çocuk babası ve iki torun dedesidir. /BAL-TAM/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

DİPLOMATLAR İNSAN HAKLARI, BARIŞ VE GÜVENLİĞİ MASAYA YATIRDI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL