a
b
b

T.C BAŞBAKAN YARDIMCISI İŞLER’DEN TİKA KOSOVA OFİSİNE ZİYARET

Kosova ziyareti kapsamında Türk İşbirliği Ve Koordinasyon Ajansı’nın (TİKA) Priştine’deki ofisini ziyaret eden Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, “Biz nerede bir mazlum varsa, bir gariban varsa ona yardım elimizi uzatma çabası içerisindeyiz” dedi.

Beraberindeki heyet ile birlikte Arnavutluk ziyaretinin ardından Kosova’ya gelen İşler, TİKA’nın Priştine’deki ofisinde yaptığı açıklamada, “Bugün beraberimdeki heyetle birlikte Kosova’ya geldik. Bildiğiniz gibi 23 Nisan buradaki Kosovalı Türklerin milli bayramı. Buradaki Türk toplumunun milli bayramını inşallah 23’ünde birlikte kutlayacağız. Bildiğiniz gibi TİKA Türkiye’nin yüz akı kurumlarından birisi ve 1992 yılında kurulan bu TİKA bizim dönemimizdeki ilgiden sonra projelerini kat kat arttırarak bugünkü seviyeye kadar geldi. 1992-2002 yılları arasında 1241 projeye imza attı TİKA. 2002 yılından bugüne kadar 14 binin üzerinde projeye imza atmış bulunmakta. Özellikle son 2012 ve 2013 yıllarında sadece yıl bazında 1800 küsür projeye TİKA imza atıyor. Dolayısıyla Türkiye’nin kalkınma yardımları 2002 ile karşılaştırıldığında çok büyük oranda arttığı görüyoruz. TİKA olarak da 2002 yılında 12 tane ofisi vardı TİKA’nın şu an bu sayı 35’e çıkmış bulunmakta. ve yıl içerisinde de 40’a çıkması hedeflenmekte. Aynı zamanda kalkınma yardımları olarak da 2013 yılı rakamları 3.270 milyonu bulmuş durumda” dedi.

“TÜRKİYE KALKINMA YARDIMLARI AÇISINDA Avrupa’DA 1. SIRADA”

Türkiye’nin kalkınma yardımları açısında Avrupa’da 1. sırada olduğuna da vurgu yapan İşler, “Türkiye kalkınma yardımları açısından Avrupa’da 1. sırada yer almakta. TİKA özellikle Balkan coğrafyasında, malumunuz bu coğrafyada bizim tarih ve kültür birliğimiz söz konusu. ve bu coğrafyada Osmanlı’dan kalan yüzlerce eser bulunmakta. Tabi daha önce gerek Bosna’da olsun, Makedonya’da olsun, Arnavutluk olsun oraları da ziyaret ettik, oralarda yapılan restorasyonların açılışlarını yaptık. Geçtiğimiz yüzyılda Osmanlı bu bölgeden ayrıldıktan sonra ve işte son yıllara kadar maalesef buralardaki, bu coğrafyadaki eserlerin pek çoğunun yok olduğunu görüyoruz. Ayakta kalanları da TİKA marifetiyle restore ediyoruz ve hakikaten gelecek nesillere bırakmak için büyük çabalar sarf ediyoruz. Burada da daha önce Fatih Camisi restore edilmişti, Sinan Paşa Camisi restore edilmişti. Onların resmi açılışları yapıldı, şimdi onları çevre düzenlemeleri yapıldı. Bu ziyaretimiz sırasında onların açılışlarını da yeniden yapacağız. TİKA olarak özellikle Balkanlar’daki ayakta kalan Osmanlı eserlerinin hepsinin gelecek nesillere yeniden güçlü şekilde aktarılması için her türlü faaliyeti gösteriyoruz” dedi.

“YARDIM YAPARKEN ENPERYALİST DÜŞÜNCELERLE HAREKET ETMİYORUZ”

TİKA’nın birçok alanda yardımlarda bulunduğunu belirten İşler, “Tabi TİKA’nın faaliyetleri sadece Osmanlı eserlerinin restore edilmesiyle sınırlı değil arkadaşlar. Burada yapılan projelere baktığımız zaman tarımdan sağlığa, eğitime karşı özellikle Balkan ülkelerinde çok büyük bir ilgi söz konusu. Gittiğimiz her yerde artık herkes TİKA’nın ismini öğrenmiş durumda. Biz nasıl telaffuz ediyorsak onlar da telaffuz ediyorlar ve TİKA bir dünya markası haline geldi. Bildiğiniz gibi bizim bu kalkınma yardımlarımız tamamen insani yardımlardır. Bu yardımları yaparken herhangi bir emperyalist düşünceden kesinlikle hareket etmiyoruz. Biz nerede bir mazlum varsa, bir gariban varsa ona yardım elimizi uzatma çabası içerisindeyiz. Özellikle tabi bu coğrafya nispeten daha iyi olduğu için burada restorasyon ve meslek edindirme kursları sağlık vesaire eğitim alanlarında TİKA yardımları söz konusu ama Afrika’ya gittiğimiz zaman Afrika’daki açlık ve sefalet hepinizi malumu. Dolayısıyla başta Somali olmak üzere Afrika’nın birçok ülkesinde TİKA marifetiyle çok ciddi yardımlar yapılmakta. En son Sudan’da Darfur bölgesinde bir hastane açılışını yaptık, Sağlık Bakanımızla birlikte. Hakikaten son derece modern, güzel bir hastane yapıldı. Şimdi 2 ülkenin sağlık bakanlıkları arasında imzalanan protokolle birlikte işletmesini yapıyoruz. O bölgelerde hakikaten özellikle sağlık alanlarında olsun, diğer alanlarda olsun çok büyük ihtiyaçlar var. Bunları TİKA marifetiyle son yıllarda gerçekleştiriyoruz. Tabi bu yardımlar sadece TİKA’nın bütçesinden olan yardımlar değil. Elbette ki biz aynı zamanda sivil toplum örgütlerimizle birlikte bu yardım faaliyetlerine katılıyoruz. Ben bu vesileyle bütün sivil toplum örgütlerimizi de kutluyorum. Hakikaten gerek TİKA vasıtasıyla, gerek sivil toplum örgütleri vasıtasıyla özellikle Afrika’da ve Balkan coğrafyasında çok büyük hizmetler gerçekleştirilmektedir. Bu hizmetlerin hepsi 77 milyona gurur vermektedir. ve inşallah bu hizmetler önümüzdeki yıllarda da artarak, güçlenerek devam edecektir” dedi.

Başbakan Yardımcısı İşler’e Kosova ziyareti kapsamında TBMM Milletvekilleri Mustafa Kemal Şerbetçioğlu, Mehmet Tekelioğlu, Gülay Dalyan, Tülay Selamoğlu, Mehmet Günal Özcan Yeniçeri ve TİKA Başkanı Serdar Çam eşlik ediyor./kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KOSOVA İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ DAHA İLERİYE TAŞINACAK

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL