a

TÜRK DİLİ KONUŞAN ÜLKELER YAZARLAR BİRLİĞİ KURULDU

 

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Devlet Başkanları Konseyi’nin “Eğitim, Bilim ve Kültürel İşbirliği” temasıyla 23 Ağustos 2012 tarihinde, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te yaptıkları toplantı sonrasında açıklanan Türk Konseyi İkinci Zirvesi Sonuç Bildirisi’nde,

Sayın Cumhurbaşkanlarımızın;

Türk halklarının ortak tarih, dil, kimlik ve kültürlerinden kaynaklanan dayanışmalarını güçlendirme niyetlerini yineleyerek;

Demokratik değerlere, insan haklarına ve Birleşmiş Milletler Şartı’nda benimsenen ilkelere bağlılıklarını sürdürerek;

Türk dili konuşan halkların kültürel bütünleşmesine ve manevî dünyalarının gelişmesine büyük önem atfederek beyan ettikleri Türk Dili Konuşan Ülkeler Yazarlar Birliği kurulması konusundaki gösterdikleri istikametle, Türk Konseyine üye ülkelerin yazarlar birliği ve yazar kuruluşları temsilcileri tarafından 18 Şubat 2014 tarihlerinde Türkiye’nin Eskişehir şehrinde, TÜRKSOY’ un koordinasyonunda “Türk Dili Konuşan Ülkeler Yazarlar Birliği” kurulmuştur.

Birliğin kurucu anlaşması, Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar Rzayev, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu, Kırgızistan Yazarlar Birliği ve Uluslararası Şiir Akademisi Başkanı Omor Sultanov, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ve Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna tarafından imzalanmıştır.

Türk Dili Konuşan Ülkeler Yazarlar Birliği Kurucu Anlaşma Metni

Madde 1: Birliğin adı “Türk Dili Konuşan Ülkeler Yazarlar Birliği Kurulu”dur. Birliğin kısa adı TDYB’dir.

Madde 2: TDYB, üye kuruluşların başkanlarından oluşan “Başkanlar Konseyi” tarafından yönetilir. Birliğe, Türk Konseyine üye olmayan ülke ve toplulukların yazarlar kuruluşları gözlemci üye olarak katılabilir.

Madde 3: TDYB Başkanlar Konseyi Dönem Başkanlığı 2 yıllık sürelerle üye ülkelerin alfabetik sırasına göre yapılır. İlk Başkanlar Konseyi Dönem Başkanı Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar Rzayev’dir. Dönem Başkanı Birliği temsil eder.

Madde 4: TDYB sekreteryası, TÜRKSOY’la koordinasyon halinde, merkezi Ankara’da bulunan Avrasya Yazarlar Birliği tarafından yürütülür. Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Türk Dili Konuşan Ülkeler Yazarlar Birliği Kurulu’nun ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlar nezdinde her türlü iş ve işlemi yapmaya yetkilidir.

Madde 5: TDYB’ne Türk dili konuşan ülkelerin yazar kuruluşları katılabilmeleri için daha önce o ülkeden Birliğe üye veya gözlemci üye olan kuruluşun teklifi ve Başkanlar konseyinin onayı gerekir. İlgili ülkeden üye veya gözlemci üye bulunmaması halinde adaylığa Başkanlar Konseyi karar verir.

Madde 6: TDYB yapısı, çalışma esasları ve programı, Başkanlar Konseyi tarafından tespit edilecek bir tarihte üye kuruluşların katılımıyla yapılacak toplantıda belirlenecektir.

Madde 7: İşbu belge 7 maddeden oluşmakta olup 18 Şubat 2014 tarihinde Eskişehir’de imzalanmıştır.

/Z. Beksaç/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KUZEY MİTROVİÇA’DA SEÇİMİN GALİBİ BELLİ OLDU

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel