a

MİLLETVEKİLİ KERVAN İLE BAKAN YARDIMCISI USTAİBO DİLLER KOMİSYONU’NA TALEPLERİNİ İLETTİLER (VİDEOLU)

dil komisypnu1

 

Kosova Meclisi’nde Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) milletvekili Enis Kervan ve  Kosova Ticaret ile Sanayi Bakan Yardımcısı ile KDTP Priştine Şubesi Başkanı Cüneyd Ustaibo, Kosova Başbakanlığı bünyesindeki  Diller Komisyonu   Ofisi’ni ziyaret ederek Diller  Komiseri Slavişa Mladenoviç ile bir araya geldi. Görüşmede Diller Komisyonu Yönetim Kurulu Asbaşkanı Ercan Kasap da hazır bulundu.

Samimi geçen görüşmede, Türkçe’nin Prizren’de resmi dil, Kosova’nın diğer belediyelerinde kullanımda olan geleneksel dil olarak eşit kullanılması yönününde gözlenen eksikler  ve Türkçe’nin kullanımında yaşanan  ihlallere işaret eden milletvekili  Enis Kervan ile Bakna Yardımcısı Cüneyd Ustaibo, Diller Yasası uyarınca Türkçe ile ilgili ihlal ve eksiklerin derhal  düzeltilmesi talebinde bulundu.

Kişisel belgelerden, kurumlardaki tabelalara kadar, kurumların resmi intermet sitelerinden toplantı tunakalarına kadar, Dil Yasası’nda yer alan madde ve hükümlerin, Türkçe’nin kullanılmasında uygulanmasını talep eden konuklar, Türkçe’ye yapılan haksızlıklara son verilmesini istediler.

Diller l Komiseri  Mladenoviç, resmi dillerin olduğu gibi azınlıktaki topluluk dillerinin yasa uyarınca eşit kullanılması için elden geleni yaptıklarını, gözlenen eksiklerin giderilmesi için tüm ilgili kurumlara yazı göndereceklerini belirtti.

Görüşme ile ilgili Kosovaport’a konuşan Diller  Komiseri Slavişa Mladenoviç, Türk dilinin yerel ve merkezi düzeylerde kullanımında yaşana sorunları ele aldıklarını belirterek, Kosovalı Türk temsilcilerin uyarı ve önerilerine uyarak, yasalarngereğince ciddi şekilde çalışacaklarını söyledi.

Başbakanlığa bağlı Diller Komisyonu’na  ziyaretin ardından Kosovaport’a açıklama yapan KDTP Milletvekili Enis Kervan, Türkçe’nin resmiyetinde  gerçekleşen ihlallerle ilgili görüşmelerde bulunduklarını söyledi. Kervan, Prizren, Priştine, Mitroviça ve Gilan gibi belediyelerde Türkçe’nin ihlali söz konusu olunca bu doğrultuda yapılması gerekenlerle ilgili beklentilerini dile getirdiklerini ifade etti. “Komisyon Başkanı ve Türk komisyon üyesi ile görüşmemizde, söz konusu Türkçe olunca yasanın yürürlüğe girmesi için tüm yetkilerimizi kullanacağımızı dile getirdik” diyen Kervan, özellikle belediye meclislerinde ve yön işaretlerinde Türkçe’nin kullanımıyla ilgili uygun  adımlar attıklarını belirtti. Sivil kayıt belgeleri söz konusu olunca sadece Prizren değil, Türkçe’nin resmi kullanımda olduğu tüm belediyelerde hayata geçirilmesi için taleplerde bulunduklarını söyleyen Kervan, taleplerinin kabul edildiği müjdesini de verdi. Kervan, görüşmede ayrıca Diller  Komisyonu’nun  internet sitesinin Türk dilinde olması için de talepte bulunduklarını ve bunun da çözüme ulaşacağına inandığını kaydetti./kosovaport/

[youtube width=”300″ height=”250″ video_id=”hpY3RoHJzzk”]

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

NİSAN’DA TÜRKÇE BELGELER GELİYOR (VİDEOLU)

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel