Günümüzde sosyal ağların kullanımı artan şekilde yaygınlık kazanıyor. Bu kadar geniş bir kitlenin yer aldığı ortamın elbette politik anlamda da bir değer taşıdığını söylemek mümkündür. Bu nedenle hükümetler halka daha hızlı ulaşmak açısından e- diplomasiye diğer bir adıyla dijital diplomasiye önem vermeye başladı. Bu hükümetlerden biri de Türkiye. Bu alanda önemli bir deneyime sahip olan Türkiye, Kosova’ya e-diplomasinin geliştirilmesinde yardımcı olacak.
Kosova dijital diplomasi ya da diğer adıyla yeni diplomasi alanında adımlar atmaya başladı. Bu çerçevede, Dışişleri Bakan Yardımcısı Petrit Selimi’nin Türkiye ziyaretinde Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru ile görüşmesinde uzlaşıldığı üzere, bilişim teknolojileri alanında iki kurum arasında işbirliği konularını tespit etmek için Bilgi Teknolojileri Bölümü Başkanı Elçi Haldun Koç başkanlığında Dışişleri Bakanlığı heyeti 16-18 Aralık tarihleri arasında Kosova’ya bir ziyaret gerçekleştirdi.
Bilgi Teknolojileri Bölümü Başkanı Elçi Haldun Koç, Kosovaport’a yaptığı açıklamada, bu alanda Türkiye’nin gerçekleştirdiği proje ve yararlanılan teknolojileri Kosova kurumları ile paylaşacaklarını söyledi. Koç, dışişleri bakanlıklarının uygulamalar açısından birbirine benzediğini, ihtiyaçların birçok alanda kesiştiğini ifade ederek, Türkiye’nin mevcut tecrübelerinden Kosova’nın yararlanmasını hedeflediklerini kaydetti.
Kamuoyu oluşturma veya oluşan kamuoyunu geliştirme anlamında dijital platformlar örgütleyici, yayıcı ve aksiyona geçirici bir işlev üstleniyor.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı Enformasyon ve Kamu İletişim Daire Başkanı Zerrin Kandemir ise, Kosova’nın ülkenin tanıtılması açısından çok güzel bir dijital diplomasi stratejisi izlediğini belirtti. Dijital diplomasinin Kosova’ya tüm dünyada büyük kitlelere ulaşmasını sağlayacağını söyleyen Kandemir, Türkiye’nin bu konudaki deneyimlerini paylaşmaya hazır olduğunu ifade etti.
Dışişleri Bakanlığı Dijital Yönetim Bölümü Müdürü Driart Elshani, heyetin ziyaretini, yeni diplomasi konusunda önemli bir seviyeye ulaşmış olan Kosova’ya önemli getirileri olacağını kaydetti.
Ziyaret sırasında heyet muhataplarına kurum içi yazışma programı ve intra-net modüllerinden form bankası, kim kimdir ve duyurular uygulamaları hakkında bilgi verdi. Bu uygulamaların Kosova kurumlarıyla paylaşılması konusunda mutabakata varıldı. Ayrıca, dijital diplomasi alanında fikir alışverişinde bulunulup, yurtdışı misyonların web sitelerinin yekpare haline getirilmesi ve merkezden yönetilebilmesi için işbirliği yapılması seçeneğinin de üzerinde duruldu./kosovaport/
JACOBSON: YEDEK SANDALYELER BİR DÖNEM DAHA DEVAM ETMELİ
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI