Kosova Başbakanlığına bağlı Dil Komiserliği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından düzenlenen Kosova’da dillerin kullanımının tanıtımı konulu konferansta, temel uygarlık normlarından biri olan dillerin eşit kullanımının, tüm aksamalara rağmen Kosova’yı ileri götürecek bir unsur olduğu belirtildi. Temel uygarlık normları, etnik kökene bakarak değil, evrensel insan hakları açısından ele alınarak hayata geçirilmedlir, diye belirtildi.
Priştine’de düzenlene n konferansta konuşan Dil Komiseri Slavişa Mladenoviç, Kosova’da resmi dilller ile kullanımda olan resmi dil ve geleneksel dil statusünü kazanmış olan dillerin eşit olarak uygulanması ve bu yönde görülen engellerin aşılması için 2012 yılının Nisan ayında Dil Komiserliği Ofisi’nin kurulduğunu anımsattı. Konuşmacı, 2013 yılında Türkçe’nin uygulanmasında Türkçe kimlik ve belgelerin çıkarılmasının en önemli gelişme olduğunu kaydetti.
Konferansın çalışmalarına katılan Avrupa Entegrasyon Bakanı Vlora Çitaku, Kosova’da dillerin uygulanması yönünde önemli mesafelerin alındığını, ancak dillerin kullanılması hakkının gerçekleşebilmesi için kurumlardaki kapasitelerin artırılması gereğine vurgu yaptı.
UNDP Kosova temsilcisi Steliana Nedera da , temel insan hak ve özgürlüklerinin başında yer alan dillerin eşit kullanımılmasının ileriye taşınmasının, Kosova’nın biraz daha Avrupa’ya yaklaşması anlamına geldiğini belirtti.
Kosova Başbakanlığına bağlı Topluluklar Ofisi Müdürü Srdjan Popoviç, Kosova’da yaşayan tüm halkların dil hakları konusunda “Sizin Diliniz, Sizin Hakkınızdır” sloganı ile Dil Komiserliği ofisinin başlattığı tanıtma kampanyasının, insanlarda bilincin artmasına katkıda buluınacağı umudunu dile getirdi.
Konferansta konuşmacılardan biri olan RTK 2 tv kanalı müdürü Zarko Joksimoviç de, halkların geleneklerini koruyabilmeleri için önce ana dillerini muhafaza etmeleri ve kullanmaları gerekliliğinin altını çizdi.
Açılış konuşmaların ardından konferans kapsamında söz alanlar, Kosova’nın özgürlüğe kavuşmasından 14 yıl geçmesinin ardından, dillerin eşit kullanımında sorunların yaşanması için sebep, özürlenme ve bahane aramanın hiç bir anlamı olmadığı belirtildi.
Bu konferansta da dillerin kullanımı konusunda eşit davranılmadığına işaret eden konuşmacılardan RTK Radyosu Türkçe Program Genel Sorumlusu Güner Şaban da, Türkçe tercümanın temin edilmediğine işaret ederek ,tenkitte bulundu.
Tartışmalarda, Kosova’da dil hususunda haksızlıklara uğrayan sadece azınlık topluluklar değil, resmi diller ve belediyelerde geleneksel ya da kullanımda olarak kabul edilmiş dillerin uygulanmasında çoğunluktaki Arnavutların da mücadele vermesinin yararlı olacağı kaydedildi. Konuya sadece eleştirisel yaklaşım yapılmasının doğru olmadığı belirtilen konferansta, hakların tanınması ve uygulanmasının, bir halkın kendi çıkarları için, diğer halkların haklarını çiğneyerek uygulanmacağına dikkat çekildi.
Konferansın sonunda dil hakları ile ilglili en başarılı gazeteci kompozisyonuna ödül verildi.
Ödülü RTK Radyosu Boşnak Programı kazandı. /kosovaport
CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN SON GELİŞMELERİ DEĞERLENDİRDİ
NATO GENEL SEKRETERİ RUTTE, TÜRKİYE ZİYARETİNİ GERÇEKLEŞTİRİYOR
BOSNA HERSEK’TE “DEVLET GÜNÜ” TÖRENLERLE KUTLANDI
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK