a

KOSOVA’DA DİL EŞİTLİĞİ MÜCADELESİNİ HERKES VERMELİ!

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Kosova Başbakanlığına bağlı  Dil Komiserliği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından düzenlenen Kosova’da  dillerin kullanımının tanıtımı konulu  konferansta, temel uygarlık normlarından biri olan dillerin eşit kullanımının, tüm aksamalara rağmen Kosova’yı ileri götürecek bir unsur olduğu belirtildi. Temel uygarlık normları, etnik kökene bakarak  değil, evrensel insan hakları açısından ele alınarak hayata geçirilmedlir, diye belirtildi.

Priştine’de düzenlene n konferansta  konuşan Dil Komiseri Slavişa Mladenoviç, Kosova’da resmi dilller ile kullanımda olan resmi dil ve geleneksel dil statusünü kazanmış olan dillerin eşit olarak uygulanması ve bu yönde görülen engellerin aşılması için 2012 yılının Nisan ayında Dil Komiserliği Ofisi’nin kurulduğunu anımsattı. Konuşmacı, 2013 yılında Türkçe’nin uygulanmasında Türkçe kimlik ve belgelerin çıkarılmasının en önemli gelişme olduğunu kaydetti.

Konferansın çalışmalarına katılan Avrupa Entegrasyon Bakanı Vlora Çitaku, Kosova’da dillerin uygulanması yönünde önemli mesafelerin alındığını, ancak  dillerin kullanılması  hakkının gerçekleşebilmesi  için kurumlardaki kapasitelerin artırılması gereğine vurgu yaptı.

UNDP Kosova temsilcisi Steliana Nedera da , temel insan hak ve özgürlüklerinin başında yer alan dillerin eşit kullanımılmasının ileriye taşınmasının, Kosova’nın biraz daha Avrupa’ya yaklaşması anlamına geldiğini belirtti.

Kosova Başbakanlığına bağlı Topluluklar Ofisi Müdürü Srdjan Popoviç,  Kosova’da yaşayan tüm halkların dil hakları konusunda  “Sizin Diliniz, Sizin Hakkınızdır” sloganı ile Dil Komiserliği ofisinin başlattığı tanıtma kampanyasının, insanlarda bilincin artmasına katkıda buluınacağı umudunu dile getirdi.

Konferansta konuşmacılardan biri olan RTK 2 tv kanalı müdürü Zarko Joksimoviç de, halkların geleneklerini  koruyabilmeleri için önce ana dillerini muhafaza etmeleri ve kullanmaları gerekliliğinin altını çizdi.

Açılış konuşmaların ardından konferans kapsamında söz alanlar, Kosova’nın özgürlüğe kavuşmasından 14 yıl geçmesinin ardından, dillerin eşit kullanımında sorunların yaşanması için sebep, özürlenme ve bahane aramanın hiç bir anlamı olmadığı belirtildi.

Bu konferansta da dillerin kullanımı  konusunda eşit davranılmadığına işaret eden konuşmacılardan  RTK Radyosu Türkçe Program Genel Sorumlusu Güner Şaban da, Türkçe tercümanın temin edilmediğine işaret ederek ,tenkitte bulundu.

Tartışmalarda, Kosova’da dil hususunda haksızlıklara uğrayan  sadece azınlık topluluklar değil, resmi diller ve belediyelerde geleneksel ya da kullanımda olarak kabul edilmiş dillerin uygulanmasında çoğunluktaki Arnavutların da mücadele vermesinin  yararlı olacağı kaydedildi.  Konuya sadece eleştirisel yaklaşım yapılmasının doğru olmadığı belirtilen konferansta, hakların tanınması ve uygulanmasının, bir halkın kendi çıkarları için, diğer halkların haklarını çiğneyerek uygulanmacağına dikkat çekildi.

Konferansın sonunda dil  hakları ile ilglili en başarılı gazeteci  kompozisyonuna ödül verildi.

Ödülü RTK Radyosu Boşnak Programı kazandı. /kosovaport

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN SON GELİŞMELERİ DEĞERLENDİRDİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş