a

BAL –TAM’IN ULUSLARARASI TÜRK EDEBİYATI SEMİNERİ SONA ERDİ

 

Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi Türk Dili ve Edebiyati Bölümü’nün 25’inci  kuruluş yıldönümü vesilesiyle, neoklasik Türk şairi Ömer Lütfi’nin 85’inci  ile Türk ve dünya şairi Nazım Hikmet’in 50. ölüm yıllarına adanmış “Türk Edebiyatı Semineri sona erdi.

Balkan Türkoloji Araştırmaları Merkezi (BAL-TAM) tarafından Prizren’de düzenlenen ve 6 Araklık tarihinde  başlayan 3 günlük seminerin çalışmalarına,  Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan yanı sıra, TİKA, Yunus Emre, Koosva Temsil Heyeti Başkanlığı  ve diğer kurum ile kuruluş temsilcileri ile diğer davetliler katıldı.

Seminere Türkiye’den katılan Paris Charbonne Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Nedim Gürsel, ’50 yıl sonra Nazım Hikmet’ konulu bir tebliğ sundu. Gürsel, Kosova’da bulunmaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi. DHA mikrofonlarına açıklamalarda bulunan Gürsel, Balkanlarla ilgili bir kitabı olduğunu ancak ilk kez Kosova’ya geldiğini vurguladı. Gürsel ‘Ölümünden 50 yıl sonra Nazım Hikmet’e genel bir bakış yöneltmek ve onun siyasi mücadelesini asıl önemlisi şiirini ele almak bence çok önemliydi. BAL-TAM’ın böyle bir girişiminden dolayı büyük mutluluk duydum. Balkanlara Dönüş adlı bir kitap yazmıştım ve Balkanları çok iyi biliyorum. İçinde yaşadığımız dünyanın birçok sorunları var Nazım Hikmet daha çok 20. Yüzyıla ait bir yazar. O yüzyılın ideolojileriyle Komunizimle yoğrulmuş büyük bir şair. Bugün dünyada başka bir konjoktör var. O’nun hayatını adadığı gençliğinden bu yana sadık kaldığı ideoloji çöktü ve yeni bir dünya oluşmakta. Dolayısıyla böyle bir bağlamda Nazım Hikmet’in önemini şair olarak Türkçeye bağlı önemini vurgulamak benim için sevindiriciydi. Çünkü Nazım Hikmet üzerine çok yazdım. Onun hem yaşam öyküsünü hem şiirini ele alan kitapların yazarı olarak Prizren’de onu 50 yıl sonra tekrar anmak gerçekten çok anlamlıydı’ ifadelerini kullandı. Priştine Üniversitesi Filoloji Fakükltesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün 25. kuruluş yıldönümü vesilesiyle Türk ve dünya şairi Nazım Hikmet’in 50. ve Prizren’in Neoklasik Türk şairi Ömer Lütfi’nin 85. ölüm yıldönümüne adanmış olan sempozyumda, Nazım Hikmet ve Ömer Lütfi’nin hayatı ve eserleri hakkında bilgi verildi. 3 gün süren sempozyumda katılımcıların sunduğu tebliğler davetliler tarafından ilgiyle dinlendi. Sempozyum çerçevesinde dünyanın birçok ülkesinden Kosova’ya gelen bilim adamlarına Kosova’nın tarihi yerleri de gezdirildi./E. Tabak/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş