a
b
b

KOSOVA DAHA FAZLA TANINMAYA YÖNELİK MÜZAKERELERİ BAŞLATTI

Tayland, Grenada ve Libya geçtiğimiz ay Kosova’yı resmen tanıyarak, ülkeyi bu yıl tanıyan Guyana, Tanzanya, Yemen, El Salvador ve Mısır’a katıldı.

Kosovalı yetkililer, Sırbistan’dan bağımsızlık ilan ettikten beş yıl sonra, dünya genelinde tanınmak amacıyla Arap ülkeleri, Vatikan ve İsrail ile görüşmelerde bulunuyor.

Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hoxhaj, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Vatikan ile müzakerelerin hızlandırılması hakkında, “Kosova’nın uluslararası alanda tanınma süreci durdurulamazdır ve küresel bir coğrafyaya sahiptir.” dedi.

Eylül ayında Hoxhaj, İİT Genel Sekreteri Eklemeddin İhsanoğlu ve Papa Francis’in özel elçisi Francesko Kanalini ile görüşmelerde bulundu.

“Vatikan tarafından gelecek bir resmi tanıma adımı, Kosova halkının çektiği acılara ve en iyi Avrupalı değerlere uygun, demokratik bir devlet inşa etmeye gösterdiği güçlü bağlılığa duyulan minneti gösterecektir.” diyen Hoxhaj, papanın Kosova halkına “kalbini açacağı” ve devletin değerlerini tanıyacağından emin olduğunu da sözlerin ekledi.

Bakan, İİT üye ülkelerinin yarısının Kosova’yı tanıdığını, geri kalanınınsa “Kosova Cumhuriyeti’ni tanımamak hiçbir siyasi veya hukuki nedeni olmadığını” söyledi.

Tayland, Grenada ve Libya geçtiğimiz ay Kosova’yı resmen tanıyarak, ülkeyi bu yıl tanıyan Guyana, Tanzanya, Yemen, El Salvador ve Mısır’a katıldı. Bugüne kadar 106 ülke Kosova’nın bağımsızlığını tanıdı.

 

Yetkililer İsrail tarafından tanınmaya da çalışıyor. Şu anda Kosova’da 100’den az Yahudi yaşamasına karşın, yetkililer Yahudi toplumu ve nüfusun geri kalanıyla ilişkileri ilerletme yönünde adımlar attılar. Bu yılın Mayıs ayında Priştine’de bir Yahudi Soykırımı anma plaketi açıldı ve bir Yahudi tarih müzesi inşa etme yönünde planlar mevcut.

Kosova Dışişleri Bakan Yardımcısı Petrit Selimi 13 Eylül’de Yahudi Telgraf Dairesi JTA’ya verdiği demeçte, “İsrail sadece bir ülke değil, uluslar topluluğunda nüfuzu olan önemli bir ülkedir.” diyerek iki ülke arasındaki tarihsel bağlantıları vurguladı.

Uzmanlar, hükümetin yeni strtaejisi hakkında farklı görüşlere sahipler.

Paris’te görev yapan üniversite öğretim üyesi Valon Murtezaj SETimes’a yaptığı açıklamada, tanınma meselesinin tümden karmaşık ve tartışılabilir olduğunu söyledi. Murtezaj, Uluslararası Adalet Divanı’nın Kosova’nın bağımsızlığı lehinde verdiği karar sonrasında dünyadaki bütün devletlerin onu bağımsız bir ülke olarak tanıması gerektiğini, ancak “ülkelerin kendi siyasi nedenleri ve çıkarları olduğunu, yargının yaklaşımıyla çatışmalarının sık rastlanan bir şey olduğunu” ileri sürdü.

Siyaset yorumcusu ve üniversite öğretim üyesi Belul Beqaj, tanınma yönünde eşzamanlı eylemin akıllı bir adım olduğunu, zira bu adımları teker teker atmanın şu veya bu tarafın direnç göstermesine neden olacağını söyledi.

SETimes’a konuşan Beqaj, “Çeşitli zorluklar var, ama bunların bir yanda Arap dünyası, diğer yanda Vatikan … ve aynı zamanda Kosova nüfusunun yapısının etkisini hesaba katmada özel bir hassasiyetleri var.” dedi.

Balkan Barış Enstitüsü idari direktörü Seb Bytyci, Orta Doğu’da tanınmanın önündeki en büyük engelin, Kosova’nın bu ülkelerin siyasi radarında yer almaması olduğunu öne sürdü.

SETimes’a konuşan Bytyci, “Bazı devletler Kosova’yı Batının bir yaratığı olarak görüyor ve onu tanımayı reddediyor.” dedi.

Kosova’daki “Fol” (Sesini Yükselt) hareketinin idari direktörü Petrit Zogaj, Kosova’nın Vatikan ve İsrail ile yaptığı müzakerelerin yeterli göründüğünü, ancak somut sonuçlar yaratacak kadar olmadığını söyledi. Zogaj, diğer yanda Arap ülkeleri tarafından tanınmamayla ilgili güçlüklerin tarihsel, bağlamsal ve stratejik olduğunu kaydetti.

SETimes’a konuşan Zogaj, “Bu ülkelerin önemli bir kısmı Tito’nun Yugoslavya’sını iyi hatırlıyor ve Sırbisan’ı da onun ardılı olarak görüyor.” diyerek şöyle devam etti: “Diğer bir kısım Kosova devletini Batılı bir ürün olarak görüyor ve bu da onlar için daha fazla önyargı yaratıyor. Ve bu kısım Kosova’yı tanımada hiçbir siyasi, ekonomik veya stratejik çıkar görmüyor./setimes/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

İPEK’TEKİ SİLAHLI SALDIRI 2 KİŞİNİN HAYATINI ALDI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomcasibomjojobet girişHOLİGANBETjojobetCasibomCasibom Girişcasibomjojobet girişCasibomholiganbet girişcasibom girişCasibomjojobetcasibomcasibomcasibom girişCASİBOM