a

KOSOVA’DA AZINLIK HAKLARININ KORUNMASINA İLİŞKİN ENDİŞELER SÜRÜYOR

Avrupa Konseyi, son raporunda artan milliyetçiliğe dikkat çekerken, yetkililer, mevcut yasaların azınlık haklarının korunması için yeterli olduğunu belirtti.

Ulusal azınlıkların korunmasına ilişkin son Avrupa Konseyi raporunda Kosova’daki milliyetçilik akımı ve bunun azınlık hakları üzerindeki olumsuz etkilerine dair endişeler dile getirilirken, kimi yetkililer raporun sonuçlarına itiraz ediyor.

Ulusal Azınlıkların Korunmasına İlişkin Çerçeve Anlaşma’da “Özellikle şehir merkezlerinde ve gençler arasında olmak üzere homojen bir toplum yaratma [tehdidi] ve azınlık dillerine, kültürlerine, geleneklerine ve kimliklerine dair sınırlı bir hoşgörü söz konusudur” ifadesine yer verildi..

Yetkililer ve uzmanlar ise raporun sonuçlarının kendilerini şaşırttığını, zira Kosova’da milliyetçilik olmadığını ve azınlık haklarının mevcut yasalar kapsamında koruma altında olduğunu belirtti.

SETimes’ın sorularını yanıtlayan İnsan Hak ve Özgürlüklerini Savunma Konseyi Başkanı Behçet Şala, “Esasen azınlıklar, Avrupa’da [başka yerlerde] olandan daha gelişmiş bir takım haklardan yararlanıyor,” dedi.

Kosova Eğitim Bakanlığı Kıdemli Danışmanı Ragip Gjoshi ise etnik gruplar arası faaliyetlerin fazla belirgin olmayabileceğini, ancak genel anlamda tatmin edici bir düzeyde olduğunu kaydetti.

SETimes’a konuşan Gjoshi, “Genel olarak, etnik gruplar arası faaliyetler son yıllarda gelişme gösteriyor, ancak RAE toplumu açısından bir eğitim meselesi olmayı sürdürüyor,” dedi.

Azınlıkların yaşadıkları yere göre Arnavutça mı, Sırpça mı eğitim göreceklerine bizzat kendilerinin karar verdiklerine de değinen Gjoshi, şu eklemede bulundu:

“Sırp nüfus ağırlıklı bölgelerde Sırp okullarına gitmeyi tercih ederken, Arnavut nüfus ağırlıklı yerlerde yaşayanlar içinde benzer durum geçerli.”/setimes/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

TÜRKÇEM DERGİSİNİN EKİM SAYISI ÇIKTI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş